Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Merida zdecydowanie, szczególnie jezeli chodzi komfort na dłuzsze wyprawy.

Opublikowano

Witam mam pytanko na temat pierwszego gravela mam do kupienia specialized diverge e5 elite z 2018 na 105 przyznam że to mój pierwszy rower tego typu. Ogólnie rower by służył do jazdy do pracy, z racji że epic specialized jest drogi w utrzymaniu.interesuje mnie ten model bo mam w atrakcyjnej cenie 3400zl czy jest wart i jak się sprawują rowery tego typu, przyznam odrazu że jestem zielony w temacie szosy i tym podobnych.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jak nówka to super cena, brać i się nie zastanawiać. Jak używka w dobrym stanie to też nie najgorzej. 

Rower spoko i bardzo dobra specyfikacja.

Po przesiadce z fulla będzie ci na początku twardo i niewygodnie, ale z drugiej strony lekko, szybko i zrywnie.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano
Jak nówka to super cena, brać i się nie zastanawiać. Jak używka w dobrym stanie to też nie najgorzej. 
Rower spoko i bardzo dobra specyfikacja.
Po przesiadce z fulla będzie ci na początku twardo i niewygodnie, ale z drugiej strony lekko, szybko i zrywnie.
To jest jeszcze nowy w pudełku. A jak jest z rozmiarami bo tu panuje troszke inna teoria mam 177cm a rower jest rozmiaru 54, nie ma kolegi bo jest na testach więc mogę wypakowac z pudełka i sprawdzić ale potrzebuje troszkę wiadomości co do rozmiarówki jak na to patrzec?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

54 w specu na ten wzrost powinno być w sam raz.

Tapatalk'd

• Lubię to! 1
Opublikowano

Diverge na 105 za 3400pln to jak ukraść. Świetna cena, brać i sie nie zastanawiać.

Przy 177 będzie ok, dopasujesz się do 54 i 56.

Opublikowano

@specialized34 bierz od razu dwa, jak tylko możesz za taką kasę :) A 54 jest idealny dla Ciebie, ja mam Speca Comp rozmiar 56 i przy moim wzroście 182 jest dla mnie stworzony. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny  "świeżak" dołącza do forum i serdecznie wita zacne grono :) 

Skoro jestem w tym wątku, to rzecz jasna poważnie myślę o gravelu. Bardzo zależy mi na jak najbardziej komfortowej pozycji, nie potrzebuję zacięcia sportowego. Jeden z Kolegów przedstawił kilka modeli w podziale na wygoda vs sport.

W dniu 29.01.2019 o 19:45, nctrns napisał:

Wygoda - Silex, Sequoia.

Sportowe zacięcie - Diverge, Grail.

Praktyka - kiedyś też myślałem błotniki, bagażniki, sakwy. Na dzień wystarczy średniej wielkości podsiodłówka. Na więcej, torby bikepackingowe. Dynamika, wygląd, lekkość liczy się dla mnie na co dzień o wiele więcej. Brałbym Speca. Zwłaszcza że po zmianie opon robi za całkiem fajną szosówkę.

Mam dwie prośby:

1. Będę wdzięczny jeśli dopiszecie kolejne modele w przedziale wygoda. Nie chcę dublować wpisu w wątku z tańszymi modelami, więc jeśli znajdzie się coś wygodnego i ciekawego poniżej 5tyś, to również proszę napiszcie.

2. Stack i reach - proszę potwierdźcie czy dobrze rozumiemem lub doprecyzujcie - jeśli szukam wygodnego sprzętu z bardziej wyprostowaną sylwetką, to powinienem zwrócić uwagę na modele z większym stack'iem i mniejszym reach'em?

Na tą chwilę, a rozglądam się od ponad miesiąca, liderem w moim rankingu jest Silex. Niestety tylko na papierze, ponieważ nigdzie w okolicy (małopolska) nie ma dostępności tych modeli (200,400 - roz 56, wzrost 185/noga 85). Bardzo dobrze wypadła jazda próbna na Checkpoint'cie, jednak chyba sylwetka jest mocniej pochylona i przy dłuższej jeździe da o osobie znać.

Z góry dziękuję za każdą informację.

Opublikowano

Przy 185cm już raczej rozmiar 58 bym brał. W tej kategorii cenowej króluje Esker 6.0 - Twoje geometryczne wymagania, którymi sam się kierowałem przy wyborze gravela, spełnia z nawiązką.

Już nie jest tak źle z jego dostępnością...a oprócz geometrii, masz świetny osprzęt. Spec jest świetny, bez dwóch zdań, gdyby w tej cenie były hydrauliczne hamulce to byłby mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, choć powinni moim zdaniem dać więcej miejsca na oponę. Nawet nie po to, żeby od razu dawać szerszą, tylko po to, żeby dać taką możliwość.

Opublikowano

Koledzy, dziękuję za podpowiedzi. Jednocześnie jeśli jeszcze ktoś z Was ma typy do komfortowych graveli, bardzo proszę o choćby krótki wpis.

Byłem na rekonesansie :)

W sklepie Speca, Cube i Scotta byłem powietrzem, więc się ulotniłem. W Treku pojeździłem jeszcze na Checkpoincie 4, całkiem fajnie. Tyle że cena poszła do góry i 5,5k cena na dziś. Później na Cannondale Topstone, na dwóch wyższych modelach (na Apexie i 105-tce), bajka na gumach 40-tkach. Jeździłem na 4 egzemplarzach w sumie około 30min. Po tych jazdach czułem kręgosłup szyjny i to bardzo. Wiem, że jeszcze można dostosować ustawienia.

W końcu dopadłem Meridę, tyle że model 200 (Sora, hamulec mechaniczny, cena 4,3k po rabacie), model 400 jeśli będzie dostępność nie mniej niż 6,2k. Jeździłem na tej 200 około 10-15min i było OK. Zastanawiam się tylko nad tą specyfikacją i wydaje mi się, że wyposażenie do ceny nie jest adekwatne. Jak myślicie za jaką cenę warto brać ten sprzęt?

Byłem u dwóch dystrybutorów Krossa i ani widu, ani słychu Eskera 6.0. Może ktoś z Was widział ten model w swoim mieście? W południowej Polsce (Śląsk, Małopolska, Podkarpacie, Świętokrzyskie) modę podjechać zobaczyć na żywo i na jazdę próbną.

Opublikowano

Witaj! wtrącę i ja swoje 3 grosze do tematu ponieważ kilkadziesiąt postów wcześniej stałem przed takim samym dylematem jak ty... chciałem przesiąść się z MTB na gravela i po kilku miesiącach przeczesywania internetu i różnych forów na mojej liście zostały 2 modele - Spec Diverge E5 Comp i Merida Silex 400. Czego szukałem? w skrócie gravela który przede wszystkim będzie wygodny, pod trasy po 100 i więcej kilometrów, z możliwością zamontowania do niego bagażnika, 3 koszyków na bidon i opon do 42mm. I teraz tak - jeśli chodzi o speca to tak jak już tu wyżej pisano - jest to zdecydowanie maszyna ze sportowym zacięciem, na pewno nie tak wygodna jak Silex, opony max 38 do niego zmieścisz, bagażnik podobno da się zamontować ale jak go oglądałem to za bardzo nie wiem jak... Natomiast jest wyposażony w Future Shock, który na prawdę robi robotę, jedzie się super do tego jak dla mnie to jest po prostu piękny rower - gdybym kupował oczami to już bym był jego właścicielem. Z drugiej strony Silex - na plus geometria, zdecydowanie bardziej relaksacyjna w porównaniu do speca, opcja montażu szpeju nawet na przednim widelcu (chociaż szaj mówił że jest problem z bagażnikiem na tył), miejsce na szersze opony. Dla mnie na minus tego roweru suport na pressfit, dostępność (kupowałem rower początkiem kwietnia i Silex istniał wtedy tylko na stronie meridy) i ... wygląd - kurde strasznie mi się ta geometria nie podoba. Co kupiłem ostatecznie? Cannondale Topstone na 105-ce :) co najlepsze gdy pisałem na forum o dylemacie z wyborem roweru ktoś mi go polecał i początkowo przeszedłem obok niego zupełnie obojętnie :) teraz mam już przejechane na nim około 500 km i polecam go z całą stanowczością! ten rower łączy w sobie zalety i Silexa i Diverga. Co na plus? geometria - dla mnie jest meeega wygodny (wymieniłem tylko mostek), jest szybki na asfalcie i szutrach mknie jak rakieta, rama i widelec pięknie tłumi drgania, do tego fabrycznie stoi na oponach 40mm co robi swoje (miejsce jest spokojnie na gumy 42mm). Do tego 4!!! punkty montażowe na bidon na ramie, mocowanie do błotników i do bagażnika. Osprzęt to się nie wypowiadam bo wiadomo nowa 105-tka działa jak trzeba, hamulce to samo. Rower jest genialny i tyle. Na minus - na ten moment zauważyłem tylko jeden a mianowicie lakier który jest baaardzo delikatny - rysuje się od byle czego... Natomiast jeszcze tak z innej beczki. Czym dłużej się zastanawiałem, im większej ilości ludzi pytałem tym większy miałem mętlik w głowie... najlepiej ograniczyć sobie wybór do 2-3 modeli, spisać sobie ich plusy i minusy pod kątem tego do czego ty tak naprawdę chcesz tego roweru używać (każdy poleca jakiś model patrząc na swoją osobę i swoje preferencje), spróbować przejechać się na każdym z nich i tyle. Aha i najważniejsze - ustalić czy one wogóle są dostępne... :) a później to już tylko zostaje kręcić i cieszyć się jazdą :) powodzenia życzę w wyborze!

• Lubię to! 2
Opublikowano

@Harpoon_44 dziękuję za Twoją odpowiedź.

Wczorajsze testy Topstona na 105 wypadły bardzo fajnie. Jednocześnie pozycja na Silexie jest znacznie wygodniejsza tzn bardziej wyprostowana. Ten element jest dla mnie kluczowy ze względu na zwyrodnienia w kręgosłupie szyjnym. Faktem jest, że można pokombinować z mostkiem i podnieść nieco pozycję. Nawet na oryginalnym można jeszcze coś wskórać, ponieważ ten model na którym jeździłem miał go "odwróconego", więc kierownica była niżej.

Co do mętliku, to nie ma nawet co się rozgadywać :) Wczoraj jeszcze znalazłem w necie produkty z wrocławskiej manufaktury LOCA i dodatkowo namieszały w głowie ;) Loca vs Silex400 vs Topstone 105 = Loca przegrywa osprzęt vs cena, na plus można spersonalizować sprzęt pod siebie.

Generalnie na placu boju pozostał Silex 400 (ewentualnie 200 - ale nie mam przekonania do tej konfiguracji sprzętu). Z tym, że faktycznie nie ma go na rynku. Jeszcze podzwonię po sklepach, może gdzieś się ostał. Pozostawiałem namiary na siebie w kilku sklepach, czekam na info kiedy i czy będzie. Podobno na początku lipca coś ma być.

Twój wpis + wczorajszy banan na gębie podczas jazdy na Topstone wrzuca go w mocne konkury z Silexem. Napisz proszę w jakiej cenie go kupiłeś? Mi zaproponowano 10% rabatu. Mógłbyś podesłać zdjęcie po zmianie mostka? (na forum lub PW)

Inna sprawa, że ja wróciłem do roweru po 30 latach przerwy, przez ten czas, jednoślad dla mnie musiał mieć silnik między kołami :) Od 1,5roku jeżdżę na miejskim customie, który waży ponad 25kg, a pozycja tak komfortowa jak na moim Harleyu :o Więc wycieczki ponad 30-40km to już cała wyprawa i obciążenie dla stawów. A że jazda na rowerze z powrotem mi się spodobała, to dlatego potrzebuję sprzęt, który pozwoli na dłuższe wyjazdy w komfortowych warunkach. Gravel wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Słuchaj, jeżeli masz problemy z kręgosłupem i chcesz mieć pewność że rower będzie wygodny to tutaj Silex przebija wszystko inne... no geometrii nie oszukasz, można kombinować z mostkami etc. ale Silex ma tak podniesioną główkę ramy że musi być komfortowy i tyle. U mnie zmiana mostka polegała właśnie na jego obróceniu na "+". Jeszcze zastanawiam się nad wymianą kiery na ciut szerszą i taką jaką ma Diverge tj. z tym podgięciem w górę co podniesie ją o 15mm - ale to taki wstępny plan póki co, zobaczymy czy doczeka się realizacji. Co do ceny to za Topstone dałem 7 tysi - nie powiem, bolało ale na chwilę obecną uważam że to były bardzo dobrze zainwestowane pieniądze :)

Opublikowano
W dniu 22.06.2019 o 21:25, Harpoon_44 napisał:

mianowicie lakier który jest baaardzo delikatny - rysuje się od byle czego.

Zauwazyłem to samo w ostatnich dniach. Rower oparty o gładką rurę, a jak przejedzie po niej to szare paski się robią. Polecam obkleić go przezroczystą folią w takich punktach.

Opublikowano
9 godzin temu, Harpoon_44 napisał:

Słuchaj, jeżeli masz problemy z kręgosłupem i chcesz mieć pewność że rower będzie wygodny to tutaj Silex przebija wszystko inne... no geometrii nie oszukasz, można kombinować z mostkami etc. ale Silex ma tak podniesioną główkę ramy że musi być komfortowy i tyle.

@Harpoon_44 Dostałem dziś info, że pod koniec lipca ma być dostępna kolekcja Silex'ów na 2020 rok, więc chyba poczekam. Ten Topstone też kusi, jednak jak popatrzę co daje Silex400 (ok. 6,2k zł) i Topstone na 105 (7k zł), to przy Meridzie jestem 800zł lub 650zł (przy fakturze Vat) do przodu, a na minus opona 35 zamiast 40 i suport. Niebezpieczne w takim rozwiązaniu jest to, że mogą zmienić się ceny. 

Dzięki za info o kierownicy, może się przydać w przyszłości :)

PS: Loca na pełnej 105tce 6,6k zł ;)

Opublikowano

A wiesz czy będą dostępne modele Silex 400 ? Bo sam mam chrapkę na ten model. Tyle tylko, ze jestem dosyć niski, bo mam 167 cm. 

Opublikowano

@pinnacle_rider też nastawiam się na ten model. Podobno mają być.

Zabawne jest to, że główny dystrybutor na Polskę odsyła po informacje do sklepów...porażka. "My nic nie wiemy..."

W ogóle dostępność jest żadna. Jestem tym mocno zdziwiony. Pracuję w handlu od ponad 20 lat i nie zdarzyło mi się aby jakakolwiek firma w której pracowałem nie odpowiadała na zapotrzebowanie rynku. Obecna sytuacja z gravelami daje producentom dobrze zarobić. Wykorzystuje to tylko kilka firm i to w ograniczonym zakresie. 

Ale to już inny temat... 

Opublikowano (edytowane)

Ja do Meridy w sprawie Silexów 400 napisałem w kwietniu. Na początku odesłali mnie również do sklepów żebym tam popytał. Następnie dopytałem ich czy planują ponownie wypuścić te modele to otrzymałem odpowiedz, że planują w lipcu wypuścić silexy, ale modelu 400 nie planują. To było jeszcze w kwietniu. Teraz widze, ze zmienili plany. Rozmawiałem telefonicznie z pracownikiem strony rower.com.pl i również powiedział to co Ty, ze całkowicie nie rozumie ich polityki.

Edytowane przez pinnacle_rider
Opublikowano

@pinnacle_rider zostaje nam spokojnie poczekać :| Dla mnie ten model to idealne rozwiązanie, więc będę czekał. Chyba, że coś jeszcze wpadnie mi w oko.

Jeśli coś będziesz wiedział więcej, to daj proszę znać tutaj na forum. Ja zrobię to samo.

Opublikowano

Korespondowałem z nimi. L-ki brak :( Jeśli M jest dla Ciebie, to działaj :)

Opublikowano

No musiałbym sprawdzić przy moim wzroście 167 cm czy by M pasował :) druga kwestia jest taka czy oni wysyłają rowery czy tylko odbiór osobisty. Do Krakowa mam sporo kilometrów ;)

Opublikowano

Zadzwoń jutro i dogaduj się, jeśli jest szansa, to trzeba spróbować :)

pinnacle_rider
Opublikowano

Niestety rozmiar M byłby nieco za duży jak dla mnie.