Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygląda to szpetnie i to w rowerze za ponad 8,5k.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Ewidentnie dorabiają uchwyty na bagażnik w widelcach, które nie były do tego zaprojektowane. Na pewno nie jest to groźne, a woda wcale nie szkodzi na włókno węglowe. /s

Opublikowano
18 godzin temu, mikokm napisał:

Niewiem jak w Treku AL4 ale w moim nowym nabytku ALR 5 trochę słabo jest wykonany widelec carbonowy🙁

20190326_202442.jpg

O rany, to wygląda jak garażowa przeróbka! Bał bym się tego używać. Patrz jak wygląda to w specu!

specialized-sequoia-expert-fork-mounts.jpg
Opublikowano

@GrochowaMTB Weź pod uwagę że ty masz lakier kryjący a w Treku jest bezbarwny. Tak na prawdę nie wiesz jak to wygląda pod lakierem.

Opublikowano
30 minut temu, nctrns napisał:

@GrochowaMTB Weź pod uwagę że ty masz lakier kryjący a w Treku jest bezbarwny. Tak na prawdę nie wiesz jak to wygląda pod lakierem.

Nie zmienia to faktu, że wygląda to fatalnie.

Opublikowano

Mój Cube Agree też ma widoczne takie skazy karbonu na górnej rurze. Wystarczy farba która właśnie jest bezbarwna i wszystko widać.

Opublikowano

Skoro są takie paskudne skazy na karbonie, to nie należało dawać tam lakieru bezbarwnego. Producent bez wyobraźni. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam,

Prośba o opinię na temat Cube Nuroad Race Cube Nuroad Race, czy wart jest swojej ceny (~6.3K)?
Rower podoba mi się wizualnie i ma wszystko czego szukam;
Rama alu
Napęd 2x10 lub 2x11
Hamulce hydrauliczne
Sztywne osie

Jak z komponentami Cuba, jak mostek, kiera, koła?
Ewentualnie jakaś alternatywa w tej cenie? Na pewno napęd 2x10 lub 2x11, nie zależy mi na uchwytach pod bagażniki, sakwy itp.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 29.03.2019 o 18:00, 79kc napisał:

Witam,

Prośba o opinię na temat Cube Nuroad Race Cube Nuroad Race, czy wart jest swojej ceny (~6.3K)?
Rower podoba mi się wizualnie i ma wszystko czego szukam;
Rama alu
Napęd 2x10 lub 2x11
Hamulce hydrauliczne
Sztywne osie

Jak z komponentami Cuba, jak mostek, kiera, koła?
Ewentualnie jakaś alternatywa w tej cenie? Na pewno napęd 2x10 lub 2x11, nie zależy mi na uchwytach pod bagażniki, sakwy itp.

Właśnie również jestem o krok od zamówienia tego roweru, niestety w Białymstoku chyba nigdzie nie ma go do objechania więc bedzie to u mnie zakup w ciemno. Mam pytanie lekko z innej strony. W sklepie stacjonarnym gdzie nie byłem, zawsze jest dawany jakiś rabat, średnio około 300-400 zł + symboliczny koszyk na bidon gratis na dzień dobry. Gravele to chodliwy temat, ale moje pytanie brzmi, jak to jest z rabatami w sklepach internetowych ? "Kup teraz" i po wszystkim czy ktoś pisał do sklepów z prośbą o rabat?

Opublikowano

Panowie, potrzebuje pomocy przy ostatecznym wyborze roweru, decyzja juz prawie podjeta, jednak caly czas chodzi mi po glowie mysl, ze moze jest cos na co nie zwrocilem uwagi, a co przekresla moj wybor. Nie oceniajcie prosze malowania ani ogolnego wygladu, bo to przeciez "co kto lubi" prawda :) ? Zalozcie takze, ze wszystkie te rowery moge miec w bardzo zblizonej do siebie cenie. Moj wybor to kolejno:

1. NS RAG+ 1

2. Rondo RUUT AL

3. TREK Checkpoint AL4

Nie zalezy mi na linkach w srodku ramy, 1 blat z przodu jest dla mnie jak najbardziej ok przy odpowiedniej kasecie, choc oczywiscie dwoma nie pogardze takze; mimo wszystko fajnie jakby byly hamulce hydrauliczne

Przy okazji pytanie, bo szczerze powiem, ze nie wiem - czemu sztywne osie w obu kolach sa w dzisiejszych czasach "must have"?

Dzieki!

Opublikowano

gravel z oponą 4x i napędem 1x to trochę takie xc tylko z barankiem. Checkpoint to bardziej enurance przystosowane do jazdy w terenie. Zależy czego szukasz - ja szukałem tego drugiego i kupiłem Domane GRVL - teraz jej miejsze przejął w gruncie rzeczy checkpoint. 2 blaty z przodu - przydatne - przynajmniej ja korzystam z obydwu - szosa, teren. Hamulce hydro - raz jeździłem na ultegrach i żylety, mechaniczne są tępe przy nich ale w takim rowerze wystarczające - to nie zjazdówka. Sztywne osie - taki wymysł czasów. Z przodu bezsprzecznie podnoszą sztywność widelca, z tyłu - raczej bez różnicy. Jeśli często nie wyciągasz koła (a tyle raczej nie wyciąga się często) to sztywna oś jest ważnym punktem ale raczej nie powinna przeważać szali zwycięstwa. 

Opublikowano

to jest troche tak jak z kupnem domu lub auta - no nie ma idealnego chocbys mial miliony:) mnie znacznie bardziej zalezy na ewentualnym rozpedzeniu sie po plaskim, niz na podjazdach pod gorke, a biorac pod uwage fakt mojej aktualnej wagi (88kg) do wzrostu (178cm) i TOTALNYM braku formy, o kadencje przy 1x sie nie martwie, fajnie jednak tez jest miec mozliwosc zalozenie waskich gum niz braku mozliwosci zalozenie szerszych, chyba? dla mnie np CUBE nuroad, ktorym sporo osob sie tak zachwyca odpada ze wzgledu na wyglad, no nie poradze :) swietny rowerek, ale nie przelkne tego malowania, kwestia gustu, nie oceniajmy.. TREK hmm nie wiem czy dobrze kombinuję, ale bardzo podbijają cene prawie wszystkim co tylko mozliwe od Bontragera, wydaje mi sie, ze za Checkpointa AL4, ktory na stronie kosztuje 5900 spokojniemoznaby zaplacic 5k a moze i pare groszy mniej

Opublikowano
1 godzinę temu, kucu napisał:

Ja swojego Treka za 4700 wytargałem, także da się 🙂

'Wytargałeś' jako człowiek z ulicy czy po znajomości?

Opublikowano
Godzinę temu, adi1201 napisał:

'Wytargałeś' jako człowiek z ulicy czy po znajomości?

Wszedłem i powiedziałem, że kupię jak będzie cena ok i taką mi dali 🙂 Normalnie i nie po znajomości. Na koniec stycznia kupowałem.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
56 minut temu, Stryjek napisał:

Oglądałem scotta speedster i bardzo mi się spodobał ale nie ma sztywnych osi :(
Nie wiem czy to ma aż takie znaczenie bo reszta jest na najwyższym poziomie. Geometria też mi pasuje i jeździ mi się nim dobrze, poradzcie proszę bo mam już mętlik w głowie;)
http://www.markowerowery.pl/rower-scott-speedster-gravel-20-2019-4861.html

Brak sztywnych osi można wybaczyć w rowerze turystycznym do szlajania się po świecie z sakwami za 3 - 4 tyś złotych.

Ale w tej cenie, w sportowym gravelu brak sztywnych osi? Chyba na głowę upadli. W takich rowerach niebawem nikt nie będzie stosował tego standardu. Z resztą w tej chwili, tej cenie to chyba nikt nie stosuje już czegoś takiego.

A teraz kilka argumentów:

1. Zgodność roweru z nowymi, przyszłymi obowiązującymi standardami. Niebawem wszystko CO DOBRE będzie robione pod sztywne osie. Tobie pozostaną jakieś przejściówki, adaptery - jak np będziesz chciał coś zmienić. Stary standard przez chwilę pozostanie w rowerach typu Four Corners i tym podobnych maszynach gdzie perfekcyjne właściwości jezdne są zdecydowanie na dalszych miejscach. 

2. Sztywna oś pozwala bezproblemowo ściągać i zakładać koła. Tarcza zawsze tak samo, idealnie wchodzi między klocki. nic nie ociera.

3. Rower po prostu lepiej się prowadzi. Odczujesz to zwłaszcza podczas mocnego hamowania, zjazdów z góry a jak dojdą do tego ostre zakręty... To czuć.

4. Będziesz chciał wymienić sobie za kilka lat rower - wszyscy potencjalni kupujący będą kręcić nosem, że nie ma sztywnych osiek tylko jakieś samozamykacze z ubiegłego wieku :) Taki rower straci więcej na wartości. Magiczny napis Scott nie zadziała.

5. To już moje osobiste odczucia - jakoś pewniej się czuję na rowerze wiedząc, że koła spięte są sztywną osią i pewnie siedzą w widełkach.

• Lubię to! 2
Opublikowano
3 godziny temu, Stryjek napisał:

Oglądałem scotta speedster i bardzo mi się spodobał ale nie ma sztywnych osi :(
Nie wiem czy to ma aż takie znaczenie bo reszta jest na najwyższym poziomie. Geometria też mi pasuje i jeździ mi się nim dobrze, poradzcie proszę bo mam już mętlik w głowie;)
http://www.markowerowery.pl/rower-scott-speedster-gravel-20-2019-4861.html

Świetny rower, do niczego Ci te sztywne osie nie są potrzebne w tego typu rowerze....no może oprócz mody, nowinek etc....

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dobrze żeby były bo za takie pieniądze mogliby dać;)
Ale porównując ten rower do raga+2 którym też dziś jeździłem, to w podobnej cenie mamy według mnie dużo lepszy rower. Mamy napęd 2x11, dużo bardziej uniwersalny, bardzo dobre hamulce hydrauliczne 105 i niezłe opony, do tego geometria jest dużo bardziej wyprawowa niż w NSie.

Opublikowano
26 minut temu, marcin.jka napisał:

Świetny rower, do niczego Ci te sztywne osie nie są potrzebne w tego typu rowerze....no może oprócz mody, nowinek etc....

Właściwie to po co kupować lepszy rower, z lepszymi patentami, rozwiązaniami. Przecież na stary też będzie się przemieszczał :)

Opublikowano

PS. W dwa tygodnie obejrzałem z 10 różnych graveli i ten scott podobał mi się najbardziej biorąc pod uwagę stosunek osprzętu do ceny.
Oglądałem raga+ 1 i 2, treka checkpoint, cuba nuroad, speca diverge, kellysa soot, meridę silex, ze dwa mariny i coś tam jeszcze ;)

Opublikowano

Poczekaj jeszcze 2 tygodnie i będą eskery 6 w sklepach... chyba, że Twój rozmiar to eMka...

Przerabiałem ten sam scenariusz i:

- Cube odpadł ze względu na kolor i alu rurę sterową

- scotty przez brak sztywnych osi

- rag przez design dedykowany gimnazjalistom

- checkpoint przez cenę i idiotyczny patent na regulację rozstawu kół

- Soot  - niepotrzebny myk myk i w gravelu chciałem 2x11

- diverge to mój faworyt, ale ceną zabija i niezrozumiałe było dla mnie brak alu modeli z hydro hamulcami - czekałem bez skutku na używkę

- silex - nie pasował mi geometrią zbliżoną do mtb - duży reach

- mariny - nie chciałem stali i ogólnie jakoś się nie polubiliśmy

Myślałem jeszcze o Grailu, ale też geometrie ma dosyć sportową i dostępność odłożona w czasie.

Pierwszy raz o Krossa pytałem jeszcze w lutym, więc zdążyłem się na niego obrazić ze 3 razy, ale jak go zobaczyłem na żywo...to było to, pod każdym względem bez kompromisów.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Poczekaj jeszcze 2 tygodnie i będą eskery 6 w sklepach... chyba, że Twój rozmiar to eMka...
- diverge to mój faworyt, ale ceną zabija i niezrozumiałe było dla mnie brak alu modeli z hydro hamulcami - czekałem bez skutku na używkę
Myślałem jeszcze o Grailu, ale też geometrie ma dosyć sportową i dostępność odłożona w czasie.
Pierwszy raz o Krossa pytałem jeszcze w lutym, więc zdążyłem się na niego obrazić ze 3 razy, ale jak go zobaczyłem na żywo...to było to, pod każdym względem bez kompromisów.

Krossa widziałem jednego w rozmiarze S, na mnie dobra będzie M ale wolałbym się przejechać i sprawdzić.
Opublikowano
12 minut temu, Kawasaki napisał:

I tym samym dochodzimy do Specialized Sequoia Elite 2018 :) Mamy wszystko i wyrwiemy go za niecałą 6 przy odrobinie szczęścia :)

Opublikowano

No to będzie problem, bo Mki nie podają jako by miała być w ogóle dostępna na razie.

W takie sytuacji polowałbym na diverga, ma świetną geometrię i chyba najniższy środek suportu ze wszystkich rowerów ogólnie (nie tylko graveli) przez co jest poczucie, że jesteś w rowerze, a nie na rowerze.

Sequoia jeśli akceptujesz stal i wagę ponad 12kg to też ciekawa propozycja, ale koła nie wytrzymują długo i są pierońsko ciężkie. Ten rower w standardowej konfiguracji to czołg, aczkolwiek bardzo fajny czołg.

• Lubię to! 1