nctrns Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 2 minuty temu, Adam-> napisał: Jaki jest powód, dla którego nie poleca się go "masowo" skoro wyposażenie i cena są jak wspomniałem atrakcyjne? Bo to nowy rower którego jeszcze nikt nie miał okazji testować. Do tego w Krossie specyfikacja czasem zmienia się między rowerami testowymi dla dziennikarzy i katalogiem, a finalnym produktem. 3 minuty temu, Adam-> napisał: Czy to są jakieś pokrewne ramy, ramy od tego samego producenta (nie porównywałem jeszcze całej geometrii liczbowo)? Chodzi mi o to czy jeśli NS jest w porządku pod względem ramy, to czy na tej podstawie można wnioskować cokolwiek na temat Krossa. Ramy są podobne bo muszą obejść ten sam problem - zmieścić szeroką oponę przy krótkim tylnym trójkącie i wąskim suporcie. Nie podejrzewałbym że NS i Kross kupują identyczne ramy.
Vaxol Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie ze w firmie NS bikes ramy rzeczywiscie sa robione w Polsce, natomiast kross na pewno ramy ma ze wschodu, i niestety z tego co mi wiadomo to pare ciekawych materialow na youtubie pod tym wzgledem zostali opublikowanych, wiec moze byc tak ze w pierwszej serii eskerow jest szansa na to ze moga pojawic sie rozne wady zwiazane z geometria ramy albo tez z sama jej wytrzymaloscia. Trzeba cierpliwie czekac na jakas recenzje.
GrochowaMTB Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 12 godzin temu, Vaxol napisał: Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie ze w firmie NS bikes ramy rzeczywiscie sa robione w Polsce, natomiast kross na pewno ramy ma ze wschodu, i niestety z tego co mi wiadomo to pare ciekawych materialow na youtubie pod tym wzgledem zostali opublikowanych, wiec moze byc tak ze w pierwszej serii eskerow jest szansa na to ze moga pojawic sie rozne wady zwiazane z geometria ramy albo tez z sama jej wytrzymaloscia. Trzeba cierpliwie czekac na jakas recenzje. Rowery były testowane przez jakieś dwa lata. Nie sądzę aby były problemy z geometrią. Produkcja idzie pełną parą. Patrząc na to jak marka się rozwija to nie sądzę aby były tez problemy jakościowe. Rowery już jeżdżą i nie słychać aby coś było nie tak.
Zigfir Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 W dniu 5.03.2019 o 09:38, Adam-> napisał: Ja również. Śledzę oba wątki (ten o gravelach do 4999 zł), ale nadal mało kto wypowiada się na temat Eskera 6.0. W mojej ocenie wynika, że opierając się jedynie na specyfikacji, jego relacja ceny do wyposażenia wypada bardzo korzystnie. Jestem jednak w stosunku do większości z Was laikiem stąd szukam porad na forum. Jaki jest powód, dla którego nie poleca się go "masowo" skoro wyposażenie i cena są jak wspomniałem atrakcyjne? Czy przyczyna leży w tym, że jeszcze mało kto miał z nim do czynienia? Może taki, że Eskera nie ma w sprzedaży a producent do sklepów rozesłał info, że będzie trzeba odrobinę poczekać dłużej niż to było planowane. Realny ponoć może być koniec marca ale nie na 100%. Odnośnie specyfikacji to taka ciekawostka do dziś nie wiadomo ile właściwie ten rower waży. Ci co jeździli na prezentacjach Ksrossa nic nie napisali w tym temacie.
GrochowaMTB Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 16 godzin temu, Zigfir napisał: Odnośnie specyfikacji to taka ciekawostka do dziś nie wiadomo ile właściwie ten rower waży. Ci co jeździli na prezentacjach Ksrossa nic nie napisali w tym temacie. O co chodzi z tą wagą? Co za różnica? Waga roweru w przeważającej cześć jest pochodną osprzętu. Oczywiście jeśli porównujemy rowery np stalowe między sobą lub aluminiowe. Będzie ważył mniej więcej tyle samo co konkurenci zbudowani na tych samych komponentach Jeśli jeden jest na 105 a drugi na sorze to wiadomo, że sora jest ciężka i taki rower dostanie od razu w prezencie pół kilo. O ile może się różnic waga ram? 200 gram? Co to za różnica. Jeśli już miał bym się tu skupić na czymś to porównał bym koła i wziął rower z lepszymi kołami. Lepsza piasta i obręcz to jest argument. np W krossach są obręcze zdaje się, ze DT! Bo już 100 - 200 gram na kołach to jest przepaść. Różnica w ramie to... nie powiem co Nie patrzmy ślepo w wagę całego roweru bo niewiele nam to powie.
Fimala Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 W dniu 5.03.2019 o 09:38, Adam-> napisał: Ja również. Śledzę oba wątki (ten o gravelach do 4999 zł), ale nadal mało kto wypowiada się na temat Eskera 6.0. W mojej ocenie wynika, że opierając się jedynie na specyfikacji, jego relacja ceny do wyposażenia wypada bardzo korzystnie. Jestem jednak w stosunku do większości z Was laikiem stąd szukam porad na forum. Jaki jest powód, dla którego nie poleca się go "masowo" skoro wyposażenie i cena są jak wspomniałem atrakcyjne? Czy przyczyna leży w tym, że jeszcze mało kto miał z nim do czynienia? Kolejne pytanie - akurat zadawałem je już kiedyś w tym drugim, wspomnianym przez mnie wątku - ramy NS Bikes, Octane One i Krossa niektórych modeli są bliźniaczo podobne (chodzi mi o tylny niesymetryczny trójkąt). Czy to są jakieś pokrewne ramy, ramy od tego samego producenta (nie porównywałem jeszcze całej geometrii liczbowo)? Chodzi mi o to czy jeśli NS jest w porządku pod względem ramy, to czy na tej podstawie można wnioskować cokolwiek na temat Krossa. Z góry dzięki, pozdrawiam! Z Krossem nikt nie miał do czynienia bo jeszcze nikt go nie ma. A że o Krossie chodzą rózne opinie to ciężko go jednoznacznie polecić. NS i Kross mimo podobieństw to zupełnie inne ramy i producent więc nie da się wniskować nic na tej podstawie.
Zigfir Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 51 minut temu, GrochowaMTB napisał: O co chodzi z tą wagą? Co za różnica? Waga roweru w przeważającej cześć jest pochodną osprzętu. Oczywiście jeśli porównujemy rowery np stalowe między sobą lub aluminiowe. Będzie ważył mniej więcej tyle samo co konkurenci zbudowani na tych samych komponentach Jeśli jeden jest na 105 a drugi na sorze to wiadomo, że sora jest ciężka i taki rower dostanie od razu w prezencie pół kilo. O ile może się różnic waga ram? 200 gram? Co to za różnica. Jeśli już miał bym się tu skupić na czymś to porównał bym koła i wziął rower z lepszymi kołami. Lepsza piasta i obręcz to jest argument. np W krossach są obręcze zdaje się, ze DT! Bo już 100 - 200 gram na kołach to jest przepaść. Różnica w ramie to... nie powiem co Nie patrzmy ślepo w wagę całego roweru bo niewiele nam to powie. Nie pisze że tu tak będzie (bo raczej nie ) ale kiedyś mi się obiły o oczy rowery na bardzo podobnym osprzęcie i oba na aluminiowych ramach różniące się kilogramem masy a to już nie jest takie zupełnie nic. ale możliwe że faktycznie przesadnie wspominam o tej masie ;). Ja tam wstępnie sobie Eskera 6 zarezerwowałem acz w rozmiarze L i teraz po mierzeniu speca 56 zastanawiam się czy jednak nie powinienem się bardziej skłaniać ku XL-ce (niby 182 wzrostu, ale noga 89).
GrochowaMTB Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 9 minut temu, Zigfir napisał: Nie pisze że tu tak będzie (bo raczej nie ) ale kiedyś mi się obiły o oczy rowery na bardzo podobnym osprzęcie i oba na aluminiowych ramach różniące się kilogramem masy a to już nie jest takie zupełnie nic. ale możliwe że faktycznie przesadnie wspominam o tej masie ;). Ja tam wstępnie sobie Eskera 6 zarezerwowałem acz w rozmiarze L i teraz po mierzeniu speca 56 zastanawiam się czy jednak nie powinienem się bardziej skłaniać ku XL-ce (niby 182 wzrostu, ale noga 89). Ale w Specu 56 to okolice większej M ki! Nie wiem, który mierzyłeś, ale rozpiętość rozmiarów w gravelach jest tam chyba od 52, 54, 56, 58, 62. Ja mam 190 i jeżdżę na 58 i jest super. Pewnie mógł bym też jeździć na 62 bo podobno jestem na granicy, ale lepiej mniejszy jak większy. Zakładam, że L w Krossie będzie ok
Zigfir Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 51 minut temu, GrochowaMTB napisał: Ale w Specu 56 to okolice większej M ki! Nie wiem, który mierzyłeś, ale rozpiętość rozmiarów w gravelach jest tam chyba od 52, 54, 56, 58, 62. Ja mam 190 i jeżdżę na 58 i jest super. Pewnie mógł bym też jeździć na 62 bo podobno jestem na granicy, ale lepiej mniejszy jak większy. Zakładam, że L w Krossie będzie ok To Diverge comp 2018. Tak nawiasem prawie mieścił się w przedziale z wątku. Nówka z naklejkami- 8tysi, grzech byłoby nie przysiąść . Katalogowo ten rower kosztował 13 tysiaków. Tyle że jasno szary raczej nie jest moim kolorem a i trochę zależy mi na nowszej 105tce bo akurat ten rower ma wersję starszą. Gdyby to była wersją ciemna i do tego z nową 105tką to pewnie na krossa bym już nie czekał bo rama jest ładniusia ;).
JaW Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Godzinę temu, Zigfir napisał: To Diverge comp 2018. Tak nawiasem prawie mieścił się w przedziale z wątku. Nówka z naklejkami- 8tysi, grzech byłoby nie przysiąść . Katalogowo ten rower kosztował 13 tysiaków. Tyle że jasno szary raczej nie jest moim kolorem a i trochę zależy mi na nowszej 105tce bo akurat ten rower ma wersję starszą. Gdyby to była wersją ciemna i do tego z nową 105tką to pewnie na krossa bym już nie czekał bo rama jest ładniusia ;). Masz na myśli karbonowego Compa z rocznika 2018?
GrochowaMTB Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 10 minut temu, JaW napisał: Masz na myśli karbonowego Compa z rocznika 2018? W sumie to przywoływałem rozmiary Sequoi - ale nie wiem czy te rozmiary nie są podobne w Divergu... z ciekawości popatrzę
Zigfir Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) 39 minut temu, JaW napisał: Masz na myśli karbonowego Compa z rocznika 2018? Tak. Karbonowego Specialized Diverge Comp Gloss Dirty White - Rocket Red - Tarmac Black 2018 w cenie 8099 Edytowane 7 Marca 2019 przez Zigfir
JaW Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 38 minut temu, Zigfir napisał: Tak. Karbonowego Specialized Diverge Comp Gloss Dirty White - Rocket Red - Tarmac Black 2018 w cenie 8099 Ładny. Ciekawe za ile byłby do kupienia po negocjacji ceny
Zigfir Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, JaW napisał: Ładny. Ciekawe za ile byłby do kupienia po negocjacji ceny Na żywo i z bliska robi wrażenie jeszcze lepsze niż na fotkach. Mimo, że nie przepadam za jasnym malowanie ta brudna biel na tej maszynie jest po prostu bardzo ładna, szczególnie gdy jest dopiero co wypakowana z kartonu i sterylnie czysta . BTW mnie ciągnie trochę w kierunku przeciwnym: Specialized Diverge Sport Satin Tarmac Black-Flo Red 2019. Jak ktoś jest zainteresowany to proponuję przedzwonić do bikepark24, ja akurat nie drążyłem kwestii dodatkowego upustu. Edytowane 7 Marca 2019 przez Zigfir
Miśkołaj Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 1 minutę temu, PeterMike napisał: Ten Esker 6.0 ma sztywna oś? Tak.
PeterMike Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) No to chyba znalazłem dzięki Wam ideal gravela dla mnie, szkoda że poza moim budżetem 😋 Edytowane 23 Marca 2019 przez PeterMike
Zigfir Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) 23 godziny temu, PeterMike napisał: No to chyba znalazłem dzięki Wam ideal gravela dla mnie, szkoda że poza moim budżetem 😋 Obawiam się że ideał może się nieco różnić w zależności od tego kogo zapytać, ale faktycznie rower przynajmniej na papierze ma dobrze dobrany osprzęt do aluminiowej ramy co morze kusić (i kusi np mnie). W sumie jak dla mnie mógłby mieć jeszcze patent amortyzatora w widelcu taki jak w specach Diverge. Choć zawsze można zmienić mostek na taki z elastomerem amortyzującym. Ewentualnie Spec mógłby robić wersję Diverge aluminiową z hamulcami hydraulicznymi. Edytowane 24 Marca 2019 przez Zigfir
borsuk91 Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 Witam. Właśnie przymierzam się do kupna mojego pierwszego roweru szosowego, zastanawiam się pomiędzy Trekiem Checkpoint 4 a Cubem Attain Race disc, oba rowery mogę kupić w tej samej cenie. Może ktoś bardziej obeznany doradzi którą opcje wybrać ??? Jeździł będę raczej po asfalcie, pozycja ma być w miarę wygodna nie jakaś wyścigowa, jazdę na rowerze będę traktował jako taki dodatek, nie będzie to główna dyscyplina którą będę się zajmował. Wybiorę ramę 56 cm ze względu na 183 cm wzrostu, zależy mi na dobrych hamulcach i dlatego też biorę pod uwagę tylko tarczówki.
PeterMike Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Tak sobie teraz patrzę, Trek AL 4 ma praktycznie takie same wymiary jak esker 6. W treku jest 10 przełożeń x 2 tiagra ale za to dożywotnia gwarancja na ramę. W Kross 5 lat. Oba rowery maja juz hamulce hydrauliczne i sztywną oś. Zastanawiam się czy trek z tą gwarancja nie będzie lepszym wyborem, jak myślicie? Ps. Czy w treku jest press fit? Edytowane 27 Marca 2019 przez PeterMike
mikokm Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Niewiem jak w Treku AL4 ale w moim nowym nabytku ALR 5 trochę słabo jest wykonany widelec carbonowy🙁
Zigfir Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, mikokm napisał: Niewiem jak w Treku AL4 ale w moim nowym nabytku ALR 5 trochę słabo jest wykonany widelec carbonowy🙁 A nie było to przypadkiem naprawiane? Nie chce mi się wierzyć aby coś takiego fabryka wypuściła. Edytowane 27 Marca 2019 przez Zigfir
mikokm Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Rower kupiony w autoryzowanym sklepie Treka, także powinno być nowe. Pisałem bezpośrednio do Treka i stwierdzili że to norma w tych modelach. Na żywo nie wygląda tak strasznie. http://cyclingchief.pl/recenzja-trek-checkpoint-alr-4-2019/ Testujacy też zauważył ten problem.
kucu Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, mikokm napisał: Niewiem jak w Treku AL4 ale w moim nowym nabytku ALR 5 trochę słabo jest wykonany widelec carbonowy🙁 U mnie w AL4 takie coś nie występuje. Edytowane 27 Marca 2019 przez kucu
Rekomendowane odpowiedzi