Miśkołaj Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 @Harpoon_44 a Esker? 6.0 spełnia chyba wszystkie Twoje wymagania (koła, 105, sztywne osie, alu rama i karbonowy widelec), jedynie chyba z bikepackingiem mógłby być problem. Sam rozglądam się za podobnym Gravelem w podobnym stosunku drogi/szutru oraz przedziale cenowym. Obecnie oko zwiesiło się własnie na Krossie oraz Marinie Gestalt 2. Ta Sequoia jest całkiem spoko, tylko ta cena, jakby tam już była Tiagra to byłby 3 do rozważenia.
Harpoon_44 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 12 godzin temu, nctrns napisał: Wygoda - Silex, Sequoia. Sportowe zacięcie - Diverge, Grail. Praktyka - kiedyś też myślałem błotniki, bagażniki, sakwy. Na dzień wystarczy średniej wielkości podsiodłówka. Na więcej, torby bikepackingowe. Dynamika, wygląd, lekkość liczy się dla mnie na co dzień o wiele więcej. Brałbym Speca. Zwłaszcza że po zmianie opon robi za całkiem fajną szosówkę. No właśnie, idealny byłby rower łączący jedno i drugie ale wiadomo jak to jest z ideałami... w Specu bardzo podobają mi się właśnie jego rozwiązania konstrukcyjne, wygląda bardzo sportowo, osprzęt w pełni mi pasuje tylko ta cena... aha i pytanie bo w specyfikacji Speca piszą że maks mu tam wejdą oponki 38c, pytanie czy na stabilną jazdę po szutrach to wystarczy?? Merida kusi znowu ceną i w osprzęcie również nie znajduję większych skaz... jedynie ten suport na PressFit jakoś mnie trochę odstrasza, nie mam przekonania co do tego rozwiązania... No nic myślę że będę się bił z myślami jeszcze trochę, na razie przede mną karkołomne zadanie spróbowania ogarnięcia tych rowerów w sklepach na śląsku bo na papierze wszystko fajnie ale chyba wypadałoby chociaż pomacać taki rower przed zakupem... @Miśkołaj - rzeczywiście Esker też podchodzi pod to czego chcę, nie wiem jakim cudem go przegapiłem... pytanie jaki tam suport dali bo w specyfikacji na stronie nie podają... w takim razie mam kolejny rower na liście Sequioa i Gestalt u mnie odpadają, po prostu wizualnie nie podchodzą mi te rowerki i jakoś bardziej skłaniam się do wew. prowadzenia linek czego w Sequoi nie uświadczysz...
LuQ Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 @Harpoon_44Kilka miesięcy temu szukałem dla siebie gravela i miałem okazję jeździć specem diverge. W wersjach alu max opona to 38mm (chociaż tam jest mało miejsca nie wiem czy tam tyle wejdzie) wersje carbon mają chyba max 42mm. Co do samego roweru to dla mnie to bardziej szosa niż gravel, więc ja z niego zrezygnowałem bo szukałem wyprawowego gravela. Jeżeli chcesz więcej jeździć po szosie niż w lekkim terenie to moim zdaniem jest to idealny rower do takich zastosowań. Gdybym nie miał szosy i byłby to mój jedyny rower na pewno bym go kupił. Co do opon ja teraz jeżdżę na 35c ( takie były fabrycznie w moim Fuji Jari) i wjeżdżam nim naprawdę w trudny teren i dają radę. Na przyszły sezon zakładam 38c bo jednak większy komfort będzie. Jeszcze jedna sprawa co do speca. Nie patrz na ceny katalogowe bo to jest gruba przesada spokojnie kupisz go za 1-2k mniej. Najlepiej szukaj na wyprzedażach za granicą (UK i niemcy). Z tego co pamiętam to w październiku w UK był Karbonowy diverge z future shockiem za niecałe 7k także warto się rozglądać.
Miśkołaj Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 @Harpoon_44 tutaj masz dokładną specyfikację: https://www.kross.pl/sites/default/files/download/catalog/2019/kross_katalog2019_pl_net.pdf Suport - Shimano BSA.
Harpoon_44 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 @LuQ właśnie na jakimś forum czy w recenzji czytałem że chyba maks 35c wchodzi do speca mimo że producent podaje jako maks 38. Wiesz co, mi najbardziej zależy na komforcie jazdy przy wycieczkach po 4-5 godzin w siodle bo tak lubię jeździć czyli daleko i szybko na moim starym MTB wiadomo - szybko odpada stąd szukam zmiany. A jeżdżę zdecydowanie więcej po asfalcie i ścieżkach rowerowych (tam gdzie są) ale staram się omijać główne drogi i wybieram te lokalne więc patrząc często na ich stan ciężko je nazwać szosą... reszta to drogi polne, gruntowe czyli szutry. Pytanie jak w to wpasowuje się ta Merida Silex, czy wogóle różnica dla mnie między tymi rowerami byłaby odczuwalna biorąc pod uwagę fakt przesiadki z MTB a różnica w cenie jednak jest, do tego jest opcja na szersze kapcie, więcej punktów montażowych w Meridzie etc. A jak wogóle wygląda zakup roweru przez neta zza granicy, pytam oczywiście pod kątem gwarancji i ew. roszczeń w przypadku gdyby "coś" się stało ??
M.C Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 22 godziny temu, Harpoon_44 napisał: Witam wszystkich! jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przywitać i napisać parę słów o sobie. Nazywam się Piotrek, mam 32 lata i mieszkam w Bielsku-Białej i od dobrych paru lat coraz bardziej wkręcam się w rowerowe klimaty. Jako że mieszkam w zasadzie w górach jeżdżę na góralu (Giant Terrago 3 kupiony xx lat temu), który na tyle na ile się dało przerobiłem na rower bardziej przyjazny na asfalcie ponieważ góry to ja omijam z daleka... a jako że rowerowa szajba bije mi coraz mocniej przymierzam się do zakupu nowego sprzętu, który bardziej będzie odpowiadał mojemu stylowi jazdy niż przerabiany na siłę MTB I tutaj pojawia się problem bo jest to dla mnie póki co jeszcze ziemia ne odkryta, neta przeczesuję już od dobrego tygodnia i im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego mam prośbę do Was o pomoc i opinię... z tego co udało mi się dowiedzieć najbardziej pasowałby mi jakiś gravel tylko teraz pytanie jaki bo jest tego tyle że hej, niby podobne a każdy inny i w każdym coś mi nie pasuje... Żeby nie przynudzać - potrzebuję roweru do jazdy po asfalcie (70% tego co jeżdżę) na tyle szybko na ile to możliwe (bo lubię sobie podkręcić tempo i jechać ile fabryka dała) oraz do jazdy po szutrze, polnych ścieżkach (jakieś 30% tego co jeżdzę) i żeby na tych szutrach rower dobrze się prowadził. Do tego i chyba przede wszystkim rower musi być wygodny bo lubię długie trasy po 5-7 godzin w siodle więc komfort przede wszystkim. Jako że jeżdżę głównie w okolicach w których mieszkam teren jest mocno pagórkowaty, raz czy dwa razy do roku planuję jakieś sakwiarstwo lub jazdę z większym bagażem. Dlatego dobrze by było jakby rower był na ramie aluminiowej ale na widelcu i sztycy z karbonu, miał dużo punktów montażowych pod bidowny/torby/ew. sakwy, miał możliwie szeroki zakres pasujących rozmiarów opon, był min. na osprzęcie Shimano 105 i miał sztywne ośki. Budżet 6-7 tys. maksymalnie. Tak to sobie myślę na razie No i ogólnie lipa bo w każdym z modeli, które przeglądałem coś jest nie tak. Ale krótką listę faworytów chyba mam. Są na niej: - Specialized Diverge E5 Comp 2019 - cholernie drogi, grubo poza budżetem ale ma mniej więcej wszystko na czym mi zależy, do tego jakbym miał kupować tylko oczami to już dawno byłby u mnie bo piekielnie mi się podoba. Pytanie tylko czy ta rama jest na tyle komfortowa żeby robić na nim całodniowe wypady bo na żywo na razie nie miałem okazji go zobaczyć... - Merida Silex 400 - dobra cena, jest Shimano 105, trochę ten pressfit mnie martwi, są punkty montażowe, jest karbonowy widelec, nie wiem jak ze stycą tylko z wyglądu już zdecydowanie gorzej, przynajmniej dla mnie... i to w zasadzie tyle, jeszcze gdzieś tam majaczy Canyon Grail AL 7.0 ewntualnie któryś z marinów ale raczej póki co obstawiam tą w/w dwójkę. I tutaj się pojawia moja prośba do Was, czy ktoś miał już styczność z tymi rowerami i może powiedzieć coś o ich ergonomii, użytkowaniu ?? może na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?? Z góry dzięki za pomoc i wszelkie opinie! aha, mój wzrost to 178cm, przekrok 80cm i waga 72kg. Może Cannondale Topstone? Ma multum dziur do montowania "sakwiarstwa". Pozycja też pomiędzy wygoda a agresywność. Ostatnio oglądałem go w sklepie i bardzo fajny rower.
Bartosh Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 2 minuty temu, M.C napisał: Może Cannondale Topstone? Ma multum dziur do montowania "sakwiarstwa". Pozycja też pomiędzy wygoda a agresywność. Ostatnio oglądałem go w sklepie i bardzo fajny rower. Tylko cena trochę spora - na 105 katalogowo kosztuje 2000zł więcej od Eskera.
Harpoon_44 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 @Miśkołaj dzięki za rozpiskę, rzeczywiście rower godny rozważenia, szkoda tylko że nie dali mocowania na bidon na spodzie ramy od zew. strony jak Spec i Merida, niby bajer ale przydatny gdy trójkąt ramy jest zajęty przez większą torbę. @M.C Cannondale'a nie rozważam, jakoś wizualnie na zdjęciach średnio mi podchodzi. Na ten moment rozważam już tylko Speca Diverge E5 Comp, Meridę Silex 400, Krossa Esker 6.0 i Canyona Grail AL 7.0. To i tak za duży wybór Spróbuję namierzyć gdzieś te rowery w sklepach w okolicy co raczej łatwe nie będzie i przymierzyć się do nich, bo na papierze każdy jest ok
Bartosh Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Canyon ma sprzedaż tylko wysyłkową, ale resztę powinieneś gdzieś znaleźć.
M.C Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 53 minuty temu, Bartosh napisał: Tylko cena trochę spora - na 105 katalogowo kosztuje 2000zł więcej od Eskera. No ja właśnie się przymierzałem do 105, ale cena względem Sory to kosmos.
LuQ Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 @Harpoon_44Pytasz czy odczujesz różnicę między Meridą a Specem? Trudno powiedzieć bo na meridzie nie jeździłem. Na pewno na plus meridy to możliwość wsadzenia szerszych opon i więcej punktów montażowych. Pytanie czy tego potrzebujesz czy nie. Spec jest mega wygodny to na pewno, ale tak jak pisałem wcześniej dla mnie to właśnie taka szosówka endurance. Wiadomo że tutaj płacimy za markę. Moim zdaniem powinieneś poszukać jednego i drugiego gdzieś w okolicy i po prostu się nimi przejechać. Wybierz ten który będzie dla Ciebie wygodniejszy i ładniejszy
Harpoon_44 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 @LuQ i dokładnie tak zrobię, spróbuję namierzyć te rowery i po prostu się na nich przejechać i na tej podstawie dokonać wyboru bo nie mam ciśnienia żeby dopłacać za napis Speca na ramie jeśli nic więcej nie będzie miał do zaoferowania względem meridy. Z wyglądu oba są dla mnie ok a komfort to rzecz priorytetowa. Ok, w każdym razie dzięki wielkie wszystkim za sugestie!
Kali Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Witam wszystkich i proszę o pomoc 🙂 Czy jest w stanie ktoś mi podpowiedzieć/zasugerować co wybrać ? Bardziej mnie zastanawia który rower będzie się lepiej sprawował na asfalcie? bo to jakieś 85% terenu jakim jeżdżę . Zależy mi też na komforcie bo trasy mogą być po 6-8 godzin. https://www.giant-bicycles.com/pl/anyroad-advanced--ge--2019 https://www.rowerymerida.pl/produkt1739/silex-400-rower-merida.html
Bartosh Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Anyroad ma wygoniejszą geometrię i cieńsze opony, więc teoretycznie powinien lepiej się sprawować na asfalcie.
Harpoon_44 Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Wg mnie oba te rowery będą wygodne na zbliżonym do siebie poziomie. Jeśli chodzi o Meridę to właśnie też planuje zakup modelu silex 400, w weekend miałem możliwość usiąść na tym wynalazku i jest prawdą to co piszą inni że rower ten zbudowano z myślą przede wszystkim o komforcie rowerzysty. Siedzi się bardzo wygodnie, można spokojnie jechać w dolnym chwycie, główka ramy jest bardzo wysoka, geometria ramy przemyślana więc wygodnie będzie na 100% w długich trasach. Różnica w tych rowerach tkwi w ramie: karbon vs. alu i osprzęcie: tiagra vs. 105 więc pytanie co dla Ciebie ważniejsze? ja celuję w alu i 105 więc dla mnie Silex jest idealny do tego oferuje dużo punktów montażowych na wyjazdy z bagażem więc to też na duzy +
Kali Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Właśnie , Merida ma dobry napęd i dlatego biorę ją mocno pod uwagę. Założyłbym węższe opony, tylko czy wtedy blat 48-32 to nie będzie odrobinę za niski jak będzie mocno z górki 🙂 i jeszcze ten mechanizm korbowy w Meridzie, FSA Gossamer Pro, 48-32T który budzi moje wątpliwości bo się nie znam. To jest jakiś dobry poziom osprzętu?
M.C Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Przyznam że patrzyłem tylko na Cannondale Topstone, ale ta Merida też wygląda nieźle. Jedynie to ta korba dziwna, szkoda że nie od 105tki.
nctrns Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Do gravela 48/32 lepsze niż 50/34, a FSA Gossamer to niezła korba, nie gorsza od 105.
hanus Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Właśnie , Merida ma dobry napęd i dlatego biorę ją mocno pod uwagę. Założyłbym węższe opony, tylko czy wtedy blat 48-32 to nie będzie odrobinę za niski jak będzie mocno z górki Mam korbę 46-34t i nie mam problemu nadążyć za kolegami na szosach z górki
macko1 Opublikowano 5 Lutego 2019 Opublikowano 5 Lutego 2019 https://www.ribblecycles.co.uk/ribble-cgr-725/ jeżeli ktoś się nie boi zakupu przez internet to tu jest bardzo ciekawa propozycja.
Kali Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 A co sądzicie o tym rowerze ? Cena nie jest za wysoka do tego co oferują ? https://www.rowerymerida.pl/produkt1737/silex-700-rower-merida.html Czy bardziej korzystne jest zostać przy modelu silex-400 i w kieszenie mieć te 2700zł różnicy. https://www.rowerymerida.pl/produkt1739/silex-400-rower-merida.html
nctrns Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zależy. 700ka ma porządne koła, Ultegra - jak jesteś amatorem/początkującym to zasadniczo nie poczujesz różnicy do 105. Z drugiej strony moim zdaniem korba 48/32 lepiej nadaje się do gravela niż 50/34. Z trzeciej strony, jestem zdania, że jeśli stać cię na droższy, to bierz droższy
Rosebikes Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 8 godzin temu, Kali napisał: A co sądzicie o tym rowerze ? Cena nie jest za wysoka do tego co oferują ? https://www.rowerymerida.pl/produkt1737/silex-700-rower-merida.html Czy bardziej korzystne jest zostać przy modelu silex-400 i w kieszenie mieć te 2700zł różnicy. https://www.rowerymerida.pl/produkt1739/silex-400-rower-merida.html Zaproponowałbym taki model: https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-105-2671736 co prawda na 105, ale kilogram lżejszy, na lepszych kołach, z możliwością konfiguracji komponentów, także przełożeń. Sportowa, elegancka rama karbonowa, dwa rodzaje malowania do wyboru, lepsze opony itd.
Vaxol Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Panowie jeśli ktoś z Warszawy i nie może wybrać swojego wymarzonego roweru gravelowego to serdecznie zapraszam was na Bike Expo 6-7 kwietnia, bilet 2 dniowy 25zł, możecie śmiało testować sporą ilość rowerów, może wpadnie wam jakiś rower w oko i będziecie mogli podpytać producentów o najważniejsze dla was aspekty. Sam się zastanawiam nad kupnem Krossa Eskera 6.0, ponieważ jest do 6 tyś złotych, napęd shimano 105 2x11 , hamulce hydrauliczne, sztywne osie, opony bodajże do 45mm, mocowania na błotniki i bagażnik, linki prowadzone wewnątrz ramy, czego chcieć więcej . Edytowane 5 Marca 2019 przez Vaxol
Adam-> Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 5 godzin temu, Vaxol napisał: (...)Sam się zastanawiam nad kupnem Krossa Eskera 6.0, ponieważ jest do 6 tyś złotych, napęd shimano 105 2x11 , hamulce hydrauliczne, sztywne osie, opony bodajże do 45mm, mocowania na błotniki i bagażnik, linki prowadzone wewnątrz ramy, czego chcieć więcej . Ja również. Śledzę oba wątki (ten o gravelach do 4999 zł), ale nadal mało kto wypowiada się na temat Eskera 6.0. W mojej ocenie wynika, że opierając się jedynie na specyfikacji, jego relacja ceny do wyposażenia wypada bardzo korzystnie. Jestem jednak w stosunku do większości z Was laikiem stąd szukam porad na forum. Jaki jest powód, dla którego nie poleca się go "masowo" skoro wyposażenie i cena są jak wspomniałem atrakcyjne? Czy przyczyna leży w tym, że jeszcze mało kto miał z nim do czynienia? Kolejne pytanie - akurat zadawałem je już kiedyś w tym drugim, wspomnianym przez mnie wątku - ramy NS Bikes, Octane One i Krossa niektórych modeli są bliźniaczo podobne (chodzi mi o tylny niesymetryczny trójkąt). Czy to są jakieś pokrewne ramy, ramy od tego samego producenta (nie porównywałem jeszcze całej geometrii liczbowo)? Chodzi mi o to czy jeśli NS jest w porządku pod względem ramy, to czy na tej podstawie można wnioskować cokolwiek na temat Krossa. Z góry dzięki, pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi