Gość Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jak już wybierzesz to możesz zapytać o opinie o konkretnym rowerze.
nctrns Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Taki wynalazek na allegro za wskazówkami @Jarosław Okonkowski Tak trudno samemu było od tego zacząć ? https://allegro.pl/rower-gravel-przelaj-mongoose-guide-comp-gratis-i7409062707.html
svoboda Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 11 godzin temu, nctrns napisał: https://allegro.pl/rower-gravel-przelaj-mongoose-guide-comp-gratis-i7409062707.html Tak a propos czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś o tej marce? Pamiętam ją z miejskiego roweru ojca czy matki kupionego kilka lat temu i właśnie w wydaniu miejskim/trekkingowym widywałem tą nazwę. Idzie za tym jakaś jakość?
nctrns Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Amerykański Romet, z krótszą tradycją - kiedyś mieli markę, potem nic, zmiany właścicieli etc.
Dreamin Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 W dniu 6.01.2019 o 21:54, nctrns napisał: Taki wynalazek na allegro za wskazówkami @Jarosław Okonkowski Tak trudno samemu było od tego zacząć ? https://allegro.pl/rower-gravel-przelaj-mongoose-guide-comp-gratis-i7409062707.html Troszkę słabo jak na tą cenę.
nctrns Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zawsze można kupić Soota z korbą 50/34 albo napędem 1/X nikt nie mówił że będzie łatwo przy takich kryteriach. Przy Soot 50 do 6 tysięcy zostanie jeszcze trochę kasy na wymianę korby. 1
akduj Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zwracam sie do producentow. (Wiem, skromnie) Troche mnie dziwi, ze gravel, z takimi parametrami mie istnieje. Jest wprost uformowany dla tych co nie sa Amstrongami, chca szynbo jezdzic. po przesiadce z crossa szosa, vzasami zachaczyc o chodnik czy szuter
Csaga Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Z reguły jest tak że coś jest dawane kosztem czegoś. Trzeba przekopać internet potem np. allegro i wybrać rower na ramie i osprzęcie który będzie nam najbardziej odpowiadać. Tak jak już kolega wspomniał. Geometria aby była najbardziej zbliżona do pozycji jaką potrzebujesz i materiał ramy czy widelca, który preferujesz. Popatrzeć na ceny wybranych modeli - zawsze można zaoszczędzić trochę np. na części, które trzeba będzie wymienić: mostek, kierownice czy korbę.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Andrzej Sawicki Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2019 Producentom nie opłaca się montować nietypowej kierownicy (innej niż zwykły baranek) i nietypowej korby (innej niż 50-34 lub 46-36), bo to są zupełnie inne koszty. Prawie na pewno kokpit musiałbyś wymienić samodzielnie. Znajdziesz natomiast rowery z napędami MTB, o które tak naprawdę Ci chodzi. Obejrzyj ofertę Kona.
bbc Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Tak a propos czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś o tej marce? Pamiętam ją z miejskiego roweru ojca czy matki kupionego kilka lat temu i właśnie w wydaniu miejskim/trekkingowym widywałem tą nazwę. Idzie za tym jakaś jakość?Kupilem takiego tylko w nizszej wersji (guide sport). Fajna geometria (dobrze sie na nim czuje), ale kierownice musialem poprawic (klamkomanetki podniesc). Kilkanascie km przejechalem wiec nie powiem Ci jak z trwaloscia. Ale za te pieniadze (ponizej 3tys) wydaje mi sie dobra opcja. Ten comp tez mi sie wydaje spoko, ale w tym przedziale cenowym wybor wiekszy.Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka
Rosebikes Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-105-mb-2671636 tutaj rower w tym budżecie na mechanicznych tarczówkach. Przełożenia i szerokość kierownicy dobiera się samemu. Podobnie jak opony i całą resztę. Opony najlepiej zamienić na szersze G-One 38, kierownicę na evomax. Rama przystosowana do montażu błotników oraz bagażników. Komfortową pozycję ustawiamy większą ilością podkładek i krótszym mostkiem. 1
akduj Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 I to jest podej$cie do klienta. Bo ludzie są różni, jeden Amstrong gra na trąbce, drugi. Amstrong zdobywa Tour de France a trzeci księżyc. Oni muszą miec rozne rowery. 1
DoMiNoSeK Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Witam Serdecznie Zmagam się z wyborem roweru Przełajowego i po przeanalizowaniu rynku stwierdziłem że dobrym wyborem będzie Rose Pro Cross tylko nie wiem który osprzęt będzie lepiej współgrał. 105 MB - https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-105-mb-2671636 Apex 1x11 - https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-apex-1x11-2671651 Oczywiście otwarty jestem na propozycje innych rowerów przełajowych w cenie do 1450 € (6200 PLN) Z góry dziękuję za pomoc!
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Mamy tutaj na forum przedstawiciela @Rosebikes. Z pewnością uzyskasz fachowa pomoc.
nctrns Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 31 minut temu, DoMiNoSeK napisał: nie wiem który osprzęt będzie lepiej współgrał. Współgrał z czym? Przy wyborze osprzętu musisz się kierować tym do czego rower będzie używany, w jakim terenie jeżdżony. Jeśli masz zamiar brać udział w zawodach przełajowych, to 1x11 Jeśli chcesz żeby to był rower do wszystkiego, z okazjonalnym zjazdem w teren, 2x11 1
Jarosław Okonkowski Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 4 godziny temu, nctrns napisał: Współgrał z czym? Przy wyborze osprzętu musisz się kierować tym do czego rower będzie używany, w jakim terenie jeżdżony. Jeśli masz zamiar brać udział w zawodach przełajowych, to 1x11 Jeśli chcesz żeby to był rower do wszystkiego, z okazjonalnym zjazdem w teren, 2x11 No i wyjaśnione Jeszcze zwróć uwagę na sporą różnicę długości ramion korby w tych modelach. Ale jest to uwarunkowane w zasadzie przeznaczeniem roweru o którym wspomina nctrns. Na zawodach potrzebny jest duży moment siły do częstego zmiany tempa, stąd producent zapewne tak to zróżnicował. P.S. klamkomanetki SRAM-a są brzydkie
paralotniarz Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Też się zastanawiałem jakies 2 mce temu nad rose, ale ostatecznie przegrał brakiem sztywnej osi z tylu. Wybralem cube 1x11. Jestem zadowolony. Ale jeżeli sztywna oska nie jest priorytetem to w tej cenie rose jest chyba faworytem. Takich możliwości personalizacji nie daje chyba żaden inny producent. Przynajmnie jaj nie znalazłem. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
DoMiNoSeK Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 11 godzin temu, Jarosław Okonkowski napisał: No i wyjaśnione Jeszcze zwróć uwagę na sporą różnicę długości ramion korby w tych modelach. Ale jest to uwarunkowane w zasadzie przeznaczeniem roweru o którym wspomina nctrns. Na zawodach potrzebny jest duży moment siły do częstego zmiany tempa, stąd producent zapewne tak to zróżnicował. P.S. klamkomanetki SRAM-a są brzydkie 16 godzin temu, nctrns napisał: Współgrał z czym? Przy wyborze osprzętu musisz się kierować tym do czego rower będzie używany, w jakim terenie jeżdżony. Jeśli masz zamiar brać udział w zawodach przełajowych, to 1x11 Jeśli chcesz żeby to był rower do wszystkiego, z okazjonalnym zjazdem w teren, 2x11 Głównym problemem jest to że rower ze 105 posiada hamulce mechaniczne a apex ma już hydrauliki i zastanawiam się czy odpuścić i pozostać przy 105 pomimo tych hamulców. Bo chyba będzie to lepszy wybór?
nctrns Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Nie wiem czy to będzie lepszy wybór bo nie wiem co oczekujesz od roweru! Tapatalk'd
DoMiNoSeK Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 4 godziny temu, nctrns napisał: Nie wiem czy to będzie lepszy wybór bo nie wiem co oczekujesz od roweru!Tapatalk'd Rower głównie do treningu. Codzienne jazdy min 70 km w różnorakim terenie (las, ścieżki, szosa)
nctrns Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Jak chcesz jeździć sportowo i w różnym terenie, to SRAM i hydraulika wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
WściekłyDzik Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 no to jak chcesz rower na zróżnicowany teren to bierz oczywiście na 105. Stanowczo bardziej uniwersalna grupa przez więcej kombinacji przełożeń. Mechaniczne hample w zupełności wystarczą do cx...gravelingu (jest takie słowo?)
GordonFrey Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Gdybym ja wybierał to wziąłbym 1x11, będzie przede wszystkim lżej na podjazdach, mniej obsługi, noi miałem niedawno porównanie napędu typowo szosowego z napędem 1x11, różnica w komforcie wręcz zabójcza.
Harpoon_44 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witam wszystkich! jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przywitać i napisać parę słów o sobie. Nazywam się Piotrek, mam 32 lata i mieszkam w Bielsku-Białej i od dobrych paru lat coraz bardziej wkręcam się w rowerowe klimaty. Jako że mieszkam w zasadzie w górach jeżdżę na góralu (Giant Terrago 3 kupiony xx lat temu), który na tyle na ile się dało przerobiłem na rower bardziej przyjazny na asfalcie ponieważ góry to ja omijam z daleka... a jako że rowerowa szajba bije mi coraz mocniej przymierzam się do zakupu nowego sprzętu, który bardziej będzie odpowiadał mojemu stylowi jazdy niż przerabiany na siłę MTB I tutaj pojawia się problem bo jest to dla mnie póki co jeszcze ziemia ne odkryta, neta przeczesuję już od dobrego tygodnia i im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego mam prośbę do Was o pomoc i opinię... z tego co udało mi się dowiedzieć najbardziej pasowałby mi jakiś gravel tylko teraz pytanie jaki bo jest tego tyle że hej, niby podobne a każdy inny i w każdym coś mi nie pasuje... Żeby nie przynudzać - potrzebuję roweru do jazdy po asfalcie (70% tego co jeżdżę) na tyle szybko na ile to możliwe (bo lubię sobie podkręcić tempo i jechać ile fabryka dała) oraz do jazdy po szutrze, polnych ścieżkach (jakieś 30% tego co jeżdzę) i żeby na tych szutrach rower dobrze się prowadził. Do tego i chyba przede wszystkim rower musi być wygodny bo lubię długie trasy po 5-7 godzin w siodle więc komfort przede wszystkim. Jako że jeżdżę głównie w okolicach w których mieszkam teren jest mocno pagórkowaty, raz czy dwa razy do roku planuję jakieś sakwiarstwo lub jazdę z większym bagażem. Dlatego dobrze by było jakby rower był na ramie aluminiowej ale na widelcu i sztycy z karbonu, miał dużo punktów montażowych pod bidowny/torby/ew. sakwy, miał możliwie szeroki zakres pasujących rozmiarów opon, był min. na osprzęcie Shimano 105 i miał sztywne ośki. Budżet 6-7 tys. maksymalnie. Tak to sobie myślę na razie No i ogólnie lipa bo w każdym z modeli, które przeglądałem coś jest nie tak. Ale krótką listę faworytów chyba mam. Są na niej: - Specialized Diverge E5 Comp 2019 - cholernie drogi, grubo poza budżetem ale ma mniej więcej wszystko na czym mi zależy, do tego jakbym miał kupować tylko oczami to już dawno byłby u mnie bo piekielnie mi się podoba. Pytanie tylko czy ta rama jest na tyle komfortowa żeby robić na nim całodniowe wypady bo na żywo na razie nie miałem okazji go zobaczyć... - Merida Silex 400 - dobra cena, jest Shimano 105, trochę ten pressfit mnie martwi, są punkty montażowe, jest karbonowy widelec, nie wiem jak ze stycą tylko z wyglądu już zdecydowanie gorzej, przynajmniej dla mnie... i to w zasadzie tyle, jeszcze gdzieś tam majaczy Canyon Grail AL 7.0 ewntualnie któryś z marinów ale raczej póki co obstawiam tą w/w dwójkę. I tutaj się pojawia moja prośba do Was, czy ktoś miał już styczność z tymi rowerami i może powiedzieć coś o ich ergonomii, użytkowaniu ?? może na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?? Z góry dzięki za pomoc i wszelkie opinie! aha, mój wzrost to 178cm, przekrok 80cm i waga 72kg.
nctrns Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Wygoda - Silex, Sequoia. Sportowe zacięcie - Diverge, Grail. Praktyka - kiedyś też myślałem błotniki, bagażniki, sakwy. Na dzień wystarczy średniej wielkości podsiodłówka. Na więcej, torby bikepackingowe. Dynamika, wygląd, lekkość liczy się dla mnie na co dzień o wiele więcej. Brałbym Speca. Zwłaszcza że po zmianie opon robi za całkiem fajną szosówkę.
Rekomendowane odpowiedzi