Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, fajne są te propozycje ale kolega szuka wyprawowki. Gestalt, czy esker 6.0 raczej do nich nie należą. Z tego co jest podane to ewentualnie esker 4.0 sie wpisuje i raczej podjazdu do Sequoi nie ma.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Proszę: Kona Sutra. Trwały napęd MTB, piasty MTB, błotniki i bagażnik w komplecie, stalowa rama i stalowy widelec z wieloma punktami montażowymi. Model 2018 jest trochę tańszy, ale bez sztywnych osi.

Jeśli chcemy mieć błyszczący napęd SRAM 1x11, to Kona Rove ST. Moim zdaniem nie będzie to praktyczne na długich wyprawach. Ten rower jest na pół dnia maksymalnie.

Sequoia fajnie wygląda w wyższych modelach, kiedy może mniej się patrzy na pieniądze. Wersja podstawowa jest śmiesznie wyposażona i zwyczajnie nieopłacalna.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano
1 godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał:

Wersja podstawowa jest śmiesznie wyposażona i zwyczajnie nieopłacalna.

Wersja podstawowa ma sens gdy myślimy o turystyce wielodniowej. Hamulce mechaniczne mogą być tu plusem, widelec stalowy można obciążyć mocno bagażami. Ten rower zdecydowanie ma sens w wersji podstawowej. Ale jeśli nie to można próbować wersji elite z 2018 roku:

https://www.cyclestore.com.pl/specialized_sequoia_elite_all_road_bike_2018-ID_70718?c=PLN&gclid=Cj0KCQiAmafhBRDUARIsACOKERPHyFScxeQhRQ8wjQCVW1P99vkHvHjx6Aax7l7TwVhcqUJzv999DcMaAj_HEALw_wcB

Ale trzeba pamiętać, że przedni widelec carbonowy ma ograniczenia i można na niego wrzucić tylko parę kilo bagażu.

Do autora wątku, patrz aby przedni widelec miał dwa punkty montażowe, do tego zdecydowanie przydadzą się punkty montażowe pod ramą na bidon gdy np zdecydujesz się przedni trójkąt ramy wypełnić torbą. Tylne punkty na bagażnik to wiadomo, że w tym przypadku obowiązkowe jak mają być sakwy. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, GrochowaMTB napisał:

Ten rower zdecydowanie ma sens w wersji podstawowej.

Nie kiedy w tej cenie dostaniesz cały osprzęt z półki +1 wyższej od prawie każdej innej firmy. Przypominam, że podstawka Sequoi to prawie 5000 zł, nawet w wersji 2018. Może nie wciskajcie koledze roweru, który zaraz będzie wołał o modernizację.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Widzisz dla Ciebie to minus lecz przy wyprawie to raczej ważne jak łatwo i z jakim kosztem wymienisz dany komponent w razie awarii. Prędzej od ręki w warunkach bojowych dostaniesz gdziekolwiek przerzutke np. alivio niż ultegre. Tak samo jeśli chodzi o serwis hamulców. Mechaniczne łatwiej i szybciej przeserwisujesz. Wszystko zależy od przeznaczenia.

Opublikowano

Sportowo-szosowy gravel, dobry na dalekie wyprawy robimy my: https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-105-2671736  wiem, że budżet jest dużo wyższy, ale karbonowy rower na 105tce z możliwością konfiguracji pod siebie (przełożenia, mostek, siodełko, rodzaj owijki, opony), otworami do montażu sakw i bagażnika oraz błotników powinien spełnić oczekiwania i nie będzie go trzeba modernizować. Mamy w sklepie także szeroki wybór sprzętu wyprawowego (sakwy, bagażniki, torby, ciuchy). Rower można także kupić na fakturę i wtedy wyjdzie trochę taniej... 

Jest także tańszy model, aluminiowy o trochę innej charakterystyce prowadzenia (trochę ciaśniej skręca) https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-gravel-apex-1x11-2671705  ale nie ma sztywnej osi. Niemniej przyjmuje także szerokie opony do 42 mm i można zamontować na nim dodatkowe wyposażenie.

Opublikowano

Na wyprawie fajnie by też było, gdyby przerzutka się nie rozpadła na pierwszej górce, a koła nie pogięły na pierwszym szutrowym zjeździe.

Opublikowano
2 godziny temu, Rosebikes napisał:

Sportowo-szosowy gravel, dobry na dalekie wyprawy robimy my: https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-105-2671736  wiem, że budżet jest dużo wyższy, ale karbonowy rower na 105tce z możliwością konfiguracji pod siebie (przełożenia, mostek, siodełko, rodzaj owijki, opony), otworami do montażu sakw i bagażnika oraz błotników powinien spełnić oczekiwania i nie będzie go trzeba modernizować. Mamy w sklepie także szeroki wybór sprzętu wyprawowego (sakwy, bagażniki, torby, ciuchy). Rower można także kupić na fakturę i wtedy wyjdzie trochę taniej... 

Jest także tańszy model, aluminiowy o trochę innej charakterystyce prowadzenia (trochę ciaśniej skręca) https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-gravel-apex-1x11-2671705  ale nie ma sztywnej osi. Niemniej przyjmuje także szerokie opony do 42 mm i można zamontować na nim dodatkowe wyposażenie.

czy Rose planuje wprowadzic do oferty gravele np na Tiagrze ?

Opublikowano
2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Na wyprawie fajnie by też było, gdyby przerzutka się nie rozpadła na pierwszej górce, a koła nie pogięły na pierwszym szutrowym zjeździe.

Nie za obserwowałem takiego zjawiska :)

Opublikowano (edytowane)

Trochę dyskusji jeszcze w starym roku zanim nie wyjdę na "bal" :)

6 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Nie kiedy w tej cenie dostaniesz cały osprzęt z półki +1 wyższej od prawie każdej innej firmy. Przypominam, że podstawka Sequoi to prawie 5000 zł, nawet w wersji 2018. Może nie wciskajcie koledze roweru, który zaraz będzie wołał o modernizację.

No jasne, że tak. urok rowerów od znanych marek. Czasami płacimy naprawdę nie wiadomo za co. Ale dyskutował bym czy propozycja speca jest aż taka przepłacona. Mamy tu naprawdę spójny pomysł na rower turystyczny i to musi trochę kosztować. Przede wszystkim mnogość punktów montażowych. Prześledźcie konkurencyjne oferty - to wcale nie jest takie oczywiste. Gdy nie masz np punktów montażowych na widelcu i pod ramą to zaczyna się kombinowanie. Poza tym mamy: Koła gotowe pod tubless, całkiem fajne i dobre opony, stalową, ładnie wykonaną ramę, bardzo wygodną pozycję, niezłe siodełko, taperowaną główkę ramy i sztywne osie. Hamulce typowe dla tego segmentu. Jak popatrzymy na konkurencję to okaże się, że wszędzie jakiegoś elementu brakuje.

5 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Nic takiego się nie stanie. Ja wymieniłem koła bo moje przednie miało wade fabryczną, a poza tym stać mnie było aby kupić sobie porządne kółka. Roweru używam też bliżej domu więc zależało mi też aby rower był szybszy i lżejszy. Standardowe koła są jednak gotowe pod tubless i naprawdę mocne. Są jak w żadnym innym rowerze w tej cenie przygotowane do turystyki.

5 godzin temu, Rosebikes napisał:

Uważam, że do turystyki carbon zupełnie się nie nadaje. Przede wszystkim montaż bagażników, po drugie rower taki musi wiele znieść. Upadki, przypinania, wożenie w pociągu, na bagażnikach samochodowych i co tylko podpowie wam wyobraźnia. To terytorium rowerów stalowych, względnie aluminiowych. Jeden nie rozważny ruch i z carbonem jesteście pozamiatani. Pół biedy jak jesteście w miejscu cywilizowanym i ma kto po was przyjechać....

Nie namawiam jakoś specjalnie na Speca - ale uważam, że to jedna z mocniejszych propozycji do rozważenia. Ja swojego speca uwielbiam i dzisiaj podjął bym taką samą decyzję.

Chłopaki, wszystkiego dobrego w nowym roku!

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 1
Opublikowano
6 godzin temu, Grzeszaldo napisał:

czy Rose planuje wprowadzic do oferty gravele np na Tiagrze ?

Niestety nie. Prócz modelu 105 na Tiagrze nie będziemy na razie schodzić niżej z grupami niż Shimano 105. W niższej półce cenowej mamy Sram Apex 1x11.

Opublikowano (edytowane)

W ramach sprostowania bo widzę że kilka osób źle zrozumiało moją pierwszą wypowiedź oraz są niedopowiedzenia:
- wiem że pojawiło się wiele mitów na temat tego że wyprawowy rower to tylko stalowa rama itd. ale to jeden z głupszych mitów jaki znam ;) i nie szukam celowo stalowej ramy,
- geometria tak jak wyżej wspomniałem, bliższa szosowej niż miejskiej,
- obciążam wyłącznie tylne koło bo sakwy i cały bagaż idzie na bagażnik, nie troczę niczego w środku ramy, na widelcu czy kierownicy. Czyli sakwiarstwo w wersji ultralight ale nie bikebacking. Próbowałem kiedyś wielu rozwiązań i jedynym dającym dobre prowadzenie, stabilność i aerodynamikę są sakwy&namiot na bagażniku z tyłu. Tak więc jak najbardziej widelec może być karbonowy.

@Rosebikes

Dziękuje za naprawdę konkretną propozycję, fajnie że są marki które nie wstydzą się wagi swoich rowerów - 8.5 kg to naprawdę piękny wynik.
Niestety nie wiem czy to jakiś błąd (chodziło o inny model?) czy czegoś brakuje w konfiguratorze(próbowałem wyklikać taką opcję) ale rower nie ma otworów na bagażnik.

Zdjęcie roweru:
http://prntscr.com/m1ve7h

Konfigurator:
http://prntscr.com/m1vep9

Edytowane przez murk_wolf
Opublikowano

https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-randonneur-ultegra-2674052 ty przykład jak to wygląda w praktyce. Można też założyć bagażnik do wersji na 105tce lub SRAM FORCE 1x11. Ładowność tego modelu bagażnika czyli Fly Tubus Evo to 20 kg. Do tego zestaw sakw zrobionych dla nas przez Ortlieba: https://www.rosebikes.pl/ortlieb-rose-classicrose-sport-roller-set-of-two-pannier-bags-553769?product_shape=light+grey%2Fblack  i mamy komplet.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, murk_wolf napisał:

- wiem że pojawiło się wiele mitów na temat tego że wyprawowy rower to tylko stalowa rama itd. ale to jeden z głupszych mitów jaki znam ;) i nie szukam celowo stalowej ramy,

Ja np nie napisałem, że do turystyki tylko staowa rama, aluminium też może być. Natomiast rower carbonowy zdecydowanie odradzam i dokładnie napisałem dlaczego. Zwłaszcza carbonowy rower przełajowy stworzony do wyścigów.

Co do dodatkowych punków montażowych. Dzisiaj z nich nie korzystasz, jutro u kogoś podpatrzysz jakiś fajny pomysł na spakowanie i możesz zechcieć spróbować inaczej się spakować. Lepiej mieć te punkty montażowe niż ich nie mieć. Ale jak kto sobie pościele tak się wyśpi :)

Opublikowano (edytowane)

@Rosebikes

No tak można zamontować jakiś mały bagażnik ale nic porządniejszego pod sakwy 60l się nie zamontuje. Wszystkie wytrzymałe bagażniki mają tego typu rozwiązanie:
http://prntscr.com/m2b98j
A taki bagażnik montowany na jedną śrubę to pewnie nie jest zbyt sztywny co jest kluczowe przy 60 l sakwach i całej reszcie. Wprawdzie są dostępne obejmy oraz zaciski ale obawiam się że to się nie sprawdzi przy karbonie.

@Tomek1981

Bardzo fajne propozycje. Pomijając kolorek to nawet spodobał mi się ten grail-al-7-0. Rozmiarówka bardzo fajna bo jako że znajduję się w środku jednego z rozmiarów to nie było by problemu z wyborem(zazwyczaj u większości producentów jestem na pograniczy dwóch rozmiarów). Problem jaki widzę to że dostępny będzie dopiero od kwietnia czyli poważniejsze recenzje pojawią się dopiero po wakacjach gdy mnie już dawno nie będzie. Martwi mnie też że w rowerze zamiast markowych komponentów niektóre części to własne wytwory w postaci canyon costam. Nie wiem jak obecnie ale tak z 8 lat temu firmy w ten sposób ukrywały oszczędności na rowerze dając po prostu coś zdecydowanie gorszego pod takimi nazwami.

@GrochowaMTB

Wiadomo dodatkowe punkty montażowe jeśli będą to mi na pewno nie będą przeszkadzać. Sposób pakowania mam jednak dopracowany przez lata ;) więc z pewnością nie skorzystam, chociaż kto wie, w jakiejś dziwnej sytuacji awaryjnej... 

Edytowane przez murk_wolf
Opublikowano
9 minut temu, murk_wolf napisał:

Wiadomo dodatkowe punkty montażowe jeśli będą to mi na pewno nie będą przeszkadzać. Sposób pakowania mam jednak dopracowany przez lata ;) więc z pewnością nie skorzystam, chociaż kto wie, w jakiejś dziwnej sytuacji awaryjnej... 

dlaczego skreślasz pakowanie na przedni widelec? pakowałem się na tył i na przód i muszę powiedzieć, że mi rower lepiej jechał, poręczniej się prowadził gdy zapakowałem przedni widelec. Widzę też, że wielu podróżników pakuje na przedni widelec sakwy. Sam nie mam aż takiego doświadczenia stąd moje pytanie. Poza tym to czy nie lepiej rozłożyć bagaż po mniejszych sakwach ale równo po obu kołach? mniej wtedy szukania i przekopywania się przez ciasno upchane tylne sakwy.

Co do punktów montażowych to jak ich nie miałeś to nie korzystałeś i wydeptałeś inne ścieżki. Jak będziesz miał je do dyspozycji to kto wie czy nie ulepszysz metody pakowania. spód ramy to np fantastyczne miejsce na dodatkową wodę lub box z dętkami i narzędziami.

Opublikowano

@murk_wolf

Sam prawie zmieniłem preferencje i byłem bliski kupna tego modelu,ale w ostateczności zostałem przy pierwszym wyborze i jestem szczęśliwym posiadaczem modelu Inflite CF,a co do osprzętu to  tam jest tylko mostek,kierownica,sztyca i zacisk Canyona,reszta to same markowe  komponenty.Właśnie dobra jakość do ceny,charakteryzuje niemieckich producentów tj.Canyon,Rosebikes czy Stevens.Zobacz sobie jeszcze gravele od Meridy,sam Szajbajk katował w lato jeden z nowych modeli serii Silex,mi się jeszcze rzucił w oko Cannondale Topstone na 105 w fajnym grafitowym kolorze.

Opublikowano

Backroad zatem to rower pod raczej minimalistyczny backpacking. Lekki i zrywny. Można do niego doczepić torbę na kierownicę, drugą na sztycę i mniejsze sakwy. Tak jak wykorzystali go bohaterowie tej wyprawy. 

Jeśli mówimy o przełajówce / gravelu wyprawowym jak u tego kolegi:

https://www.thomas-widerin.at/projekte/projektuebersicht/ 

to wtedy wypada sięgnąć po aluminiowy model, do którego można przytwierdzić solidniejszy bagażnik. Widoczny na zdjęciu TEAM DX CROSS niestety wyszedł z produkcji w zeszłym roku, ale taki model byłby odpowiedni.  

Opublikowano

Same konkrety. Rower z barankiem, wazne min 440 szer kierownica, wyprostowana raczej pozycja, korba 48 32 lub 46 30, z tylu 11 34, opony 32 max 35, rozmiar 179 86 nogi noga. Koszt, nawet 6 tys. Pomóżcie

Opublikowano
40 minut temu, akduj napisał:

Rower z barankiem

spoko

44 minuty temu, akduj napisał:

wazne min 440 szer kierownica

Szerokość kierownicy w rowerze zmienia się wraz z rozmiarem, im większy rozmiar tym kierownica szersza. Z Twoimi wymiarami będziesz miał mały rozmiar więc z tym >440 będzie ciężko. Swoją drogą zmierz jeszcze raz przekrok, nie "nogę" bo jeśli to rzeczywiście 86cm to przy tym wzroście siodełko będziesz miał w kosmosie więc "wyprostowana raczej pozycja" będzie nieosiągalna (długie nogi, krótki tułów)

49 minut temu, akduj napisał:

korba 48 32 lub 46 30

W żadnej szosie takiego czegoś nie znajdziesz (a przynajmniej nie w totalnie nieznanych wynalazkach). Ile jest na rynku modeli takich korb? 2? 3? 4? Bardzo mało popularna sprawa.  W gravelu też będzie ciężko bo albo stosuje się napędy szosowe wraz z szosowymi korbami albo 1x. Także w takim przypadku czeka Cię wymiana albo zweryfikowanie wymagań

54 minuty temu, akduj napisał:

Koszt, nawet 6 tys.

Jeśli ma być gravel to wcale nie tak dużo.

Popatrz sobie na tribana 520rc - wejdzie do sprzedaży wiosną ale info znajdziesz

giant anyroad jeśli Ci się spodoba

A tak w ogóle to poszukaj jakiś zimowych wyprzedaży, można trafić coś fajnego

Jarosław Okonkowski
Opublikowano

Wchodzisz na allegro, wchodzisz na strony producentów rowerów, zawężasz do graveli i przełajów, zaznaczasz przedział ceny. Oglądasz, które modele mają w tej cenie wyróżniający się osprzęt (jakieś wyższe grupy napędów, czy sztywne ośki, karbonowy widelec...). Teraz spośród kilku dosłownie modeli, które Ci zostanie wybierasz ten, który najbardziej Ci się podoba. Szukasz tego modelu w rozmiarze pod Ciebie.

Tadaaaaaam

Masz wymarzony rower.

Opublikowano
31 minut temu, Jarosław Okonkowski napisał:

Wchodzisz na allegro, wchodzisz na strony producentów rowerów, zawężasz do graveli i przełajów, zaznaczasz przedział ceny. Oglądasz, które modele mają w tej cenie wyróżniający się osprzęt (jakieś wyższe grupy napędów, czy sztywne ośki, karbonowy widelec...). Teraz spośród kilku dosłownie modeli, które Ci zostanie wybierasz ten, który najbardziej Ci się podoba. Szukasz tego modelu w rozmiarze pod Ciebie.

Tadaaaaaam

Masz wymarzony rower.

Niestety, chyba masz racje.((((