Skocz do zawartości

Trenazer smart dla amatora

Lesiex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Chcę kupić swój pierwszy trenażera, posiadam rower krosowy i che sobie urozmaicić treningi biegowe.

Zastanawiam się nad Taxc Vortex a Elite Evo - oba dostępne w Decathlonie.

Zależy mi na trwałości i funkcjach smart - nie jeździłem nigdy ze Zwiftem.

Jak z trwałością tych produktów? Elite ma przewagę cenową i więcej aplikacji które z nim działają.

Może macie jakieś inne polecane sprzęty? Przedział to tak 1500 zł max 1600.

Opublikowano
2 godziny temu, Lesiex napisał:

Cześć wszystkim,

Chcę kupić swój pierwszy trenażera, posiadam rower krosowy i che sobie urozmaicić treningi biegowe.

Zastanawiam się nad Taxc Vortex a Elite Evo - oba dostępne w Decathlonie.

Zależy mi na trwałości i funkcjach smart - nie jeździłem nigdy ze Zwiftem.

Jak z trwałością tych produktów? Elite ma przewagę cenową i więcej aplikacji które z nim działają.

Może macie jakieś inne polecane sprzęty? Przedział to tak 1500 zł max 1600.

Za 1600 kupisz interaktywną Rampe Elite, polecam .

Opublikowano
Teraz, janek69 napisał:

Za 1600 kupisz interaktywną Rampe Elite, polecam .

jak ona ma się do Taxc Vortex?

Opublikowano
21 godzin temu, Lesiex napisał:

jak ona ma się do Taxc Vortex?

nie mam pojęcia, nie znam tego modelu

Opublikowano

Jak tanio i nie masz wielkiej mocy w nogach wystarczy tacx flow smart z decathlon za 999 zł. To prawie to samo co vortex tylko mniejszy opór. Ale jak nie masz ftp 300w i więcej to ci wystarczy.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ale słyszałem że Flow po BT zrywa połączenie itp. W Vortex w ofercie z Decathlona mam antene itp.

A konstrukcyjnie flow nie jest słabiej wykonany niż vortex.

Nie wiem ile mam w nogach ale nie chciałbym aby mi się rozleciał po roku używania.

Opublikowano

Podejrzewam że elektronika do komunikacji w vortex i smart jest ta sama. Ja mam flow dwa lata i kupiłem jako roczną używkę, więc ma trzy sezony i śmiga. Ja łączę się przed ant+ i nie mam problemów. Ale przez BT na telefonie też długo korzystałem i nie miałem problemów. Ogólnie polecam na start bo mały koszt a trenażer nie każdemu pasuje. To naprawdę ryje psychikę. Trzeba to lubić albo mieć jakiś cel.
Za słaby będzie dla mocnych kolarzy i lubiących ostre interwały gdzie obciążenie skacze ponad 100% w krótkim czasie. Ale tam vortex też nie będzie dużo lepszy.

Opublikowano

Hmm, to teraz się zastanawiam - jestem amatorem. antene masz Taxc'a oryginalna czy jakiś zamiennik? Korzystasz z Zwifta czy może coś innego?

Jak to jest będę mógł korzystać z aplikacji np e-trening od elite? Tam taniej wychodzi miesiąc niż zwift. Mogę w zwifcie wczytywać swoje trasy w gpx?

Opublikowano

Ja korzystam z trainerroad na telefonie. Testowałem zwift na komputerze z adapterem ant+ chyba adidasa i nie było problemów. Ale od dwóch lat jeżdżę tylko na trainerroad na telefonie i łączę się zarówno po ant+ i bt.

Opublikowano

Zależy od szerokości obręczy ja do mtb mam oponę tacx o szerokości 32c. Ale może w treningu masz węższe obręcze i 25c będzie pasować.

Opublikowano

Witam,

ja używam Elite Novo Force 8 ze Zwiftem (rower to MTB 27,5) i sumie jestem zadowolony. Jednak w miarę rozwoju myślę o czym smart. Mam możliwość zakupu Elite Rampa. Pytanie czy jest sens i czy to duża zmiana? Rozumiem, że różnica to opór przy wzniesieniach na Zwift ? Czy używając Elite Rampe również muszę mieć czujnik prędkości i czujnik kadencji (tak jak w Elite NF8) aby Zwift sobie z tego przeliczał moc ?

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
W dniu 15.01.2019 o 09:36, Lesiex napisał:

Ale słyszałem że Flow po BT zrywa połączenie itp. W Vortex w ofercie z Decathlona mam antene itp.

A konstrukcyjnie flow nie jest słabiej wykonany niż vortex.

Nie wiem ile mam w nogach ale nie chciałbym aby mi się rozleciał po roku używania.

Jeszcze nigdy ten trenażer nie zerwał mi połączenia. To raczej kwestia odbiornika (tabletu, smartfonu, czy laptopa). Wątpię aby w Vortex zamontowany był inny nadajnik. Co do samego trenażera to Flow jest całkiem spoko choć trochę trzeszczy. Obecnie nawet nie używam bo domownicy protestują. O ile przez ściany jest prawie niesłyszalny to niestety przez cienki strop już jak najbardziej. Jest na sprzedaż.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mi również :) Zakupiłem tydzień temu Taxc smart flow i jest super, obciążenie dla mnie ok, łączy się z iPadem bez problemu jak i z iPhone, jutro przetestuje na antenie.