Skocz do zawartości

Bryton Rider 450 / Aero 60

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad kupnem licznika GPS do roweru.

Do tej pory ślad GPS zapisywałem na zegarku Amazfit BIP, a odczyty prędkości i kadencji robiłem na Cateye Padrone Strada +czujnik prędkości i kadencji. Jednak z czasem przestało mi to wystarczać i zacząłem szukać dla siebie czegoś, co będzie działało lepiej.

Pierwsze kroki skierowałem do Brytona 310 (cena 230 zł z Chin), ale zależy mi na łatwości wymiany danych ze strava i budżet mam na poziomie 800 zł, więc zacząłem szukać bardziej zaawansowanych funkcji.

W tej chwili najbardziej odpowiada mi Bryton Rider 450, bo ma wysyłanie danych bezpośrednio po wi-fi, full GPS, obsługę czujników ANT+/BLE oraz wiele innych funkcji.

Poza tym ma też funkcję nawigacji, ale raczej jestem do tego sceptycznie nastawiony, bo nie wiem czy mapy są tu aktualizowane (wątpię), a na starych mapach nie da się jeździć. Nie jest to kluczowe, ale kilkanaście razy w roku by się przydało.

Byłem, już praktycznie zdecydowany na ten licznik, ale jako, że za cenę 800 zł warto kupić coś wartościowego, to pytam, co o tym sądzicie?

Czy znacie może jakieś inne propozycje w cenie do ok 800 zł? Może lepszym wyborem będzie

- Lezyne?

- IGSport?

Edytowane przez Bujak
Opublikowano (edytowane)

Bryton Rider 450 i Aero 60 pod względem funkcji są identyczne. Aero 60 wyróżnia się opływową obudową i innym mocowaniem, ale jest przez to nieco droższy.

Porównanie wersji:

34f58322fdb7.jpg&key=dd48fe9a94622d7fb457b712c0b6f83f2877f450301d5ab54dfb7981d444185c

bryton_full_comparison.thumb.jpg.055a67f35f351df3d14a2aacd67f0d61.jpg

Pełna Instrukcja obsługi:

https://www.central-manuals.com/download/gps/bryton/Rider450_UM_English.pdf

Skrócona instrukcja:

www.brytonsport.com/download/Manual/QSG/Rider450/Rider450-QSG-0912.pdf

Pytania i odpowiedzi:

1. Przygotowałeś sobie dwa warianty trasy i co za tym idzie zapisałeś je w dwóch różnych plikach. Jedziesz sobie po wcześniej wgranym śladzie A, rejestrujesz  trasę i w pewnym momencie musisz zjechać wcześniej bo żona dzwoni, że czas na rosół. Krócej będzie wariantem B. Czy aby zmienić na wariant B trzeba zatrzymać nagrywanie, wczytać nowy plik i rozpocząć kolejne nagrywanie czy można to zrobić bez zatrzymywania jak np. w smartfonowych apkach (sigma 7/11 ma chyba takie cóś)? Lub czy jest możliwość kontynuowania wcześniejszej trasy?

Nie da się. Trzeba zatrzymać rejestrowanie, żeby wejść do Menu i zmienić trasę (służy do tego ten sam przycisk).

2. Czy po zjechaniu z trasy w ogóle jest pokazywana mapa czy tylko komunikat?

Mapa jest widoczna, komunikat jest na górze nad mapą.

3. Czy można używać ekranu z mapą bez śladu?

Tak. Ekran z mapą jest ostatnim ekranem bez względu na to czy jest włączony ślad, nagrywanie trasy itp.

4. Czy urządzenie jest widoczne w komputerze jako pamięć masowa? Chodzi o to, że jeśli tak jest i katalogi nie są bezczelnie szyfrowane to jest możliwość wrzucenia śladów zrobionych w czymś innym, wygodniejszym niż to co oferuje Bryton.

Tak. pamięć ma 3.52 GB, z czego 1.24 GB jest wolne.

Clipboard_2019-01-17_14-33-23.jpg.20a0eab5a9d2cdf857319d97196a2111.jpg

778949456_BRYTON(D_)_2019-01-17_14-34-31.thumb.jpg.f3e8b97cf65dc6a6ca4c9f4f70be5163.jpg

Według FAQ na stronie Brytona:

After you download a route from a third party website(.gpx format only), please note that you need to connect your Bryton device to a computer and save the gpx track to the “ExtraFiles” folder.

Po skopiowaniu pliku .gpx do katalogu ExtraFiles i odłączeniu USB licznik usuwa ten plik .gpx i tworzy trzy inne pliki w katalogu Tracks: .smy .tinfo .track

5. Jeśli 4 tak to czy ślady takie mają wskazówki TBT? Przypadek Lezyne mega pokazuje, że tak ale nie z każdego serwisu. Tam akurat działają z Ridewithgps a ze Stravy już tylko kreska.

+ skazówki są dla śladów zrobionych w:

+ Aplikacji Bryton (Android),

+ Na stronie internetowej Bryton.

- nie ma wskazówek dla śladów zrobionych w:

- w samym liczniku (z zapisanych tras),

- Gpsies,

- Google (eksport za pomocą MapstoGPX),

- Graphopper,

- Strava,

- komoot.

6. Czy da się aktualizować mapy?

Mapy aktualizują się przy synchronizacji przez WI-Fi lub przez program BrytonTool.exe.

Podobno można dograć nowe regiony mapy, ale chyba tego nie będę potrzebował, bo wgrana od razu jest Europa, Afryka PD, Tajlandia, Malezja, Australia, Filipiny, Tajwan, Japonia, Nowa zelandia.

7. Czy pomniejszanie, powiększanie mapy faktycznie działa tak wolno jak na filmiku?

Wolno, zmiana rozmiaru trwa na moje oko 2-3 sekundy.

8. Czy podczas rejestracji trasy da się zmieniać pola na poszczególnych ekranach? Np. ubzdurało ci się podczas jazdy, że jednak na pierwszym chcesz mieć % nachylenia a temperatura ci nie potrzebna.

Da się, ale tylko przez skróty:

Trzeba wcisnąć długo strzałkę w dół.

Sztuczki i kruczki:

Wgrywanie trasy za pomocą telefonu (bez PC):

1. Na telefonie w aplikacji Bryton

ustawiam trasę i wciskam upload.

2. Na telefonie włączam Wi-Fi hot spot.

3. W liczniku włączam synchronizację przez Wi-Fi.

Przydatne skróty:

Długie przytrzymanie strzałki w dół.

Można szybko zmienić układ ekranów, numer roweru, podświetlenie.

To jedyny sposób na zmianę ustawień w czasie nagrywania trasy.

Edytowane przez Bujak
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Tu na forum jest temat o IGSport i wygląda na to, że nawi w 618 to pomyłka. Skąd info, że mapy w Brytonie nie są aktualizowane? Jeśli tak to nadal ich polityka względem klienta leży i kwiczy. Myślałem że będzie to można robić przez ichniejszy Bryton Update Tool - swoją drogą jeśli nie masz Maca bądź Wina nie uruchomisz softu więc i aktualizacje odpadają. Różnica w mapach taka, że Ridery mają prawie cały świat a do Mega C/XL trzeba sobie samemu ściągnąć wybierając odpowiedni fragment. W Lezyne możesz to robić na dwa sposoby - z telefonu lub poprzez gps root. Ograniczeniem jest mała pamięć bo 64mb ale chyba obszar 300x300km idzie ściągnąć. Sama nawigacja w obu przypadkach jak widać na filmach działa sprawnie, ale mnie ciekawi czy podczas otwartej sesji można zmienić ślad.

Bateria - nie mam pojęcia ile czasu pracują eL-ki ale jeden gość zrobił statyczny test Ridera 450 i maksymalny czas jaki osiągnął to 18,40 godzin. Przy włączonym automatycznym podświetleniu (od zmierzchu do świtu przez 10,5h) licznik pracował 15h. Na innym jego filmiku widać, że mapy przy "zómowaniu" są bardzo leniwe.

Na + wifi, czujniki BT jeśli ktoś takie ma, mocowanie kompatybilne z Garminem więc większa ilość kolorowych "efmoutów" do nabycia na Ali ;).

W opisie linki do testów - tak pokrótce wynika z nich, że obie eLki działają równie długo/krótko ale przy tak małych bateriach trudno wycisnąć więcej. Z podobnych komputerków to jeszcze Wahoo Elemnt lub Bold - w tej cenie używka, więcej nie znam a dalej to już te z kolorowymi mapami zaczynając od Garmina 520. Ze względu na słabą baterię unikałbym Polarów - do 10 godzin pracy według mnie to stanowczo za mało.

Edytowane przez Medzamir
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Na amazon.de kupilem wersję 450H z pulsometrem, bo od wersji podstawowej jest droższy tylko o 7€.
W obu rowerach mam już czujniki prędkości/kadencji, więc ich nie potrzebuję.
W necie jest mało recenzji - coś po rosyjsku i po portugalsku?
Dodam recenzję jak poznam jego działanie.

Opublikowano

Podeślij linka proszę do brytona 310 za 230 złociszy :)

Opublikowano

W dniu 13.01.2019 o 14:32, Medzamir napisał:
Bateria - nie mam pojęcia ile czasu pracują eL-ki ale jeden gość zrobił statyczny test Ridera 450 i maksymalny czas jaki osiągnął to 18,40 godzin. Przy włączonym automatycznym podświetleniu (od zmierzchu do świtu przez 10,5h) licznik pracował 15h.  

Test w zamkniętym pomieszczeniu nie jest zbyt miarodajny, bo nie ma widoku na satelity i GPS musi bardzo się napracować, żeby złapać fix.

Taki wynik w zamkniętym pomieszczeniu sugeruje wg mnie, że w otwartej przestrzeni licznik będzie pracował dużo dłużej.

Nie wiadomo też na jakich ustawieniach był robiony pomiar. W instrukcji piszą, że włączenie glonass skraca czas pracy baterii. To samo przy zmianie próbkowania na 1 s.

GPS i Galileo są włączone we wszystkich trybach (oczywiście poza GPS off).

Opublikowano
17 godzin temu, Bujak napisał:

Test w zamkniętym pomieszczeniu nie jest zbyt miarodajny, bo nie ma widoku na satelity i GPS musi bardzo się napracować, żeby złapać fix.

Racja ale na filmie widać, że złapał satelity. Zresztą nie przypuszczam by nie ustawił licznika przy oknie. Ze swoim Brytonem zrobiłem podobnie i statyczny w miarę pokrywał się z realnym.

Nie wiadomo też na jakich ustawieniach był robiony pomiar

1 test - podświetlenie auto, gps+glonass, BT wyłączone, 23 stopnie celcjusza.

2 test - podświetlenie auto, gps+glonass, BT wyłączone, 8 stopnie celcjusza.

3 test - podświetlenie wyłączone, gps+glonass, BT wyłączone, 23 stopnie celcjusza.

W instrukcji piszą, że włączenie glonass skraca czas pracy baterii, to samo przy zmianie próbkowania na 1 s.

Podłączenie dodatkowych czujników również, czystość nieba tak samo. A może gość ma pecha i ma licznik z walniętą baterią? Zresztą, co tu pisać po próżnicy, dojdzie będziesz używał i dasz znać. Sprawdź z łaski swojej czy da się zmieniać ślady.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mam licznik do 2 dni i spisuje się świetnie. Ma dużo ustawień i można go dostosować do swoich potrzeb.

cc8c9d67b333529461f3cec046a2ebb2.jpg&key=82c3dbd082849837ff63d3513c39a0076b5e097db244e212e0b03e4feb9165f4

Na stronie Bryton wyskakuje powiadomienie, że model rider 450 i air 60 należy przed pierwszym użyciem zaktualizować za pomocą aplikacji. To samo ostrzeżenie jest na naklejce na pudełku. Niestety do zainstalowania i uruchomienia tego programu trzeba mieć konto administratora, do którego nie miałem dostępu jak dostałem przesyłkę. Niewiele myśląc (blondyna?) postanowiłem zrobić aktualizację, ale przez Wi-Fi.

Zaktualizowało się wszystko poza GPS i przez to nie mogłem złapać pozycji (brak GPS).

Tu widać, że GPS nie został zaktualizowany 0/1:

62d0ddc61709ee39306983cffacec5e4.jpg&key=b9c3085db24bb9fa3d6e401431964c65ada24dad70e7961c4675e5c510e76d69

Brak GPS:

debe62cc75f8a588bff441dc0bef89f4.jpg&key=ad960b25cf2d0c7215ba52f026872e076f867ef7bcba8bab47176bbfefdd16d5

Dopiero po aktualizacji oprogramowania przez windows programem BrytonTool.exe licznik się poprawienie zaktualizował i teraz bez problemu pozycjonuje się za pomocą GPS.

Sprawdź z łaski swojej czy da się zmieniać ślady.

Po zjechaniu z trasy ślad nie aktualizuje się. Wyskakuje tylko komunikat, że jest poza trasą. Jak się wyjedzie za daleko i trasa znika z ekranu to nie widać, w którą stronę należy jechać.

Lewym przyciskiem można zmniejszyć skalę, co pozwala zobaczyć zdefiniowany z gory ślad. Poza oddalaniem nie ma innej możliwości oglądania trasy. Nie można przesuwać mapy poza ustaloną lokalizację z GPS.

Na trasie są komunikaty z kierunkiem i odległością do skrętu, ale poza trasą komunikaty kierunkowe nie są wyświetlane.

• Lubię to! 1
Opublikowano
14 godzin temu, Bujak napisał:

Na trasie są komunikaty z kierunkiem i odległością do skrętu, ale poza trasą komunikaty kierunkowe nie są wyświetlane.

Szkoda, nawet sigma ma taką strzałkę, która kieruje cię z powrotem na ślad. Teraz trochę pytań.

1. Co zmiany śladu chodziło mi jednak o coś zupełnie innego a mianowicie - przygotowałeś sobie dwa warianty trasy i co za tym idzie zapisałeś je w dwóch różnych plikach. Jedziesz sobie po wcześniej wgranym śladzie A, rejestrujesz  trasę i w pewnym momencie musisz zjechać wcześniej bo żona dzwoni, że czas na rosół. Krócej będzie wariantem B. Czy aby zmienić na wariant B trzeba zatrzymać nagrywanie, wczytać nowy plik i rozpocząć kolejne nagrywanie czy można to zrobić bez zatrzymywania jak np. w smartfonowych apkach (sigma 7/11 ma chyba takie cóś)? Lub czy jest możliwość kontynuowania wcześniejszej trasy?

2. Czy po zjechaniu z trasy w ogóle jest pokazywana mapa czy tylko komunikat?

3. Czy można używać ekranu z mapą bez śladu?

4. Czy urządzenie jest widoczne w komputerze jako pamięć masowa? Chodzi o to, że jeśli tak jest i katalogi nie są bezczelnie szyfrowane to jest możliwość wrzucenia śladów zrobionych w czymś innym, wygodniejszym niż to co oferuje Bryton.

5. Jeśli 4 tak to czy ślady takie mają wskazówki TBT? Przypadek Lezyne mega pokazuje, że tak ale nie z każdego serwisu. Tam akurat działają z Ridewithgps a ze Stravy już tylko kreska.

6. Czy da się aktualizować mapy?

7. Czy pomniejszanie, powiększanie mapy faktycznie działa tak wolno jak na filmiku?

8. Czy podczas rejestracji trasy da się zmieniać pola na poszczególnych ekranach? Np. ubzdurało ci się podczas jazdy, że jednak na pierwszym chcesz mieć % nachylenia a temperatura ci nie potrzebna.

To chyba tyle, przynajmniej na razie. Odpowiedzi nie muszą być na dziś :D.

14 godzin temu, Bujak napisał:

Po zjechaniu z trasy ślad nie aktualizuje się

No raczej. Takie rzeczy tylko w pełnoprawnej nawigacji jak Mio.

• Lubię to! 1
Opublikowano
26 minut temu, Medzamir napisał:

To może wyjaśnię dlaczego tak jest.

RWGPS dodaje tzw. cue sheet - wskazówki są zapisane przez serwis bezpośrednio do pliku. Strava tego nie robi i nigdy nie robiła.

Jeśli komputerek ma funkcję tzw. pełnej nawigacji, posiada mapy z pełną warstwą danych potrzebnych do nawigacji i może sam wyznaczać trasy, to nie potrzebuje, żeby wskazówki były w pliku, może sam je wygenerować. Ale to mają urządzenia Mio, droższe garminy (820 i wyżej) itp.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Na niektóre z pytań już odpowiedziałem. Pozostałe wymagają testów.

Sprawdzę wszystko i odpowiem punkt po punkcie. Dla porządku wszystkie pytania i odpowiedzi będą w drugim poście.

Opublikowano
No raczej. Takie rzeczy tylko w pełnoprawnej nawigacji jak Mio.
Odpowiedziałem na wszystkie pytania - patrz druga wiadomość.
Opublikowano

4. [...] jest możliwość wrzucenia śladów zrobionych w czymś innym, wygodniejszym niż to co oferuje Bryton.
5. [...] czy ślady takie mają wskazówki TBT? Przypadek Lezyne mega pokazuje, że tak ale nie z każdego serwisu. Tam akurat działają z Ridewithgps a ze Stravy już tylko kreska.

Chciałem sprawdzić Ridewithgps, ale dla mnie ta strona to porażka. Nie chce prowadzić po ścieżkach rowerowych i leśnych, tylko prowadzi na około po jezdni. Może to i dobre na szosę, ale na MTB jest bezużyteczne.
Bryton jest dużo lepszym narzędziem. Działa tak samo przez przeglądarkę, jak w aplikacji na Androida. Prowadzi po ścieżkach. Minusem jest brak możliwości przeciągania ścieżki i brak możliwości zmiany kolejności wybranych wcześniej punktów na mapie. Można je tylko usunąć. W sumie bez tego da się żyć.
Jak dla mnie to nawigacja jest sprawą drugorzędną, zresztą trudno to nazwać nawigacją. Zależało mi na Wi-Fi i GPS+Galileo+Glonass
Opublikowano (edytowane)

@Bujak - prowadzi jak chcesz, nawet przez środek pola czy oceanu trzeba tylko w prawej kolumnie to zmienić. Być może miałeś zaznaczony samochód? Zresztą nieważne bo tak jak napisał @nctrns chodzi o cue sheet a to jest dostępne w płatnej wersji. RWGPS podałem tylko jako przykład bo wyczytałem o tym w jednym komentarzu pod recenzją Lezyne. Sam korzystam z jeszcze innej strony ale jak tobie odpowiada Bryton to ok. Najważniejsze by ci dobrze służył i nie robiły się cuda wianki jak opisywali przy Sigmie czy choćby mój Rider40, który kaszani wysokość. A jak już trochę pojeździsz daj znać ile czasu faktycznie trzyma bateria.

Edytowane przez Medzamir
Opublikowano
3 minuty temu, Medzamir napisał:

chodzi o cue sheet a to jest dostępne w płatnej wersji

Cue sheet jest w darmowej wersji, w płatnej dochodzi możliwość edycji - możesz dodawać własne wskazówki, usuwać niepotrzebne, edytować istniejące.

• Lubię to! 1
Opublikowano

[mention=7439] prowadzi jak chcesz, nawet przez środek pola czy oceanu trzeba tylko w prawej kolumnie to zmienić.

Zmieniałem w prawej kolumnie na wskazywanie punkt po punkcie, ale wtedy:
1. nie rozpoznaje ścieżek, tylko łączy punkty linią
2. Nie dodaje wskazówek kierunkowych.
Nie wiem co trzeba wybrać, żeby prowadził po ścieżkach.

Sam korzystam z jeszcze innej strony ale jak tobie odpowiada Bryton to ok.

Jakiej innej strony używasz? Jak już pisałem Bryton nie jest dla mnie idealny, chętnie użyję czegoś innego.
Opublikowano

gpsies - czasem warto zmienić mapę bo są różnice między OSM a Sigmą.

RWGPS - trochę dziwne, ja nawet jak mam Driving to prowadzi po leśnych duktach. A tak to Follow Roads. Zaraz obok Overview jest Options i tam Generate cuesheet... Oczywiście to dotyczy strony a nie żadnej apki. Nie wiem o co chodzi, rzadko tego używam bo wolę gpsies.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki, potestuję sobie i zobaczę co jest dla mnie najwygodniejsze.
Widziałem też instrukcję Szajbajka, jak zrobić to przez google maps.
Ja rzadko coś planuję z wyprzedzeniem, więc raczej będę ustawiał trasę już w terenie, gdzie nie mam dostępu do PC.

Wgrywanie trasy za pomocą telefonu (bez PC):
1. Na telefonie w aplikacji Bryton
ustawiam trasę i wciskam upload.
2. Na telefonie włączam Wi-Fi hot spot.
3. W liczniku włączam synchronizację przez Wi-Fi.
Gotowe

Opublikowano

Trasy z komoot.com działają, ale bez wskazówek kierunkowych.
Zasada jest taka: każdy gpx będzie działał, ale wskazówki kierunkowe będą pokazywane tylko, jeżeli będą one zapisane w pliku gpx.
Są one dodawane na pewno przez Bryton i GPSies. Pewnie też jakieś inne strony się znajdą.

Opublikowano

Komoot właśnie zapisuje wskazówki. Więc jeśli nie działają to trochę lipa.

Opublikowano

To może ja coś źle zrobiłem przy tworzeniu trasy, bo w gpx z komoot nie ma wskazówek (otwierałem jako plik tekstowy).
Podeślijcie jakiś plik gpx z komoot ze wskazówkami, żebym mógł zobaczyć co jest w środku.

Opublikowano

A masz wykupiony region i trasa w całości przebiegała w tym regionie? Jak nie to nie ma wskazówek

Tapatalk'd