Skocz do zawartości

Bryton Rider 450 / Aero 60

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No biorę pod uwagę Edge'a 520 Plus albo 530, ale porównując cenę do garmina to brytony mam dwa ;D

Ale faktycznie coraz bardziej się skłaniam do Garmina.

Opublikowano (edytowane)

Niedawno sam się zastanawiałem między Brytonem 420 /aero 60 a Sigmą ROX 11 i wybrałem... Garmina 130. Jest jedno "ale" Ja nie potrzebuję nawigacji, więc jej forma w 130 jest dla mnie wystarczająca. Co przemówiło za zakupem to: 

- Virtual partner i wyścig po wgranych kursach. 

- Strava Live Segments

- Nieduże wymiary

- Kompatybilność z kilkoma fajnymi funkcjami np. obsługa lampek Bontagera

- Dostępność różnego typu mocowań

Oczywiście ma też kilka ograniczeń, ale mimo, że początkowo od razu go skreśliłem to w ostatecznym rozrachunku trafił do mnie na kierownicę.

Edytowane przez ibanezz
Opublikowano

Tyle, że nawet taki Garmin bez czujników to jak taka Sigma (nie obrażając Sigmy) za 100zł 😄

Opublikowano

Czujniki trzeba doliczyć. Taka rzeczywistość. Zresztą jak to w przypadku tego hobby cena roweru to nie koniec kosztów 😉 

Opublikowano
20 godzin temu, bazyl33 napisał:

@Bujak synchronizuje ci normalnie trasy z komoot'a? 

U mnie synchronizuje - możliwe, że jak w Stravie trasa musi być ustawiona jako publiczna - domyślnie jest prywatna.

Zmuszacie mnie do poznawania nowych możliwości tego sprzęru :D 

5 godzin temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

Ja brałbym markę premium czyli Garmina,

:)

2 godziny temu, ibanezz napisał:

- Virtual partner i wyścig po wgranych kursach. 

- Strava Live Segments

Problem w tym, że żeby mieć Live Segments trzeba płacić :( nie wiem jak Virt Partner - z tego co się orientuję to tkai tryb ducha jak w grach samochodowych?

46 minut temu, ibanezz napisał:

Czujniki trzeba doliczyć. Taka rzeczywistość. Zresztą jak to w przypadku tego hobby cena roweru to nie koniec kosztów 😉 

Taaak, ubranie, smary, opony, mleczko, części, narzędzia, serwis, lampki.... końca nie widać, jak już zobaczysz to kupujesz nowe 😮 i tak w kółko.

Opublikowano

Co do stravy to prawda. Virtual Partner jest o tyle fajny, że sam układasz trasę. Może to być odcinek w dwie strony lub pętla. Szybko i intuicyjnie. Działa to jak ghost race. Nie jesteś przy tym zależny od innych serwisów czy nawet segmentów garmina. Po prostu ścigasz się ze sobą na wybranej trasie. Dla mnie jest to fajna sprawa. 

Opublikowano

Pomimo ustawienia tras w Komoot na publiczne to i tak nie wgrywa mi ich do Bryton Active. Wcześniej działało normalnie.

Opublikowano

Sprawdź czy nie ma aktualizacji dla active. Wyłącz i włącz sync z komoot w active. Powinno śmigać. Czasami po aktualizacji te synchronizacje trzeba zrestartować.

Opublikowano

Robiłem to już i nic nie pomogło.

W komoot impotrowały się też trasy prywatne, ale teraz nic nie działa.

Trzeba zgłosić błąd.

Opublikowano

Ok, wczoraj testowałem jedną prywatną i zsynchronizowąła mi się. Wcześniej nic nie importowałem, ale miałem tam konto i włączoną synchronizację. Przydaje się do czegoś ten komoot mając już Strave?

Opublikowano (edytowane)

Przez Komoota wrzucam wszystkie zaplanowane trasy.

Aczkolwiek da się to obejść. Z zapisanej trasy w komoocie pobierasz plik .gpx ,otwierasz przez Bryton Active i dodajesz na licznik. Tak działa 🤣

Edytowane przez bazyl33
Opublikowano

Można też tak:

Teoretycznie można bezpośrednio wybrać udostępnij i wybrać bryton zamiast anuluj,

ale niestety wywala wtedy aplikację bryton i nie da się jej już uruchomić.

Trzeba wyczyścić pamięć podręczną aplikacji, żeby uruchomić ją ponownie.

[mention=10732]bazyl33[/mention] widzę, że napisałeś to samo co ja nagrałem.

Opublikowano
Godzinę temu, bazyl33 napisał:

Przez Komoota wrzucam wszystkie zaplanowane trasy.

Aczkolwiek da się to obejść. Z zapisanej trasy w komoocie pobierasz plik .gpx ,otwierasz przez Bryton Active i dodajesz na licznik. Tak działa 🤣

Do tej pory robiłem tak na okrętkę z serwisu Mapy.cz - polecam, dokładne mapy, dobrze prowadzi i jest darmowy :D

Opublikowano
10 godzin temu, Bujak napisał:

@krzysiekra Jak w aplikacji mapy.cz eksportuje się gpx?

@Bujak przez Web-a -> wybierasz ślad -> Export -> masz do wyboru GPX lub KML

Adnotacja 2020-04-24 160931.jpg

Z poziomu aplikacji nie znalazłem takiej opcji.

Opublikowano

w jaki sposób aktualizują się mapy? wystarczy synchronizować samego brytona przez wifi czy trzeba jakims programem zaktualizować?

25 minut temu, bikemihal napisał:

w jaki sposób aktualizują się mapy? wystarczy synchronizować samego brytona przez wifi czy trzeba jakims programem zaktualizować?

znalazłem, na stronce w sekcji pobierz. hmm data publikacji map dla PL 2018-10-30...

Opublikowano

Jakby ktoś był chętny na 450 to mam na sprzedaż 😃

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, bikemihal napisał:

znalazłem, na stronce w sekcji pobierz. hmm data publikacji map dla PL 2018-10-30...

Te mapy opublikowali niedawno, jesień 2019, ale jeśli wierzyć dacie na pliku mapy to jakieś takie... stare ;)

Edytowane przez krzysiekra
stylistyczne
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bazyl33 napisał:

Jakby ktoś był chętny na 450 to mam na sprzedaż 😃

Poszla wiadomość priv,

A z ciekawości na co zmieniłeś ?

Edytowane przez Gaca
Opublikowano

Też nad nad nim myślę, ale coraz bardziej stwierdzam, że to przerost formy nad treścią.

Opublikowano (edytowane)

Na przestrzeni czasu żałuję, że od razu nie kupiłem Garmina.

W Brytonie słaba aplikacja do zarządzania komputerkiem, powielające się błędy przy synchronizacji tras z Komoot, ostatnio zaczęło mi dokuczać to, że podczas jazdy z włączonym nawigowaniem po śladzie przestaje pokazywać trasę, ślad znika widać jedynie samą mapę. Ale też zdarzyło mi się że zniknęła i mapa, może wtedy utracił GPSa.

Uprzedzając pytania, tak mam zaaktualizowaną aplikację oraz Brytona.

Edytowane przez bazyl33
Opublikowano

A prawidłowo rejestrował ci trasy do stravy bez czujnika prędkości  ?  Chodzi o dystans i średnia prędkość

Opublikowano

Daj znać jak ci się Garmin sprawdza, bo sam już niewiem po czytaniu tych tematów o navi na różnych forach.