Grzesiek SRC 1 Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Dzięki. A miałeś jakieś problemy z restartami w czasie jazdy, utratą śladu itp? Jak oceniasz skuteczność wysokościomierza - zliczanie wzniesień, spadków, nachylenia ? Czy jest oddzielne pole ze wskazaniem kompasu czy też jest tylko na stronie z mapą? Synchronizuje się ze śladami z serwisu ridewithgps? Tak zastanawiam się jeszcze nad Sigma Rox 11 ( w okolicach 540 zł), Lezyne Super GPX ( 490zł), ewentualnie na moje potrzeby wystarczyłby Rider 15 (270 zł), ale on ma tylko transmisje z czujnikami po BT, a mam czujnik kadencji Magene, który działa tylko po ANT+ a powinien łączyć się też po BT 🤔 Edytowane 20 Listopada 2019 przez Grzesiek SRC 1
Quadic Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 Godzinę temu, Grzesiek SRC 1 napisał: A miałeś jakieś problemy z restartami w czasie jazdy, utratą śladu itp? Mam 450 i kilka razy zgubił ślad. Ale trzeba mieć na uwadze, że nie jest to profesjonalne urządzenie GPS a czasami występują jakieś zakłócenia w odbiorze sygnału z satelit. Po około 10 - 15 sek ponownie odnajdywał ślad, więc tragedii nie ma. 1
Grzesiek SRC 1 Opublikowano 25 Listopada 2019 Opublikowano 25 Listopada 2019 Dzięki za pomoc Ostatecznie jednak zdecydowałem się na Brytona, ale nowy model 420 kupionego z myślą przede wszystkim do trenowania na szosie. Aż tak bardzo nie zależało mi na mapach bo do turystyki rowerowej ma crossa a na nim używam typowej nawigacji turystycznej Garmin GPSMAP 64s, która jak widzę "zjada na śniadanie" te wszystkie nawigacje typowo rowerowe Myślę, że ta nawigacja na "kreskę" w 420 w zupełności mi wystarczy. Myślałem jeszcze nad Garminem Edge 130 oraz Polarem M460, ale ze względu na okrojone funkcje i cenę Bryton okazał się faworytem. Garmin Edge 130 ma fajną opcję pułapu tlenowego i asystenta odpoczynku, ale niestety praca na baterii ponoć mocno kuleje i nie ma wbudowanego termometru. Pułap tlenowy mam wyliczony z biegania i chodzenia w zegarku Garmin Vivoactice 3, więc mi to wystarczy. A Polar zaś odpadł, ze względu na to, ze nie mógłbym na platformę Polar Flow wgrywać aktywności choćby nagranych Garminem czy telefonem. Mam nadzieję, ze Bryton da radę Będę do niego podpinał pulsometr od Mio lub z zegarka oraz czujnik kadencji Magane. Akurat na Brytona była teraz promocja z okazji Black Week.
Bujak Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Opublikowano 22 Lutego 2020 Nowa aktualizacja aplikacji przyniosła możliwość konwersji plików gpx przez dodanie informacji o skrętach.Dzisiaj będą testy. Ściągnąłem trasę wyprawy gravel.love i przekonwertowałem w aplikacji.
Bujak Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 Trasa 60 km przejechana. Komunikaty skrętu prawidłowe przez 35 km. Na tym dystansie był błąd prowadzenia - krótka przerwa, na chwilę zniknęła trasa - dalej już brak komunikatów skrętu - tylko odległość do celu
krzysiekra Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Mam Brytona Aero 60, najnowszy firmware. Ostanio zauważłem, że nie dizała mi synchronizacja z WiFi z routera... Wi Fi z telefonu synchronizuje OK. Mogę się połączyć licznikiem do wifi, ale jeśli wybieram polecenie DataSync na ekranie wyświetla się komunikat Connecting to <SSID sieci>... i tak można sobie czekać. Nie zmieniałem nic w konfiguracji sieci WiFi po stronie routera. Jedyna zmiana to nowy firmware licznika. Zrobiłem też faric reset w liczniku.... Ma ktoś pomysł co jeszcze można sprawdzić?
Gaca Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Stoję przed wyborem Brytona 450, a Wahoo Bolt i po waszych opiniach jestem zajechany w temacie Brytona i chyba lepiej dopłacić do Bolta nawet jeśli to 400zl...
krzysiekra Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć, Ogólnie jestem zadowolony, tylko te ostatnie problemy z synchronizacją - na szczęście moje rozwiązanie zastępcze działa. Rozważałem jeszcze Bolta i jakiegoś Garmina, ale z tego co mi wiadomo (a jak ktoś wie to niech mnie poprawi), żeby mieć to co w Aero w Wahoo/Garmin trzeba dokupić jakieś płatne usługi. Całość z czujnikami kupiłem ok 200 od bolta bez czujników (Garmina mniej brąłem pod uwagę). Posdumowując Bolt jest bardziej ,,trendy", Aero/450 oferują to samo/ może więcej za mniejszą cenę. Jeszcze porównując Aero 60 do Ridera 450 to te same liczniki, Aero jest trochę bardziej opływowy (brałem głównie do szosy i był tańszy na wiggle.co.uk ), ale przez to jest problem z dokupieniem dodatkowego uchwytu - nie znalazłem do tej pory (opcja jeśli masz 2 rowery). Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez krzysiekra
Bujak Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ja nie mam żadnych problemów z synchronizacją, Ale jako nawigacja nie polecam.
krzysiekra Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Jeśli chodzi o nawigację to wszystkie w tych rozmiarach są podobne. Może jakiś duży, kolorowy Garmin będzie lepszy, a telefon już naj....
Gaca Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 10 godzin temu, Bujak napisał: Ja nie mam żadnych problemów z synchronizacją, Ale jako nawigacja nie polecam. Dlaczego nie polecasz jako nawigacja ? Podobno działa na mapach OSM, które są dosyć dokładne.
Bujak Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Mapy są ok, ale diabeł tkwi w szczegółach.Pisałem tu o wszystkim co poniżej:1. Podczas jazdy czasami znika ścieżka i trasa. Jechałeś i nagle nie wiadomo gdzie jechać dalej. W takich momentach oddałam na max widok i patrzę gdzie jechać.Teoretycznie można przegapić taki moment i odjechać więcej niż 2km od trasy i wtedy nie wiadomo gdzie jechać. Licznik pokazuje tylko napis poza trasą, a najmniejsze powiększenie to obszar 2km. Nie da się pomniejszyć dalej i zobaczyć całej trasy.Widać, że programiści pracują nad programem i wprowadzają nowe opcje, ale do ideału sporo brakuje.2. Na liczniku nie widać rzek, a to ważne dla orientacji.Gdyby nie pkt.1 to bym polecił. Jeszcze:3. Niestabilne połączenie tel z licznikiem (to wina aplikacji bryton). Przez często to nie ma komunikatów z telefonu SMS itd. Z plusów:1. Synchronizacja po wifi jest błyskawiczna. Jak jesteś w zasięgu zapisanego wifi (może być hotspot z telefonu) to przy synchronizacji trasy licznik łączy się z tym wifi i wszystko przesyła się w kilka sekund.2. mega Plus3. Zapisuje trasę gdy skończy się bateria. Nie tracisz dotychczasowej aktywności.
Gaca Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Z tymi rzekami to faktycznie jakaś kicha... Wahoo też niestety nie kieruje z powrotem na trase po zjechaniu z niej, no chyba że dołoży się do Roama, ale to już 1500zł co jest przesadą jak za zabawkę na rower. Szkoda bo cenowo Bryton to fajna alternatywa dla Wahoo/Garmina, znalazłem ten model w Polszy ze wszystkimi czujnikami za 800 zł. Dlatego tak mnie zachęcił do czytania tego tematu, bo w sumie ma wszystko. Synchronizuje się ze Stravą, Komootem i RWGPS, ma czujniki i prostą navi, która jak widać kuleje. A ta aplikacja dalej tak fatalnie działa jak pisaliście przez większość wątku ?
Bujak Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2020 A mnie aplikacja działa super na Mi9.Jedynie często nie mam komunikatów.Synchronizacja trasy po wi-fi jest naprawdę szybka. [/url] Jeszcze zapomniałem napisać o zumowaniu mapy.Jest bardzo wolne. Czasami powyżej 10 sek. Nagrałem właśnie film i bardzo się zdziwiłem jak szybko działa. Może przypadek, a może coś poprawili Tyle.
Gaca Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Też mam Xiaomi Mi9 no nic przemyślę sprawę przez święta i trzeba będzie podjąć męską decyzje Wahoo czy Bryton i zamawiać. Dzięki za parę informacji
mataman Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Ja nie rozumiem po co pchać się w chińczyka skoro taki garmin edge explore kosztuje 840zł. Do tego czujniki predk i kadencji magene z Ali i mamy rewelacyjną nawigację.
Gaca Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Garminy są przedpotopowe, nie da się nimi sterować z aplikacji, a ten model, który proponujesz jest okrojony praktycznie do samej nawigacji i podstawowych danych. Pomijam fakt, że lubią zamulać i zawieszać się, jest milion takich opinii. I ten model nie ma Live segment ze Stravy, więc nadaje się tylko do turystyki. Poza tym produkty z Azji i tak są już jednymi z najlepszych na świecie, przykłady telefony Xiaomi TOP 3, rowery Giant tak samo światowa elita, a druga sprawa, że każda firma produkuje swoje produkty w chinach... Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Gaca
krzysiekra Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Co do nawigacji Brytona nie miałem takich problemów jak Bujak. Fakt, rzeki na mapie by się przydały, ale to zależy od mapy. Brakuje mi mniejszych dróg przy skali mapy 1km - pewnie można to jakoś ustawić, albo uroda map OSM. GPS działa lepiej niż w moim telefonie (Samsung Galaxy A3). Zaczynam podejrzewać, że moje problemy z synchronizacja po WiFi leżą po stronie mojego dostawcy Internetu, bo w innych sieciach działa bez zarzutu. Tak samo błyskawiczna synchronizacja ze Stravą/Relieve (akurat tych używam). Bryton sprzętowo jest super, ale ma słabe wsparcie techniczne w razie problemów.
mataman Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Bryton nie zalicza się do tych topowych produktów, bądźmy poważni.Explore nie ma pomiaru mocy, kto kupujący bryton używa miernika mocy?Nawet jeżeli nie explore to bolt jest znacznie lepszym wyborem niż jakikolwiek bryton że swoim beznadziejnym oprogramowaniem.
Gaca Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Z boltem akurat się zgodzę no bolt albo roam to ewentualny drugi typ.
krzysiekra Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Jakby Garmin nie był chińczykiem - teraz wszyscy od wszystkich zgapiają. Czepiają się do tego oprogramowania Brytona, tylko nie wiem do czego go używacie? Dla mnie to soft do ustawienia licznika czy drobnych korekt. Synchronizacja idzie automatycznie do Stravy i innych - w zasadzie nie muszę używać programu. Komunikaty idą bezpośrednio z telefonu po BT. Poza konfiguracją zupełnie nie potrzebuję tej apki. Do tego nadaje się wyśmienicie. Wszystkie aktywności przeglądam w znanym sobie interfejsie Stravy, w przypadku Wahoo pewnie robiłbym tak samo. Aplikacja robi to co ma robić, sam przegląd aktywności wygląda starodawnie.
Gaca Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Dla mnie najważniejsze jest żeby prowadził jako tako po trasie, miał Strava Live Segments i żeby potem trase wrzucal na Strave oraz pokazywał podstawowe parametry.
Bujak Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Bryton nie ma Strava live segments
Gaca Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Bujak napisał: Bryton nie ma Strava live segments Posiadasz konkretnie model 450 i to wiesz z doświadczenia czy taka informacja z kosmosu (czyt. z internetu) ? Bo podobno dostał aktualizacje i posiada. A takie pytanie, bo pisał ktoś tu z was że na brytonach nie ma zbiorników wodnych (rzek itp.), a na Wahoo są ? Przecież oba komputerki bazują na OpenStreetMap Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez Gaca
krzysiekra Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Jeśli ma to mogę przetestować... tylko jak to zrobić? Mogę wziąć nawet summita na próbę 🙂 Co do rzek to myślę, że wszędzie jest to samo dla czarno białych wyświetlaczy... taka rzeka wyglądałaby jak droga 😄
Rekomendowane odpowiedzi