Eneen Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Chodziło mi o czytelność wyświetlacza. Jak wygląda ścieżka w lesie, czy las jest zaciemniony i jak widać drogę gruntową bądź ścieżkę?
Bujak Opublikowano 26 Października 2019 Autor Opublikowano 26 Października 2019 Nie widać lasu, ba nawet nie widać rzek (to jest najgorsze). Są tylko drogi i ścieżki. Kierunek trasy jest zaznaczony strzałkami.Leśne ścieżki też są widoczne
Eneen Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 (edytowane) Brak rzek to jest problem. Ale na OSM rzeki są, więc może by dało radę to zgłosić... A co ze zbiornikami? Czyli rozumiem, że ten fragment będzie wyglądać po prostu jak siatka? Czy faktycznie czas 32h to czas pracy nawigacji wraz z rejestracją treningu? Jak to wygląda w praktyce? Edytowane 26 Października 2019 przez Eneen
Bujak Opublikowano 26 Października 2019 Autor Opublikowano 26 Października 2019 32 h to czas rejestracji trasy, bez nawigacji i bez włączonej mapy. Nie sprawdzałem ile działa na nawigacji bo prawie jej nie używam.
bikemihal Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 od kilku dni testuję bryton r450 na szosie, kilka spostrzeżeń: + fajnie prowadzi tbt po zaplanowanej trasie + dość szybko łapie sygnał + sprawnie się zatrzymuje i aktywuje przy postoju + solidne mocowanie, ani nie drgnie - powiększanie/pomniejszanie map w czasie jazdy trwa... trochę - mimo to daje radę - załadowana mapa europy i inne kraje - po co? próbował ktoś wgrać np. tylko Polskę? - przy planowaniu trasy przez aplikację bryton active domyślnie mapa ustawia się na jakimś chińskim mieście... - da się to zmienić? - co jak co ale minusem jest jeden uchwyt. ten z zestawu zostawię do MTB, a na szosę poszukam jakiegoś szosowego. poleci ktoś jakiś sprawdzony pod brytona?
Franki201 Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Sugeruję uchwyt Brytona. Po przygodach z moją 310 i uchwytami Sram/Garmin zamówiłem dedykowany i ten spełnia zadanie. Trzyma jak należy. Zaczep między 310 a Garminem/Sigmą różni się trochę kształtem.
Eddek Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 43 minuty temu, Franki201 napisał: Sugeruję uchwyt Brytona. Po przygodach z moją 310 i uchwytami Sram/Garmin zamówiłem dedykowany i ten spełnia zadanie. Trzyma jak należy. Zaczep między 310 a Garminem/Sigmą różni się trochę kształtem. Fakt, te SRAM-y z OLX są kiepskie. Mi w nim pękł kawałek mocowania w liczniku, bo uchwyt słabo trzymał na miejscu. Ostatecznie chwyciłem oryginał z Decla, ale 100zł za kawałek plastiku, jakkolwiek bardzo dobrego, to jednak sroga przesada. Gdyby nie fakt, że miałem bon i ten uchwyt mam w zasadzie w gratisie, to wolałbym wrzucić na kiere extender za 30zł z alledrogo i do niego przyczepić fabryczne mocowanie na kierownice.
Bujak Opublikowano 27 Października 2019 Autor Opublikowano 27 Października 2019 Na szosę mam uchwyt z Ali kupiony za 34 zł.+Z aluminium+Trzyma solidniej niż oryginał+Na dole mocowanie do lampki /kamery- brak gumowej podkładki na rurę (trzeba wziąć ze starej lampki, albo uciąć z dętki)https://m.pl.aliexpress.com/item/32923607282.html?spm=a2g0n.orderlist-amp.item.32923607282&aff_trace_key=2da7fc88b46d4e67afa02a2aceb3094e-1572066431526-00497-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=7035amp-Ja0uszZpWTq2C7Iss-MGiw1572152840402
SzpiceR Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Panowie, krótka piłka bo czytam ten temat a zdania mocno podzielone Czy na dzień dzisiejszy nawigacja 450 nadaje się do użytku na szosie czy lepiej dorzucić do bolta? Oczywiście bierzemy pod uwagę 50% wyższą cenę wahoo
Bikefan Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Witam wszystkich użytkowników ! Czy ktoś z użytkowników aero60 czy ridera 450 miał problem ze wskazaniami średniej mocy i kilojouli ? Mimo, że licznik pokazuje moc aktualną i maksymalną to średnia moc jest na zero (pomiar mocy z korby z czujnikiem RONDE ). Podobnie z energią, rosną kalorie a kilojoule wciąż 0. Update zrobiony przy pomocy bryton update tool i dalej nic. Reszta wskazań w tym prędkość , dystans, średnie tętno czy kadencja działa bez problemu. Wygląda to na problem oprogramowania ale nie wiem co można by z tym zrobić. Czekać na kolejny update,resetować ? Bardzo was proszę o sugestie/podpowiedzi bo bez średniej mocy trudno zrobić test na FTP.
Quadic Opublikowano 9 Listopada 2019 Opublikowano 9 Listopada 2019 W dniu 27.10.2019 o 08:07, SzpiceR napisał: Czy na dzień dzisiejszy nawigacja 450 nadaje się do użytku na szosie czy lepiej dorzucić do bolta? Szału nie ma. Nie znam bolta więc trudno mi zrobić do niego odniesienie. Robię trasy w Komoot i jak do tej pory nie miałem większych problemów. Szybko odnajdywał trasę i nawet jak wprowadzałem jakieś korekty to w tle widać było jak wygląda wgrana trasa. Po najechaniu na nią już ładnie prowadził. Dzisiaj miał utrudnione zadanie bo trasa miała z grubsza kształt 8. Ponieważ środkowa część to były dwie różne drogi trochę zachodzące na siebie to dwa razy się "zgubił" - pokazywał ślad ale w odwrotnym kierunku. Dwa razy wskazał poprawnie. Całkiem możliwe, że tworząc trasę niezbyt precyzyjnie dodałem waypointy i stąd drobne problemy.
Andrew1985 Opublikowano 11 Listopada 2019 Opublikowano 11 Listopada 2019 Cześć pytanie o brytona - polecacie go czy doradzacie ? Ciężko dopatrzeć się jednoznacznej opinii na temat tego komputerka
Bujak Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Opublikowano 11 Listopada 2019 Jestem z niego zadowolony, ale używam bardziej jako rejestratora GPS. Czasami jak gdzieś zabłądzę to wtedy przełączam się na mapę na chwilę i dzięki temu nie muszę się niepotrzebnie zatrzymywać.
Andrew1985 Opublikowano 11 Listopada 2019 Opublikowano 11 Listopada 2019 18 minut temu, Bujak napisał: Jestem z niego zadowolony, ale używam bardziej jako rejestratora GPS. Czasami jak gdzieś zabłądzę to wtedy przełączam się na mapę na chwilę i dzięki temu nie muszę się niepotrzebnie zatrzymywać. A można wgrać sobie ślad ze strawy i poprowadzi mnie po nim ? pytam pod kątem MTB , bo dużo ciekawych ścieżek mam u siebie w okolicy a nie zawsze mogę się wybrać w grupie
Quadic Opublikowano 11 Listopada 2019 Opublikowano 11 Listopada 2019 2 godziny temu, Andrew1985 napisał: Ciężko dopatrzeć się jednoznacznej opinii na temat tego komputerka Tak jak ze wszystkim, jednym coś odpowiada a innym wręcz przeciwnie! Wcześniej miałem iGPSPORT też działał, ale - no właśnie, tylko rejestrował trasę nie było możliwości wgrania czegokolwiek. Dodatkową atrakcją był fakt, że wjeżdżając w las tracił zasięg Dopiero po dodaniu sensora prędkości i kadencji sytuacja się poprawiła. Mam teraz dodatkowo Ridera 450 i to jak dla mnie trochę przerost formy nad treścią. Osoby trenujące na poważnie, powinny być zadowolone. Jest tam wiele możliwości właśnie dla nich- strefy tętna, pomiar mocy, średnia moc w okrążeniu, średnia prędkość w okrążeniu itp Sam tworzę sobie trasy w Komoot dzięki czemu wiem, co mnie czeka na danej trasie. Dzisiaj na 50 km zgubił się dwa razy. Z tego co zaobserwowałem lubi mieć zaznaczone każde skrzyżowanie a szczególnie te, gdzie jest rozwidlenie dróg a nie klasyczne skrzyżowanie pod kątem prostym. Nie używam Stravy więc Ci nie powiem jak wygląda sprawa ze śladem stamtąd. Z pewnością jeśli jest to: FIT, BDX, GPX to wszystko powinno działać. Podsumowując: ja jestem z niego zadowolony. Jest mały, ma na mapce zarys dróg więc można się zorientować w okolicy. Jak jadę w zupełnie nieznane mi tereny to zabieram do plecaka 60CSx i mam spokój. Z poziomu telefonu można sobie wszystko poustawiać - opcji ma naprawdę dużo. Wszystko też zależy od ceny za jaką się go kupi. Założycielem firmy jest człowiek który lata przepracował w Mio i zajmował się oprogramowaniem tego typu urządzeń, ale i inni ludzie z Briton'a mają doświadczenie, właśnie z urządzeniami GPS. Tutaj porównanie w odniesieniu do Garmina: https://www.bicyclesonline.com.au/blog/blog/gearhead-advice/bryton-vs-garmin-gps-cycling-computer-fight/ Ale ostateczny wybór i tak należy do Ciebie 1
Andrew1985 Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 A jeszcze zapytam , bo nie znalazłem w sieci. Bryton 450 z pasem i czujnikami to jaka cena , bo garmin 820 bundle z czujnikami i psem Hr znalazłem za 1217zl najtaniej a Bryton był tylko z pasem za 717 wiem , ze to spora różnica w cenie , bo aż 500 zł ale jak doliczyć czujniki do Brytona to już różnica maleje do 300 zakładając , ze te czujniki będą kosztować z 200 zł. Duża i nie duza różnica między tymi dwoma modelami.
Andrew1985 Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 4 godziny temu, Łukasz Tkacz napisał: Ja bym się w Garmina 820 nie pchał. Ta seria to interfejsowo muły (a przynajmniej takie są moje wrażenia obcowania z np. 520, 820 itd.). Jeśli brać, to 830 - to i dłużej trzyma i nieco kopa dostało w działaniu. A ten bryton jest na allegro z pełnym zestawem czujników w okolicach niecałego 1000 zł. Czy warto... sam wyżej pytałem bo tego nie miałem, ale miałem Brytona 530 - nie było źle, choć jeśli chodzi o wygodę obsługi całego systemu tj. to co ma bryton, jego strona, synchronizacja ze stravą, wgrywanie map do niego vs Garmin Connect, to jest to ogromna przepaść. Na korzyść Garmina. No właśnie troche mnie martwi ta cała jego obsługa , bo do Aplikacji garmina już się lekko przyzwyczaiłem , bo mam zegarek i wiem mniej więcej co z czym. Nie będę miał żadnego porównania , bo nigdy nie miałem licznika z gps i innymi takimi rzeczami wiec dla mnie pewnie on będzie chodził normalnie Tak z innej beczki - posiadam telefon IP X i tez potrafi przymulić
pinok Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 23 godziny temu, Łukasz Tkacz napisał: A ten bryton jest na allegro z pełnym zestawem czujników w okolicach niecałego 1000 zł. Za 999 kupisz Mio cyclo 215 HC, wszystkie czujniki w komplecie i pełna nawigacja, z kolorowym ekranem.
Rycho Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 27.10.2019 o 06:13, Bujak napisał: Na szosę mam uchwyt z Ali kupiony za 34 zł. +Z aluminium +Trzyma solidniej niż oryginał +Na dole mocowanie do lampki /kamery - brak gumowej podkładki na rurę (trzeba wziąć ze starej lampki, albo uciąć z dętki) https://m.pl.aliexpress.com/item/32923607282.html?spm=a2g0n.orderlist-amp.item.32923607282&aff_trace_key=2da7fc88b46d4e67afa02a2aceb3094e-1572066431526-00497-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=7035amp-Ja0uszZpWTq2C7Iss-MGiw1572152840402 Są też takie na mostek: wpisz sobie na ali "bryton holder alloy gub", a zobaczysz masę wariantów uchwytów. Takie na mostek, nie tylko gub, używam w swoich rowerach, bo nie zajmują miejsca na kierownicy. Dobre, gdy dodatkowo masz lemondkę, albo uchwyt na telefon, dzwonek i lampkę , a kamera wisi pod spodem. 1. Czy ktoś ma problem taki jak ja? Otóż w Bryton 450, gdy nawiguję według "Follow Track", niezależnie, czy zrobiłem trasę Komootem, czy apką Brytona, to zarówno dystans do końca, jak i do następnego punktu nawigacji (skrętu, czy coś podobnego) jest zawyżony o jakieś 20-30%. Np wyjeżdżam na wycieczkę 100km i po 5 km mam 120 do przejechania - i tak cały czas. Dystans przejechany i wszystko co znajduje się na regularnych ekranach jest w porządku, a na mapie już nie. 2. Pomijam fakt, ze któraś z wersji oprogramowania blokowała całkiem nawigację po przejściu przez mapę, bo po kilku tygodniach naprawili. 3. Komunikat "jesteś u celu" na samym początku trasy będącej pętlą i niewyświetlanie niczego na mapie, aż do końca, nadal psuje wycieczki. Można dzielić wycieczkę na 2 części, ale to wyjście połowiczne. Można zrezygnować z nawigacji "turn by turn" i wyświetlać wyłącznie ścieżkę, lecz czas ładowania mapy jest taki, że 200 m przed domniemanym skrętem jest już za późno. W dniu 11.11.2019 o 21:39, Andrew1985 napisał: A można wgrać sobie ślad ze strawy i poprowadzi mnie po nim ? pytam pod kątem MTB , bo dużo ciekawych ścieżek mam u siebie w okolicy a nie zawsze mogę się wybrać w grupie można wczytywać gpx bezpośrednio do Brytona do folderu extrafiles. Bez POI i bez turn-by-turn, ale ścieżka jest. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Rycho
bikemihal Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 Jestem po kilkudziesięciu km z brytonem 450. Testowany na szosie i na mtb. Ogólnie bryton ma masę opcji do personalizacji, ekrany itp. Dla mnie najważniejsze funkcje to rejestrowanie trasy oraz prowadzenie po wgranym śladzie. Póki co działa bardzo dobrze, szybko łapie sygnał, nie gubi go nawet w lesie. Integruje się ze stravą bardzo fajnie. Bardzo ale to bardzo fajna sprawa z tymi mapami, zdarzyło mi się nie zaprogramować wcześniej trasy tylko jechać z poglądem map w lesie - szczerze mówiąc myślałem, że te małe ścieżki leśne nie będą widoczne - a tu proszę, wszystko było (wiadomo, nie mówię o ledwie ubitych ścieżkach między drzewami hehe). A) Jedyny minus to za aplikację bryton active - nie wiem od czego to zależy (raczej nie od urządzenia bo testowałem z dwoma iphone i jednym androidem) - na telefonie odpalam internet, odpalam aplikację, odpalam bluetooth i aplikacja się zamyka. Bez włączonego BT działa ale wiadomo nie połączę się z licznikiem. Po włączeniu BT apka się zamyka i cześć. Dzieje się to w różnych momentach, czasami włączam/wyłączam i jest okej, czasami ze dwie godziny nie chce się połączyć. Nawet iphone był w między czasie zestartowany. Póki co nie mam pojęcia z czym to może być związane. B) Jak pogoda pozwoli będę chciał jeszcze sprawdzić jak działa pobranie trasy z czyjejś stravy i wrzucenie na komputer C) rozglądam się za uchwytem do szosy i myślę nad zwykłym uchwytem SRAM (niecałe 3 dyszki) Podsumowując, szukając licznika z gps przejrzałem chyba wszystkie możliwości do 600 zł (bez czujników). Prawie zamówiłem Lezyne, padło na Brytona 450 i póki co nie żałuję :)
Eddek Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 44 minuty temu, bikemihal napisał: C) rozglądam się za uchwytem do szosy i myślę nad zwykłym uchwytem SRAM (niecałe 3 dyszki) Na szosę ujdzie, bo mało rzuca, ale licznik siedzi w nim jako-tako. W terenie u mnie latał na tyle, że pękł fragment mocowania w liczniku. Obecnie używam plastikowego uchwytu w Decla i trzyma 42 razy lepiej, ale cena jak za taki kawałek plastiku trochę powala. Ja akurat miałem bon do wykorzystania, więc mnie nie boli, ale stówki za niego raczej bym nie dał.
Bujak Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Opublikowano 14 Listopada 2019 @bikemihal używam aplikacji na Androida i nigdy mi jak nie zamknęło przy włączonym bluetooth. Bluetooth mam zawsze włączony.Może problem jest w aplikacji na iPhone?
Bujak Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Opublikowano 14 Listopada 2019 jechać z poglądem map w lesie - szczerze mówiąc myślałem, że te małe ścieżki leśne nie będą widoczne - a tu proszę, wszystko było (wiadomo, nie mówię o ledwie ubitych ścieżkach między drzewami hehe).Leśne ścieżki są bardzo dobrze widoczne. Nawet przejezdne żleby, czy ciasne single.Tu zjazd, który na razie jest tylko usłany korzeniami, ale niżej będzie, wąski, kręty z uskokami.
Grzesiek SRC 1 Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 Cześć Tak się zastanawiam nad Aero 60 lub nad tym nowym 420. W wielu opiniach jest dużo krytyki w stosunku do aplikacji na telefon. Czy ta najnowsza wersja wciąż ma tyle błędów?
Bujak Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Opublikowano 20 Listopada 2019 Nie mam kłopotów z aplikacją. Były błędy synchronizacji tras z Komoot, ale to rozwiązali.Co innego nie działa - nie wiem. 1
Rekomendowane odpowiedzi