Medzamir Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Ja niedawno u któregoś Niemca widziałem za około 720pln. Oczywiście golas. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Medzamir Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Odpowiedź Brytona na pytanie czy trasy z Kamoot mają TBT"yes! Sync the route you plan on Komoot to your Bryton Active and transfer it via bluetooth to you Bryton Rider450/Aero60. You can start your ride with Follow Track (turn by turn navigation) function!"Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Bujak Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Bardzo ciekawa funkcja:Jeżeli jestem w zasięgu hot spot Wi-Fi i w aplikacji włączam synchronizację (np. wyznaczonej trasy) to licznik synchronizuje się przez ten hot spot, a nie przez Bluetooth.Taka synchronizacja trwa sekundę.Działa też przez hot spot włączony w telefonie.
szakalq Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) W tej samej cenie 649 zł (dość dobra cena) jest 60 i 450: https://www.zico-bike.pl/liczniki-i-komputery-gps?pr=354 czy są w ich jakieś większe różnice poza wyglądamy / uchwytem ? W porównaniu do 530 - 530 ma większy ekran, brak GNSS, brak OSM map czy coś jeszcze? Chyba najlepszy wybór to 450 ? Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez szakalq 1
Bujak Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Aero60 i 450 różnią się jedynie mocowaniem:Aero60:+ w zestawie mocowanie opływowe (aero) na wysięgniku (do szosy), - brak mocowania bezpośrednio na rurę do MTB (nie wiem czy da się takie dokupić).450:+ W zestawie jest mocowanie na rurę do MTB,+ Mocowanie jest obrotowe chyba kompatybilne z garminem.+ Łatwo dokupić mocowanie na wysięgniku do szosy.- Brak możliwości założenia mocowania opływowego (aero). 1
Bujak Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 W najnowszej wersji dodano:Aplikacja:Synchronizacja tras z Ride with GPSLicznik:Język Polski
KTM Ultra Flite 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Pozwólcie , że dorzucę swoje trzy grosze jako że od piątku mam Brytona Ridera 450 w opcji z wszystkimi czujnikami na uchwycie aero . Licznik kosztował 939 pln a uchwyt 129 pln . Powiem od razu , że jeśli chcecie tego używać jako nawigacji to nie kupujcie tego licznika , mapa jest bardzo prymitywna , nie prowadzi do wyznaczonej trasy a jak się zjedzie z trasy to jest tylko komunikat off track i tyle . Powiększanie lub pomniejszanie trasy działa raz że wolno to i tak nic nie daje na tak małym ekraniku . Ogólnie licznik jest u mnie tylko kilka dni więc dalej go testuję ale raczej jestem rozczarowany tym sprzętem , o tyle o ile wygląd zewnętrzny jest całkiem fajny to już to co widzimy na wyświetlaczu to lata 90te i psuje całą radochę . Polecam dobrze się zastanowić przed zakupem .
bazyl33 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Powiedzcie mi jak ja to mam zrobić aby trasa utworzona w komoocie po chwili była widoczna w bryton active? Tworzę trasę w komoot, ustawiam na publiczną. I nie pokazuje mi jej.
Bujak Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Póki co działa to do d...Odłącz synchronizację z komoot i włącz ponownie.Czasem synchronizuje się dopiero drugiego dnia.
bazyl33 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Trochę nie fajnie. Ale przeboleje. Może w kolejnych aktualizacjach naprawią.
werber Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 W dniu 5.08.2019 o 23:00, KTM Ultra Flite 2018 napisał: Polecam dobrze się zastanowić przed zakupem . Od prawie dwóch tygodni zgłębiam temat zaawansowanego licznika z GPS. I o ile fajnie byłoby mieć Garmina 530/830, to juz wydatek prawie 2k pln za wersję z co najmniej czujnikiem tętna skutecznie powstrzymuje od kliknięcia "kup teraz". I tu na horyzoncie pojawia się BRYTON. 450ka, z kompletem czujników za połowę ceny Garmina. I choć głosów pozytywnych jest jakby więcej, to cytując powyższy post, naprawdę zastanawiam się, czy jest sens wydawać co najmniej 1000 PLN na licznik w obliczu tych wszystkich minusów, skoro i tak zawsze (ja) mam przy sobie telefon. Więc tak rozkminiam, czy lepszą opcją nie jest zainwestowanie w Strava premium (summit?) i powerbank. Mam wrażenie, że dla amatora, eksplorującego nieznane ścieżki, a raczej drogi, jest to z uwagi na nawigację korzystniejsza opcja. I tak się nadal zastanawiam...
Eddek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 6 godzin temu, werber napisał: I tak się nadal zastanawiam... Dlatego ja zdecydowałem się na licznik, który zapisuje mój ślad zawsze (apka na telefonie może się wysypać w każdej chwili z dowolnego powodu), a do nawi używam telefonu, bo w tym jest lepszy od każdej nawi w liczniku (bo apek do nawi jest od groma, bo mapy są świeższe, bo apki mają więcej opcji i pozwalają na więcej). No i jak apka rejestrująco-nawigująca ci się wysypie w czasie jak nie nawigujesz, to kapniesz się po powrocie do domu, że brakuje ci 1/3 trasy. Jak apka do nawi ci się wysypie w czasie nawigowania, to kapniesz się albo od razu albo jak nie wskaże ci na skrzyżowaniu jak masz jechać. A nawet jak się nie kapniesz, to licznik zapisze, że pojechałeś w las
bazyl33 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Ja także od jakiegoś czasu rozgladalem się za komputerkiem. Początkowo miał wjechać wahoo roam, ale stwierdziłem że nie bede często używał nawigacji. Poczytałem troszkę o 450 i stwierdziłem że to będzie to. W razie czego traskę moge wrzucić sobie przez telefon. Pojezdzilem troszkę na nawigacji i powiem szczerze że takie nawigowanie jakie jest w 450 w zupełności mi wystarcza. Ewentualnie zawsze można się posilkowac mapa w telefonie. I kupując coś innego Wahoo czy garmina po prostu bym przeplacil a nie wykorzystał bym połowy funkcji.
mataman Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Przy obecnej cenie Garmina edge explore na Amazonie, nawet bym nie patrzył na brytona.
bazyl33 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Dla mnie kluczową opcją było wgrywanie trasy przez telefon. Edge explore coś takiego posiada?
KTM Ultra Flite 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 @werber Powiem Ci tak , jeśli kupisz Brytona będziesz rozczarowany , moim zdaniem licznik jaki by nie był zawsze wygląda lepiej i bardziej profesjonalnie niż telefon na kierze , ale proponowane w tej chwili na rynku liczniki czy komputerki nie są warte swojej ceny . Jeśli kupisz Brytona pozostanie niesmak i poczucie , że dałeś się naciągnąć . Ja w tej chwili nie za bardzo chcę się przyznać komuś ile ten licznik kosztował bo to jest po prostu porażka , ale z drugiej strony czy będzie inaczej jak kupisz Garmina czy Wahoo za jeszcze większą kasę , chyba nie . Ja na ten moment chyba kupiłbym Mio ze względu na duży i kolorowy wyświetlacz . Ceny z przyszłości a sprzęt z ery kamienia łupanego . Tu masz filmik o Garminku , który mnie odwiódł od jego kupna bo własnie Garmina chciałem sobie sprawić :
mataman Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Dla mnie kluczową opcją było wgrywanie trasy przez telefon. Edge explore coś takiego posiada? Oczywiście. Dodatkowo można na urządzenie ściągnąć aplikacje komoot i mieć trasy z tego serwisu.W tym świetle bryton moim zdaniem nie ma sensu.
Medzamir Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Garmin Explore może i fajny ale bateria wytrzymuje do 12 godzin. Blado przy Brytonie ale coś za coś. Zgadzam się kolegą @KTM Ultra Flite 2018 - te sprzęty nie są warte swojej ceny. Wybrałem Lezyne Mega XL bo taniej niż Bolt i z ekranem wielkości ELMT ale efektu łał nie było. Ot, mały gadżet i tyle. Właśnie spojrzałem na Allegro i jest Teasi One 3 za 450, powystawowy ale z 12 miesięczną gwarancją. Do tego trza dokupić czujniki BT. Lepiej niż tel, taniej niż Roam i podobne Garminy ale segmentów live nie ma, tak mi się wydaje. Nie wiem czy można przesłać trasę z telefonu czy w drugą stronę. Bateria też do 12 godzin ale można dokupić dedykowany, choć trochę drogi pałer bank. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Medzamir
werber Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 @Eddek Podsumowując, dla osoby eksplorującej bliższe lub dalsze ścieżki majlepszym wyborem będzie np. starszy Bryton 310 (bo 450 będzie w tym wypadku przerostem formy nad treścią) + telefon z jakąś apką do nawigacji po ścieżkach, np. Naviki lub Topo. I raczej w tą stronę pójdę.
Eddek Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 3 minuty temu, werber napisał: @Eddek Podsumowując, dla osoby eksplorującej bliższe lub dalsze ścieżki majlepszym wyborem będzie np. starszy Bryton 310 (bo 450 będzie w tym wypadku przerostem formy nad treścią) + telefon z jakąś apką do nawigacji po ścieżkach, np. Naviki lub Topo. I raczej w tą stronę pójdę. Takie moje zdanie, wolę licznik, który jeżeli zapomnę naładować po ostatnim większym tripie, to on dalej będzie chodził (bo bateria jest na 25-35h, a nie na 10h), do nawigowania nie kombinować "jak zrucić trasę z Komoot na licznik", tylko odpalić Komoot Czy tam jakąkolwiek inną apkę do nawi, która akurat pasuje. Liczniki z nawi są dla ludzi, którzy nie chcą/nie mogą nieć telefonu na kierownicy. Ja mogę, lubię i mam, więc dla mnie jest to optymalne rozwiązanie. Bateria w telefonie wystarcza z zapasem mi na 8h szlajanie się z włączonym Komoot w tle (jako nawi odpala ekran tylko przed manewrem) i muzyką na słuchawkach po BT. 1
bazyl33 Opublikowano 11 Października 2019 Opublikowano 11 Października 2019 Po ostatnich aktualizacjach w 450 zaczęło mi synchronizowac trasy z Komoot. Nie trzeba wyłączać i włączać synchronizacji żeby dodało trasę. 1
Bujak Opublikowano 11 Października 2019 Autor Opublikowano 11 Października 2019 Super, zrobiłem trasę w komoot i 5 sek później miałem ją juz w Bryton.Tak to powinno działać od zawsze.
Eneen Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 W dniu 23.08.2019 o 14:35, bazyl33 napisał: Ja także od jakiegoś czasu rozgladalem się za komputerkiem. Początkowo miał wjechać wahoo roam, ale stwierdziłem że nie bede często używał nawigacji. Poczytałem troszkę o 450 i stwierdziłem że to będzie to. W razie czego traskę moge wrzucić sobie przez telefon. Pojezdzilem troszkę na nawigacji i powiem szczerze że takie nawigowanie jakie jest w 450 w zupełności mi wystarcza. Ewentualnie zawsze można się posilkowac mapa w telefonie. I kupując coś innego Wahoo czy garmina po prostu bym przeplacil a nie wykorzystał bym połowy funkcji. A jak sytuacja wygląda w lesie? Czy ścieżki widać ok?
bazyl33 Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 3 godziny temu, Eneen napisał: A jak sytuacja wygląda w lesie? Czy ścieżki widać ok? Nie udało mi się jeszcze zgubicy trasy w lesie więc chyba wszystko jakoś widać
Bujak Opublikowano 24 Października 2019 Autor Opublikowano 24 Października 2019 Mam czasem dziury na trasie. Jadę po ścieżce, ale w pewnym momencie fragment trasy znika, choć wcześniej chyba był widoczny w tym miejscu. Pojawia się komunikat off-road. Po zmniejszeniu skali gdzieś z przodu widać dalszy fragment trasy. Jak do niego dojadę to znowu jestem prowadzony. Dzieje się tak niezależnie od tego czy jestem w lesie czy w mieście.Ostatnio na odcinku 120 km miałem 3 takie dziury.
Rekomendowane odpowiedzi