Skocz do zawartości

Bryton Rider 450 / Aero 60

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie wykupywałem.
Jak podeślesz gpx to sprawdzę, inaczej nie będę w stanie.

Jutro sprawdzę gpx zrobiony w gpsies i w Google maps (gpx ze wskazówkami).

Opublikowano

Nie ma w nim wskazówek kierunkowych.

W gpx z komoot jest tylko:

Lat

Lon

ele

time

Kierunkowe są:

direction: graphopper

azimuth: graphopper

cmt: google

sym: gpsies

desc: To opis tekstowy skrętu

Opublikowano

W apce komoot i samsung health pokazuje skręty. W sensie za ile jest skręt i w którą stronę.
W wahoo bolt jest TBT z tych plików.

Opublikowano
Nic nie wykupywałem.

Jak podeślesz gpx to sprawdzę, inaczej nie będę w stanie.

Jutro sprawdzę gpx zrobiony w gpsies i w Google maps (gpx ze wskazówkami).

Zaimpotrowałem pliki gpx z komunikatami:

Gpsies,

Google (eksport za pomocą MapstoGPX),

Graphopper

i niestety żaden z tych plików nie pokazuje komunikatów kierunkowych w Brytonie 450 .

Trasa jest pokazywana poprawnie.

Wychodzi na to, że komunikaty są tylko ze strony, albo aplikacji Bryton.

W apce komoot i samsung health pokazuje skręty. W sensie za ile jest skręt i w którą stronę.

W wahoo bolt jest TBT z tych plików.

W pliku gpx, który przesłałeś nie ma informacji o kierunkach i nic na to nie poradzę. Otwórz sobie go w notatniku to sam zobaczysz.

Niestety nie ma to żadnego znaczenia, bo licznik i tak by ich nie pokazał.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sciągnąłem z siecinową aplikację Bryton Sport i jestem miło zaskoczony. Są nowe funkcje, a nagrane ślay ściągają się automatycznie przez bluetooth. Teraz działa to bardzo szybko i nie ciągnie się w nieskończoność jak poprzednio. Chyba przestanę synchronizoważ przez Wi-Fi.

https://apkpure.com/bryton-active/com.brytonsport.active

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brytonsport.active

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Minęło jakieś 2,5 miesiąca odkąd masz komputerek.
1. Czy w tym czasie były jakieś aktualizacje softu?
2. Ile trzyma bateria?
3. Czy są profile dla rowerów? Chodzi mi o to, że mając dwa inaczej można skonfigurować ekrany pod szosę i mtb bo np w jednym nie używasz jakiegoś czujnika.
4. Czy komputerek sam "ustawi się" pod odpowiedni rower po wykryciu czujników czy trzeba to zrobić ręcznie?

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Minęło jakieś 2,5 miesiąca odkąd masz komputerek.

1. Czy w tym czasie były jakieś aktualizacje softu?

Były dwie aktualizacje softu, ok. 4 aktualizacje GPS.

2. Ile trzyma bateria?

Bateria trzyma bardzo długo. Raz zaliczyłem czas między doładowaniami i wyszło mi 31h. Aż trudno w to uwierzyć. Nie miałem czasu i ochoty robić jakichś dokładniejszych testów.

3. Czy są profile dla rowerów? Chodzi mi o to, że mając dwa inaczej można skonfigurować ekrany pod szosę i mtb bo np w jednym nie używasz jakiegoś czujnika.

Są dwa profile rowerów i do nich przypięte są czujniki. Np czujnik tętna trzeba podłączyć osobno dla każdego roweru.

Nie ma profili ekranów, ale jest dużo ekranów i można sobie je wyłączyć lub przełączyć na innye.

4. Czy komputerek sam "ustawi się" pod odpowiedni rower po wykryciu czujników czy trzeba to zrobić ręcznie?

Nie przełącza się sam.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 24.01.2019 o 20:06, Bujak napisał:

Zaimpotrowałem pliki gpx z komunikatami:

Gpsies,

Google (eksport za pomocą MapstoGPX),

Graphopper

i niestety żaden z tych plików nie pokazuje komunikatów kierunkowych w Brytonie 450 emoji26.png.

Trasa jest pokazywana poprawnie.

Wychodzi na to, że komunikaty są tylko ze strony, albo aplikacji Bryton.

W pliku gpx, który przesłałeś nie ma informacji o kierunkach i nic na to nie poradzę. Otwórz sobie go w notatniku to sam zobaczysz.

Niestety nie ma to żadnego znaczenia, bo licznik i tak by ich nie pokazał.

Nie wiem od czego to zależy, ale jak projektuję trasę na stronie Brytona to często mi się krzaczy w randomowych miejscach. Błąd typu, że przez np jedną drogę przeciwpożarową prowadzi normalnie aby już na kolejnej trasy nie poprowadzić albo zrobić jakiegoś dziwnego oberka wokół tej drogi. Stawianie punktów w różny sposób nie pomaga. Zawsze ją omija. Masz jakiś pomysł czym to może być spowodowane? Mogli by to poprawić skoro już apka mobilna całkiem ładnie śmiga.

Opublikowano

Może napisz do nich maila. Czasami to działa. Ja już pisałem do nich kilka razy.
Pewnie przydało by się
- drag & drop. Możliwość przeciągnięcia trasy na inną drogę. Możliwość przesunięcia punktu na mapie. Możliwość zmiany kolejności punktów do wyznaczania trasy.
- możliwość prowadzenia trasy poza znanymi drogami metodą punkt po punkcie.

Opublikowano
czas między doładowaniami i wyszło mi 31h

Na jakich ustawieniach? Miałeś podłączone czujniki?  

Czy kiedy wgrasz ślad to aby prowadził cię musisz koniecznie przejachać przez punkt początkowy czy możesz wjechać w dowolnym momencie?

Opublikowano

Mam czujnik prędkości, kadencji i tętna.

Możesz jechać w dowolnym momencie trasy. Możesz nawet jechać pod prąd, ale nie wykrywa czy jedziesz pod prąd i pokazuje wtedy komunikat o zakręcie, który jest za tobą :)

• Pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zajrzałem na fb Brytona a tam

689029926_ZrzutekranuDeepin_wybierz-obszar_20190412163347.thumb.jpg.854510b1aa8e7b736b3b564d65248c36.jpg

@Fimala Jeśli będzie działać to Kamoot rozwiąże ten problem. Dodatkowo mapy od nich mają więcej ścieżek. Niby trochę połowiczne rozwiązanie ale z drugiej strony Wahoo ma tak samo i nikt nie narzeka a wręcz przeciwnie. Pytanie czy dzięki takiej synchronizacji będzie działać TBT?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Medzamir napisał:

Zajrzałem na fb Brytona a tam

689029926_ZrzutekranuDeepin_wybierz-obszar_20190412163347.thumb.jpg.854510b1aa8e7b736b3b564d65248c36.jpg

@Fimala Jeśli będzie działać to Kamoot rozwiąże ten problem. Dodatkowo mapy od nich mają więcej ścieżek. Niby trochę połowiczne rozwiązanie ale z drugiej strony Wahoo ma tak samo i nikt nie narzeka a wręcz przeciwnie. Pytanie czy dzięki takiej synchronizacji będzie działać TBT?

O kurcze! To swietna wiadomość. Bryton z tą funkcjonalnością i cena za urzadzenie bedzie mega kozakiem :D

Szkoda tylko ze to dla 450 i aero 60 :(

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Potwierdzam, że już działa, u mnie apka już się zaktualizowała.

Opublikowano

U mnie też pojawił się komoot. Aplikacja sama synchronizuje trasy zapisane w komoot.

Oprócz tego można dodać pliki gpx.

Jeszcze nie sprawdzałem jak to działa w liczniku.

b14eed5b493dcb54d47e7761455c5bda.jpg&key=d221b2b41794576a043581a90743d8ddf650d993b4ab0d43de8023c8f9ae3d59a449ab7be56352da5588a443518571c7.jpg&key=669e8aa8028b13d66060dfb55e9f75131eb60b31b24e0884c9ea13250d36dd09ca850c67e14e12ac2c2f07344fb3f953.jpg&key=f4a9e6e9cab0d4edc706652097d471b5a68e29f0a225870e964eb15a8ac01ea8

Opublikowano

No to próbuj bo pewnie parę osób jest ciekawych. Ze swej strony napiszę, że aby synchronizowało że Stravy ślady muszą być publiczne, kamoot nie ma takich ograniczeń ale trzaba mieć wybrany choć jeden region. Może być darmowy. Ślady w apce raz skasowane nie synchronizują się ponownie. Dla mnie trochę dziwne, że ma to działać tylko z 450/60 bo ślady widoczne są w apce i gotowe do przesłania w każdej chwili.

Opublikowano

Popróbuję, ale od poniedziałku, bo teraz nie mam czasu.
Gpx wgrywa się przez menadżer plików. Trzeba po prostu kliknąć w plik gpx i wybrać otwieranie przez bryton active.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czy w komoot trzeba wykupić jakiś region, żeby były komunikaty turn by turn, czy wystarczy ten jeden darmowy?

Opublikowano

Wystarczy ten jeden, ale trasa musi być chyba cała wewnątrz regionu.

Tapatalk'd

Opublikowano

Aby zsynchronizowało trasa musi się zaczynać w Twoim regionie. W drugą stronę nie działa.

Opublikowano

Nie pokazuje turn by turn, ani z komoot, ani z gpx.
W komoot mam region Warszawa, w którym wyznaczyłem trasę.

Opublikowano

Mam pytanie,jak 450 sprawuje się w nawigowaniu w terenie. Coś widać na mapie mono? Cudów się nie spodziewam,chodzi o przyspieszenie wycieczki. Tak,żeby mapy nie trzeba było wyciągać. Czy raczej na asfalt bardziej się nadaje ten sprzęt. 

Ostatnio trzy modele Brytona pojawiły się w ofercie Decathlon 👍 Rider 10,450 i Aero

Opublikowano

Dobre pytanie, podpinam się. A co do Deca to fajnie bo u nich nie ma problemów z gwarancją.

Opublikowano

Na razie nie miałem okazji za bardzo używać nawigacji, bo jeżdżę po znanych mi terenach.

Mógłbym potestować, ale mam uziemiony MTB, a na kolarce do lasu nie pojadę.
Przypomnijcie się za 2 tygodnie.

Widziałem, że w Decathlonie Rider 450E (bez czujników) kosztuje 800 zł.
Dałem tyle samo na Amazon.de za wersję 450H z czujnikiem tętna.