Skocz do zawartości

Bryton Rider 450 / Aero 60

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.09.2020 o 19:04, Pschemoo napisał:

Podczas normalnej jazdy prowadzi i bez żadnej sensownej i zrozumiałej przyczyny potrafi 10sek lub nawet 5min ładować mapę a także jak przełączę ekran na inne statystyki i powrócę do navi podążaj trasą

Czy w trakcie takiego Loading map... jeśli zrobisz ZOOM +/- to nie jest lepiej?

Ja czasami mam że nie widać śladu, ale takie przeskalowanie i jest OK. Można poczekać i sam wraca, ale jak chcę szybciej to zmieniam skalę.

Cześć,

Kilka pytań:

1. Czy ktoś już obczaił alternatywny uchwyt do Aero 60 - nie pytam o uchwyt aero tlyko uchwyt do Aero 60 :) chcę drugi! bez przekręcania.

2. Podczas nawigacji na ekranie profilu trasy jest podana miara np 382m , czasami inna wysokość... Czego dotyczy ta skala? Całego wykresu w pionie czy pomiędzy kreskami? Czy jeszcze co innego?

3. Spostrzeżenie: Jeździłem ostatnio na nawigacji w nieznanym terenie i porównywaliśmy Aero 60 z Garminem 830, całkiem nieźle sobie radzi ten Bryton, czasami nawet szybciej i dokładniej pokazuje ślad, nie ma niestety climb pro i gorszy ekran. Prymitywna aplikacja Brytona lepiej sobie poradziła z importem trasy w warunkach znikomego zasięgu GSM - Garminowi się nie udało zaimportować trasy.

Opublikowano (edytowane)

ja loading map mam tylko przy zoomowaniu - przy prowadzeniu sie nie wiesza. sprobuj podpiac pod kompa i wyczyscic katalogi ktore sa w katalogu map, pobrac swiezy plik z mapami i wgrac do folderu 'upload'. 

https://www.brytonsport.com/#/supportResult?tag=BrytonTool

po lewej pobierz - mapa

ja za to po roku uzywania zauwazylem ze ogolnie bryton zwolnil - wchodzenie/przechodzenie po menu potrafi trwac i czasami nawet nie widac ze reaguje.

mysle czy jest jakis sposb na zaladowanie defaultowej zawartosci plikow w brytonie - przywrocenie do stanu 'z pudelka', same ustawienia fabrycznie moga nie pomoc, nie znalazlem tez nigdzie info skad wziac paczke softu (gdybym np przez przypadek usunal jakis plik z zawartosci to co?)

probowal ktos zrobic taki myk? moze zresetowanie licznika przywraca z jakiejs ukrytej zawartosci obraz plikow?

Edytowane przez bikemihal
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie

Temat Loading map

Lekarstwem na to długie ładowanie się map było wgrywanie zaplanowej trasy np. z Traseo ostatnio nawet 130km po Izerach i zero problemów aż miło było jechać. 

Warunek według moich testów to nie dodawanie opcji "zakręt po zakręcie" w aplikacji Bryton Akctiv na telefonie, tylko wgranie gpx tak jak został zrobiony w Traseo. Wielkość mapy mam ustawiony na 200m i zdaję się, że navi działa płynniej niż na zoom 100m.

Inna kwestia to po podłączeniu do kompa, wyczyściłem sporo śmieci po wcześniejszych jazdach (w liczniku pusto w historii, a w folderach cała masa zbędnych plików)

Zrobiłem taką metodą bez "zakręt po zakręcie" już ponad 1 tyś km i stwierdzam, że nie jest to funkcja bez której można się zgubić

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, posiadam od niedawna Brytona 450 i mam problem z dodaniem do pliku informacji "zakręt po zakręcie". Po dodaniu tych informacji cała trasa źle się zapisuje. Kilka dni temu opcja ta działała i było ok. Dziś nie. Próbowałem z plikami gpx pobranymi ze Stravy i Komoot oraz z trasami zsynchronizowanymi z ww. aplikacji. Za każdym razem wychodzą głupoty na trasie (przebieg trasy zmieniony, nie po drogach tylko w powietrzu, część trasy w depresji...). Nie pomogło odinstalowanie i ponowne zainstalowanie aplikacji.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy w Bryton 450 jest wyświetlanie mocy? Czy kupuje się czujnik do tego? Jak można ustawić/skalibrować ten parametr?

Opublikowano
11 godzin temu, kepilif napisał:

Czy w Bryton 450 jest wyświetlanie mocy? Czy kupuje się czujnik do tego? Jak można ustawić/skalibrować ten parametr?

Ma wyświetlanie mocy.

Z czujnikami to sporo rzeczy do wyboru i nie jest to tanie - obczytaj w Internetach :)

Kalibracja analogicznie do: 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

1. dopadl i mnie problem z komunikatem 'loading map' podczas jazdy z wgranym sladem... nic nie zmienialem w liczniku, od zawsze uzywalem stronki brytonactive, te same dystanse itp.

podejrzewam ze albo mam za duzo sladow/historii w brytonie (mimo ze pokazuje pamiec 11%) albo ktoras aktualizacja gps/oprogramowania cos skaszanila

dzis poczyszcze historie w liczniku i zobacze nastepnym razem ale jest to uciazliwe, wczoraj malo nie pobladzilem jak w kluczowym momencie licznik sie zawiesil

ewentualnie poprobuje wgrac slad bez zakret po zakrecie

2. sprawdzam co jakis czas czy pojawia sie jakies aktualizacje map ale Polska w serwisie bryton zatrzymala sie na wersji z 2018. idzie pobrac z jakiegos innego serwisu aktualna mape? domyslnie mapa jest w formacie .dat - przyjmie jakies inne? sprawdzilem i na openstreetmap kilka fragmentow u mnie w miescie ma juz zaktualizowane odcinki...

Edytowane przez bikemihal
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Właśnie zakupiłem sobie używanego Bryton 450 i chyba mnie pokonał. Nie potrafię wgrać pliku gpx przez kabel (z komputera). Instrukcja mówi żeby wrzucić taki plik do folderu Extra Files na urządzeniu i wystarczy. A ja nie mam takiego folderu na urządzeniu. Powinienem go sobie stworzyć? Gdzie?

Mam takie foldery:

MAP

PlanTrip

System

Tracks

W mapach są mapy (ściągnąłem ze strony Bryton i działają. Gdzie wrzucać te gpx'y?

Edit:

Z ExtraFiles już sobie poradziłem. Założyłem taki katalog w głównym i działa.

Ale problem jest z nagrywaniem tras. Niby nagrywa (włącza, mruga ikonka, na koniec pauza i zakończono) a finalnie historia jest pusta. Brak też plików .fit ale są za to jakieś pliki .sum których nie da się wczytać nawet przez stronę bryton'a. O co tu chodzi?

Edytowane przez bbc
kolejne problemy
  • 2 miesiące temu...
Rowerowa Szajba
Opublikowano

I ja stałem się posiadaczem licznika bryton 450 po przejściu z niższego modelu tegoż samego producenta ale nie miał map i to mi bardzo przeszkadzało. Tutaj zdecydowanie lepiej się odnaleźć ze względu na mapy open street maps. Kupiłem używkę jeszcze na gwarancji a skusiłem się bo wychodzi najtaniej w porównaniu do garmina czy wahoo ale mi w 100% wystarczy. Prowadzenie po wyznaczonej trasie juz testowałem przyda się, jakies wgrywanie plików gpx czy to ze starvy albo aplikacji Traseo. Czujników w zestawie nie było ale takie orginały braytona (predkość, kadencja) juz posiadam. Ostatnio dokupiłem etui silikonowe do licznika z Aliexpress i pasuje super :). Testowy przejazd i jak to wyglada potem w samym liczniku:

1642604941041.thumb.jpg.b1801fcbb0666373d2f8493e13ca63ec.jpg1642604987235.thumb.jpg.5652eeb58efd3d82dd18249075abab1c.jpg1642605024745.thumb.jpg.b8594dd4a1b30f803a1f067f28acb2f3.jpg1642605076187.thumb.jpg.afaf70f02463aa4a03a90833dced469f.jpg

Oraz jak sie w etui prezentuje 450

1643642737876.thumb.jpg.3529ceac2575efaf138233dc7a9e24e1.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Posiadam brytona 450. Czy ktoś z was łączył go z misuro b+ (trenażer novo force)?

Chodzi mi o to, czy da się wykonać treningi zrobione w Activ w oparciu o "moc" przeliczaną przez misuro b+.

pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Pytanie do ludzi posiadających brytony czy czasem nie macie ostatnio problemów zeby stworzona trasę niby pisało że utworzyło w zakładce planowanie trasy, po czym tej trasy wogole nie ma. To samo jest z plikami gpx nic nie działa nic na licznik nie wrzuca. Po prostu na ten moment stał się to bezwartościowy śmieć co tylko zapisuje trening jak wlacze nagrywanie. Tak to równie dobrze mogłem kupić licznik z nagrywaniem po samym śladzie. Licznik bryton 450. Jeszcze tydzień temu wszystko było w porządku.