Marti Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Hej, czy ktoś miał taką kombinację w swoim rowerze? Chciałbym założyć taką kasetę u siebie ale spotkałem się z opiniami że technologia shadow nie obsłuży 28 zębów w kasecie, a ta powinna mieć rozpiętość co najmniej 11-32. Jak to z tym jest?
seraph Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Obsłużyć obsłuży, ale nie będzie to działać tak dobrze jak z kasetą typowo MTB, bo nie da się ustawić optymalnej odległości przerzutki od kasety. Górne kółko będzie za daleko od największej zębatki kasety.
Marti Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2019 Generalnie chodzi tylko o tą najwieksza zębatkę? Najbardziej zależy mi aby kaseta miała koronki 11-12-13-14-16 ale takiej kasety chyba nie ma 11-32? Jest to rower fitness.
SzpiceR Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 14 minut temu, Marti napisał: Najbardziej zależy mi aby kaseta miała koronki 11-12-13-14-16 ale takiej kasety chyba nie ma 11-32? Są ale 11 rzędowe. Przy 9s rozpiętość na ostatnich 4 koronkach byłaby zbyt duża i na pewno nie pracowałoby to dobrze Masz w sumie dwa wyjścia 1. Kupić kasetę sram'a, tam masz 11-12-14-16 2. Kupić pojedyncze koronki i złożyć autorską kasetę😎
elmapeto Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Miałem kiedyś kasetę 11-28 i 9 cio rzędowy altus ją obsługiwał bez kłopotu. Zmieniłem później zmieniarkę na deore Shadow i lipa, musiałem wrócić do normalnej górskiej kasety,bo nie wchodziły biegi. Kolega z zaprzyjaźnionego serwisu, mówił mi,że właśnie te modele Shadow gryzą się z takimi kasetami. Także z doświadczenia wiem ,że nie będzie to dobrze działać. Ze Sramem nie mam doświadczenia. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez elmapeto
Marti Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2019 Jest też kaseta Shimano 11-32 z 11-12-14-16 ale boje się że będzie mało szosowa bo głównie jeżdżę po asfalcie i płaskim terenie. Mam też przerzutkę altusa zwykła lecz chciałem zrobić napęd 1x9 i myślałem że alivio z mocniejsza sprężyna będzie lepiej się sprawować a okazało się że przez ten shadow upośledza naped. Trochę to dziwne . Mam gdzies stara kasetę 11-28 chyba zrobię test na własnej skórze sprawdzę bo z przodu wrzucam blat 52 może to zrobi roznice.
elmapeto Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Właśnie o to chodzi ,ze inne działają,a Shadow nie. Trzeba wybrać. Niestety. Wiadomo, najlepiej spróbować. Ja to mam za sobą... Pozdrawiam
leejoonidas Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Firma Sunrace robi różne kasety dla przykładu poniżej w tabelce. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez leejoonidas
Marti Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2019 A jak jest z jakością sunrace w zestawieniu z Shimano?
elmapeto Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Nie mam pojęcia. Zawsze mam Shimano,ale chyba wezmę coś innego przy następnej zmianie napędu,żeby nabrać doświadczenia z innymi komponentami. Przy mojej wadze i tak często robię wymianę,patrząc przez pryzmat tego co mówią inni rowerzyści.
leejoonidas Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Poziom kaset Sunrace nie odstaje od shimanowskich, w szosie mam kasetę Sunrace z łańcuchem Shimano i bardzo dobrze to współpracuje ze sobą. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez leejoonidas
hanus Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Ale skoro jeździsz głównie po szosie to shadow chyba do szczęścia mnie jest potrzebne. Ja u siebie w przełaju mam sore i jakoś w terenie daje radzę...
Rekomendowane odpowiedzi