Adz Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witajcie! Szukam taniego licznika rowerowego z GPS z którego można łatwo zgrać aktywność do Stravy. Po prostu chcę odciążyć z tej funkcji telefon. GPS wraz ze Stravą mocno zżera baterię w telefonie, a ja rowerem jeżdżę w kategoriach "turystyczno-krajoznawczych" i zdarza mi się również telefonem robić na trasie sporo zdjęć. Jest to również kwestia bezpieczeństwa. Wolę mieć pewność, że baterii starczy mi do końca jazdy, w razie gdybym się gdzieś zapędził i powrót zajmie mi trochę więcej czasu niż zakładałem. Jak już telefon się rozładuje to wolałbym nie być w nieznanym mi miejscu. Tym bardziej gdy jest ciemno. No i ostatnia kwestia - chcę mieć przez całą trasę włączony telefon i pewność że się nie rozładuje, żeby nikt z rodziny się nie martwił i nie zastanawiał gdzie mnie znowu wywiało :) . Już zdarzało mi się przy niskim stanie baterii wyłączać stravę i gps przed końcem trasy, w celu zaoszczędzenia tych paru procent. Jest to denerwujące. Inna sprawa że chciałbym kiedyś kupić szosówkę co trasy jeszcze wydłuży. Mam wrażenie że te liczniki i nawigacje rowerowe mają jakieś absurdalne ceny. Zwykły licznik już ma sporo funkcji i kosztuje kilkadziesiąt czy sto-kilkadziesiąt zł ale jak z GPS albo łącznością z czujnikami to choćby wyglądał tak samo jak zwykłe i miał monochromatyczny ekran - BUM cena 400% w górę. Nie znam się ale wydaje mi się to dziwne. Nawigacje za 1200 i więcej zł wydają mi się już totalnym absurdem, chyba po prostu wolałbym kupić wtedy drugi smartfon :) . Ale jak już mówiłem - nie znam się, możliwe że gadam bzdury, dopiero zaczynam się rozglądać w tym temacie. Z tego względu szukam czegoś jak najtańszego, nie wiem jeszcze czy będę podłączał czujniki, jeśli już to dopiero za jakiś czas. Nie potrzebuję markowego sprzętu, żadne Garminy czy inne Mio. Aczkolwiek fajnie by było by źródło było jednak wiarygodne - aliexpress w 100% chyba jednak nie jest ;) . Ma ktoś namiar na coś ciekawego? Mi w oko wpadły Brytony za około 230-250zł (Rider One i Rider 10). Chyba że ktoś znajdzie coś lepszego/tańszego :P . Aha - w grę wchodzi tylko nowy sprzęt.
leejoonidas Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Może nie doradzę Ci jaki licznik wybrać ale zwrócę uwagę na to że gdy telefon przełączysz w tryb samolotowy to będziesz bardzo zdziwiony jak długo potrafi wytrzymać bateria w telefonie z włączonym gps-em. 1
SzpiceR Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 W sumie nigdy nie sprawdzałem. Strava bangla offline?
leejoonidas Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Masz wybór albo Strava albo bateria, wybierasz inną aplikację do nawigacji i cieszysz się z jazdy.
ŁukaszT Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Z najtańszych markowych to Garmin edge 20.
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Albo Wahoo Elemnt mIni: https://sklep.puregreen.pl/elemnt-mini-licznik-rowerowy-wahoo-fitness.html?gclid=CjwKCAiAyMHhBRBIEiwAkGN6fKEEZZBnUGYb-8qnE6oDgVKoDxYQfVSHZBvW_gOhSra5srZw1yplSRoC9PEQAvD_BwE
nctrns Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 W dniu 5.01.2019 o 23:25, Łabędź napisał: Albo Wahoo Elemnt mIni Nie ma GPS, żeby rejestrować ślad musi być sparowany z telefonem
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Ja do tych celów zamówiłem Brytona 310
Red Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 W dniu 5.01.2019 o 19:30, leejoonidas napisał: Może nie doradzę Ci jaki licznik wybrać ale zwrócę uwagę na to że gdy telefon przełączysz w tryb samolotowy to będziesz bardzo zdziwiony jak długo potrafi wytrzymać bateria w telefonie z włączonym gps-em. Wystarczy wyłaczyć transmisję danych i już masz dłuższy żywot baterii telefonu ze stravą. Inna sprawa że kastrujesz się z segmentów live ale jeśli nie masz premki to i tak nic ci po tym. A mój typ to - że powtórze za kolegą wyżej - Sigma Pure GPS.
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 48 minut temu, Red napisał: Wystarczy wyłaczyć transmisję danych i już masz dłuższy żywot baterii telefonu ze stravą. Inna sprawa że kastrujesz się z segmentów live ale jeśli nie masz premki to i tak nic ci po tym. A mój typ to - że powtórze za kolegą wyżej - Sigma Pure GPS. Ja też zamieniłem aplikację na ten licznik, bardzo go sobie chwalę.
Adz Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2019 No wcześniej jakoś go przeoczyłem ale wygląda na to że Sigma wyrasta na poważnego kandydata.
hanus Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Może bryton rider 310? Sam jestem zainteresowany nim ale szkoda mi kasy
Medzamir Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Tak to jest, że wielu jak sobie kupi licznik GPS to po jakimś tam czasie chce mieć dodatkowe czujniki. Do Sigmy nie podepniesz, nie wiem jak do Krossa bo też mają takie cudo. Za to z Brytonem nie ma problemu jeno ONE, 10 i świeżutki Rider 15 nie obsługują ANT+ ino BT. W podobnych cenach jest jeszcze iGpsort.
Bujak Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zegarek amazfit BIP (250zl w Polsce, 200zl z Chin) + Aplikacja notify & fitness for amazfit (12zl)
Dario Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Bryton 310 na pewno obsługuje przesyłanie do stravy - wkrótce będę sprzedawał swojego
Genzo Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 2 godziny temu, Bujak napisał: Zegarek amazfit BIP (250zl w Polsce, 200zl z Chin) + Aplikacja notify & fitness for amazfit (12zl) Mam Amazfit Pace (jak bip ale bardziej rozbudowany). Jeśli potrzebujesz czegoś do zapisywania do stravy to jest to doskonała opcja. Aplikacja amazfit automatycznie synchronizuje treningi do stravy. No i masz od razu pomiar tętna. Z tym że nie jesteś w stanie na bieżąco patrzeć na dane z jazdy jak w przypadku licznika. Ale jeśli masz już jakiś podstawowy licznik to zegarek może być świetną opcją.
drozda Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) https://www.cyclingweekly.com/reviews/computers-gps-watches/lezyne-micro-gps Kupiłem w grudniu na wiggle za 50 funtów. Obsługuje ANT+ łącznie z pomiarem mocy. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez drozda
piotr.solek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 5.01.2019 o 19:30, leejoonidas napisał: Może nie doradzę Ci jaki licznik wybrać ale zwrócę uwagę na to że gdy telefon przełączysz w tryb samolotowy to będziesz bardzo zdziwiony jak długo potrafi wytrzymać bateria w telefonie z włączonym gps-em. Oprócz tego, sam ekran (podświetlenie) pożera baterię. Mam strave aktywną na telefonie przez 9-10h (zapis-czuwanie-zapis, aż do momentu powrotu do domu). Wystarczy popatrzyć na zużycie w swoim telefonie. Telefony mają zaawansowane zarządzanie energią pozwalające wyłączyć/zredukować ich wydajność. Baterie w małych licznikach GPS, w zależności od długości wyprawy, też mogą mieć problem (np przy włączonej nawigacji) z niewystarczającym czasem działania. Zima też im nie sprzyja. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez piotr.solek
Genzo Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 a może, skoro jeździsz na telefonie i jedyny jego minus to bateria, to zamiast licznika powinieneś zainwestować w powerbanka. Rozwiąże to Twój problem z baterią w telefonie i nie wydasz pieniędzy na licznik. Kolega ostatnio kupił powerbank z uchwytem na rower. zamontował go pod mostkiem i w ogóle go nie widać. Zawsze to jakieś rozwiązanie. 2
Adz Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ok, bardzo dziękuję za rady. W kwestii licznika faktycznie na razie się wstrzymam, może swego czasu uzbieram na coś ciekawego zamiast na siłę lecieć po kosztach i potem się rozczarować. Powerbank w sumie mam, nawet o nim zapomniałem, może zacznę go wozić, torba na kierownicy jest
Bujak Opublikowano 9 Stycznia 2019 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zegarek amazfit BIP (250zl w Polsce, 200zl z Chin) + Aplikacja notify & fitness for amazfit (12zl) Odnosnie baterii: Amazfit BIP to jedyny zegarek który działa 30 dni na jednym ładowaniu przy 1 godzinie na GPS codziennie:) Minusem jest dokładność GPS: ma małe próbkowanie czasami ścina trochę zakręty. Można stracić kilka metrów dystansu. Nie da się go wystartować "w punkt". Po naciśnięciu start trzeba trochę poczekać. Są dwie opcje: Opcja 1. Uruchamiasz trening i czekasz na fix GPS, później klikasz jeszcze raz start i zegarek odlicza 3 sekundy do startu, Opcja 2. Uruchamiasz trening i trzy razy dotykasz ekrany z ostrzeżeniami, że jeszcze nie ma fix GPS. Czas startuje, ale GPS złapie za chwilę. Realnie tracę tutaj 300-500 m trasy. Dla profesjonalistów jest za słaby, ale dla amatorów jest ok. Oprócz tego wyświetla powiadomienia z telefonu, pokazuje kto dzwoni, analizuje sen, liczy kroki, ma dotykowy ekran i mierzy puls. Nie sprawdzałem czy ten pulsometr jest cokolwiek wart, a wiadomo jak to jest z pulsometrami na nadgarstek. Polecam dla ludzi z małym budżetem!
Adz Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Opublikowano 24 Lutego 2019 Ok, koniec końców kupiłem zegarek. Ale nie Amazfit Bip (choć rozważałem taką opcję) a MaxCom FitGo FW17 Power. Trafił się za 199 w Auchan, pół ceny, ostatnia sztuka to wziąłem Pierwsze testy bardzo pozytywne.
Rekomendowane odpowiedzi