Skocz do zawartości

Pomoc w zakupie kasku

Oksis40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Przed rozpoczęciem sezonu planuje zakup kasku :) generalnie szukam kasku szosowego, dla mnie ważną rzeczą jest aby miał daszek generalnie jako ochrona przed słońcem. Dobra wentylacja też mile widziana :)

Zaplanowałem na kask przeznaczyć do 150zł i prawdopodobnie będę zmuszony zamówić przez internet ponieważ w moich sklepach stacjonarnych znajdę 10 kasków w tym ich cena to

250 + zł. Generalnie rzecz biorąc chciałbym was zapytać jakie firmy kasków będą godne uwagi no wiadomo pominę rudego bo nie stać mnie na kask za 400zł :D Jakie firmy posiadacie jak się sprawują czy są wygodne itp .( Oczywiście wiem, że kask muszę dopasować do swojej głowy)

Pozdrawiam

Opublikowano

Po pierwsze gratuluję. Podjąłeś dobrą decyzję. Daszek w kasku szosowym to zły pomysł. Zmusza do mocniejszego odchylania głowy do tyłu i zwyczajnie boli kark. Pod kask zakłąda się czapeczkę z daszkiem wywijanym do góry i to załatwia temat słońca. Co do marki w tym budżecie lekko nie będzie.
Zobacz to cudo. Ktoś na forum chwalił. To chińczyk ale podobno bardzo dobry. Na Aliexpress kupisz w swoim budżecie: https://allegro.pl/kask-rowerowy-lekki-rockbros-57-62cm-hit-i7610706628.html
Jeśli chcesz coś taniego i sprawdzonego zarazem to BTwin 500. Używam do MTB a na szosę odpinam daszek. Jestem z niego zadowolony.

Opublikowano

Dokładnie, w tym budżecie nie poszalejesz. A wygoda to sprawa indywidualna, mi na przykład nie leży zupełnie B'Twin Roadr 900. Więc tak jak mówi Zibi - Przymierz się do 500. Też mam go na szosie (z odpiętym daszkiem) i jest spoko.

Opublikowano

produkty z allie omijam szerokim łukiem trochę doświadczenia już z tym mam, a kask chiński który mogę złamać w ręku bez wysiłku to zakup aby mieć czyste sumienie :)

okej może i da się trafić na dobre kaski tam ale myślę że to jak ze sprzętem wędkarskim ( osobiste doświadczenie) wygląda super wrażenie robi teoretycznie działa płynnie cena cudowna bo coś co u nas kosztowało 300zł kupiłem za 180zł,  a sprzęt  nie wytrzymał weekendowego wypadu bo wnętrze ma "chińskie". 

Co myślicie o kaskach NAXA albo UVEX?  naxa motocyklowe wiem, że dają radę ( doświadczenie) a jak z rowerowymi ?

może jakiej firmy kaski polecacie i jaki budżet na kask dla amatora do jazdy weekendowej by był odpowiedni ?

Opublikowano

Kask .merida psycho. Troche mtb ale cena w twoim budzecie jest daszek zdejmowany. moze ci podpasuje 

Opublikowano

Znalazłem coś takeigo RUDY PROJECT Zumy za 200zł co wy na to panowie ?

Opublikowano

Spoko, znana firma, jak ci się podoba to bierz :)

Opublikowano

Ja kupiłem kiedyś do roweru trekkingowego kask Alpina Panoma. Jak zakosztowałem dwóch kółek i mnie zaczęło wciągać, kupiłem szosę a z kasku odpiąłem tylko daszek. Jeżdżę w nim we dnie i w nocy, w lato i zimę i złego słowa o nim nie powiem.

Mniej więcej około Twojego budżetu mnie kosztował.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk