Skocz do zawartości

Komputer pokładowy

M.C

Rekomendowane odpowiedzi

Jarosław Okonkowski
Opublikowano (edytowane)

Na razie siedzę w pracy całą dobę, więc wszystko robię na sucho, trochę mnie zaskoczyła wielkość, ale już się przyzwyczaiłem (po mio cyclo405 - to była dopiero cegła).

Pierwsze wrażenie ogólnie dobre.

P.S. Z trasami już gra i buczy :) Dzięki za pomoc Antyszprycha i Gregory34 :)

Edytowane przez Jarosław Okonkowski
Opublikowano (edytowane)

@up ja wyszedłem z założenia, że na dojazdach do pracy i w sumie treningach nie będę się bawił licznikiem - ma mi pokazywać aktualnie statystyki i to wszystko. No ale zobaczymy jak wyjdzie, dam swoje wrażenia jak dojdzie i przejadę się z nim :)

Edytowane przez M.C
Opublikowano

Osobiscie rysuje trasy w Garmin Conect na kompie tam tez je zapisuje. Zeby trasa znalazla sie na liczniku odpalam Garmin Connect na telefonie i przesylam za pomoca BT do licznika ktory i tak mam zawsze sparowany podczas jazdy 😏 Nic prostszego, dodatkowo nie trzeba podpinac kabla usb 😏 Jak jest potrzeba naładowania to ok mozna za jednym zamachem wgrac trase. 

To samo dotyczy zgrywania treningu, z automatu idzie przez GC na Strave czy Endomondo przez wifi lub BT 😏

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Licznik przyszedł mi wczoraj, dzisiaj przejechałem z nim 22km z włączoną nawigacją, więc mogę swoje pierwsze spostrzeżenia napisać na temat Garmina Edge 820.

Łatwość ustawienia licznika - cały proces był dosyć łatwy, bez problemu podpiąłem się do telefonu (aplikacja Garmin Connect), potem również do komputera (Garmin Express), żeby wgrać/zaktualizować mapy Europy jak i wgrać aplikacje która bierze trasę ze Stravy i pokazuje jak jechać. Rano zrobiłem trasę na Stravie i co mnie zdziwiło, to nie mogłem się połączyć z telefonem, żeby przesłało mi trasę ze Stravy. Musiałem rozłączyć urządzenia i od nowa je połączyć.

Dokładność danych GPS - postanowiłem nie ściągać swojej Sigmy 14.16 (bezprzewodowa), żeby zobaczyć czy będą jakieś niepoprawne dane prędkości lub pokonanego dystansu. Byłem bardzo miło zaskoczony, bo prędkość zmieniała się dosyć szybko. Dla porównania, ciut szybciej niż wspomniana Sigma. Pokonany dystans zbliżony +-300 metrów.

Ekran dotykowy - działa dosyć dobrze, czasami zdarzy się, że nie załapie kliknięcia.

Pomiar tętna - tutaj tak jak wspomniane było w tym temacie, raz trzeba się połączyć i już zapamiętuje. Podczas całej trasy pokazywało mi ilość uderzeń serca. Jakieś 300 metrów od domu, jak już przejechałem całą trasę to pokazywało mi 0 uderzeń. Nie wiem czy to przez to, że jakby skończyłem jechać trasę czy trening, tutaj zaktualizuję spostrzeżenia.

Nawigacja - tak jak wspomniałem, jechałem po trasie zrobionej uprzednio na Stravie. Wybrałem trasę i wyruszyłem w drogę. Przez pierwsze 5 minut byłem zdziwiony czemu mi nie pokazuje gdzie jechać. Zatrzymałem się i przełączyłem na ekran mapki i okazało się że licznik przelicza trasę. Jako że wiedziałem gdzie mam jechać to postanowiłem nie czekać na niego, po przeliczeniu trasy zaczął już pokazywać gdzie skręcać. Mieszkam w Dublinie (specjalnie zrobiłem trasę żebym na początku ją znał, a potem żeby mnie prowadziła przez nieznane drogi) i byłem miło zaskoczony bo byłem w stanie jechać z nawigacją. Garmin pokazuje przed skrętem komunikat (pika też z wbudowanego głośnika), a zdając test w stolicy to wydaje mi się, że bez problemu na polskich szosach gdzie raz na jakiś czas jest zakręt to też da radę. Zgubiłem się tylko w jednym momencie, bo droga powrotna miała przebiegać przez pierwsze 3km po tej samej trasie co przyjechałem - nawigacja kazała mi nawrócić i skręcić gdy miałem jechać prosto. Podsumowując nawigacja działa bardzo dobrze, chyba że coś glupiego się zrobi przy tworzeniu trasy jak jakaś pętla lub powrót tą samą drogą co się przyjechało.

Zapisywanie treningu - tutaj minus ode mnie, bo nie da się przyciskiem fizycznym zapisać treningu, tylko trzeba klikać na ekranie. Nie wydaje mi się to być zbyt uciążliwe, bo jak już zajadę do pracy albo domu to ściągam rękawiczki, więc grunt że można włączyć i zatrzymywać trening fizycznym przyciskiem.

Wysyłanie treningu na Stravę - wszedłem do domu i na liczniku widniała informacja że trening został wysłany, po czym na telefonie dostałem komunikat ze Stravy, że można zobaczyć swój trening. Wydaje mi się, że łącząc Garmin Connect ze Stravą, to wysyła najpierw na to pierwsze a potem do Stravy leci (nie bezpośrednio co trochę może być nieintuicyjnie przy opisach funkcji). Sądzę że WiFi tutaj bardzo się przydaje, bo nie trzeba rozgryzać dlaczego telefon nie łączy się z Garminem, tylko bezpośrednio trening leci na Garmin Connect.

Czy zatrzymam urządzenie? Sądzę że tak, jak pisałem w tym temacie potrzebuję go głównie na dojazdy do pracy gdzie mi pokazuje tętno i podstawowe informacje, więc nie potrzebuję dotykowego ekranu do używania go podczas jazdy.

Czy kupiłbym go jeszcze raz, gdyby nie był na promocji? Nie wydaje mi się, za tyle pieniędzy wydaje mi się że urządzenie jest zbyt wolne i niedoskonałe jak na nasze czasy, a Garmin tworzy oprogramowanie tylko dla swojego urządzenia, więc licznik powinien mieć dobrą optymalizacje.

Czy wymieniłbym na Garmin Edge 520 Plus? I tak, i nie. Z jednej strony fizycznymi przyciskami dużo lepiej się operuje, ale z drugiej strony 820 ma WiFi do automatycznego wysyłania treningów i nawigację po adresie z urządzenia (co kiedyś przetestuję).

...update

Dodałem zdjęcia, które pokazują jak kieruje nawigacja.

Zdjęcie #1 - przy rozwidleniu pasów dla roweru pokazuje pokazuje gdzie jechać, co więcej bardzo dokładnie.

Zdjęcie #2 - jadąc mostem nad dwupasmówką, Garmin pokazuje żeby skręcić w lewo po dojechaniu do drogi.

Zdjęcie #3 - kompletnie się można pogubić na rondzie, trzeba wziąć drugi zjazd a Garmin wyświetla informacje żeby skręcić w lewo i wziąć pierwszy zjazd (ruch lewostronny).

...update #2

Na wideo, chlapię ekran wodą w celu sprawdzenia czy urządzenie będzie wariować. Nie przełączało ekranów.

Jechałem podczas deszczu i też mi się nic nie przełączało.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc w wyborze i mam nadzieję, że powyższe wypociny pomogą komuś w decyzji. Jeżeli coś się zmieni przez pierwszy miesiąc codziennego użytkowania to zaktualizuję post.

20181226_102900.jpg 20181226_110643.jpg 20181226_112119.jpg

20190110_085008.jpg Edytowane przez M.C