Skocz do zawartości

Komputer pokładowy

M.C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, M.C napisał:

Szkoda że nie ma 820 bez touch :D Najlepszym wyborem wydaje się być w takim razie ta 520 Plus.

Dokupujesz pilot i masz wszystko :) 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Eldo napisał:

To zeby Ci ulatwic jeszcze bardziej wybór wklejam foto z teraz specjalnie dla potrzeb tego tematu zrobiłem przejazd na mokro 😏

rożne ekrany znieniane na mokro jak widac, bez problemu. 

483ADEA8-4F8B-4BFF-A684-A51205A11D8C.jpeg 628D4811-0BB2-40E2-A839-EDE92C8BF39B.jpeg D89A6F52-3FBD-4027-BAAC-047732B5AE72.jpeg

Chodziło mi o to czy deszcz nie będzie sam zmieniał ekranów. No to teraz ułatwione zadanie... Co tu kupić?! hahah

Serce mówi bierz 820, rozum bierz 520 Plus. Cena taka sama. Chcę wychodzić z domu jak najszybciej - wtedy na dojazd do pracy liczy si start/stop z rękawiczkami (w 820 jest przycisk fizyczny do tego). Jeżeli nic się nie przestawia w czasie deszczu to 820 jest tutaj wyborem najlepszym. Ughhh

Edytowane przez M.C
Opublikowano (edytowane)

U mnie ekran nie reaguje na deszcz. W menu jest mozliwe ustawienie czułości. Auto pauza działa w kilku trybach (stop, predkosc zadana recznie, wylaczona) to tez jest fajna sprawa. Podswietlenie ekranu w 820 jest z czujnika swiatla lub zadana recznie nie wiem jak w 520 plus w „samej 520” chyba czujnika nie bylo 🙃 Ja mam mape OSM nie uzywam tej garminiwskiej europy. Daje rade be problemu przy jezdzie ze sladu. Plus 820 jest taki ze jak zjedziesz ze sladu bedzie szukał alternatywy zeby Cie naprowadzic na slad. W 520 chyba tego nie ma (moze ktos kto ma potwierdzi).  

Godzinę temu, Sziva napisał:

Dokupujesz pilot i masz wszystko :) 

Jest pilot do 820 ? Do 1000 to wiem ale do edge 820 tez podejdzie ? Sprawdzone ? 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

No to w takim razie chyba kupię 820. Pilota nie potrzebuję, chodzi mi tylko o to żebym mógł szybko jazdę załączyć i nic się w trakcie nie przełączało. @Eldo napisał, że za pomocą przycisku można włączyć i zakończyć jazdę, więc w sumie tylko to wystarczy. Nawigacja i jakieś przełączania to w sezonie jak będzie czas na 2 godzinne jazdy :)

Opublikowano (edytowane)

Przycisk na spodzie po prawej odpala trening i go zatrzymuje (start / stop) mozna wrocic do treningu po ponownym kliknieciu. Zapisywanie treningu jest z poziomu ekranu. Procedura cala wyglada tak: Wlaczasz lub wybudzasz (zalezy jak wylaczyles) garmina guzikiem z lewej strony, wybierasz profil i klikasz start przyciskiem na dole po prawej, jak chcesz skonczyc trening przyciskasz ten sam przycisk i dajesz zapisz z poziomu ekranu. Jezeli masz sparowany telefon z garminem leci z automatu na garmin connect lub przez wifi gdy masz licznik w zasiegu. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Co więcej, w 820 można włączyć przypominacz wciśnięcia startu. Gdy osiągniesz prędkość 10km/h, na ekranie miga duża ikona startu. Dość przydatna funkcja, bo mi się wcześniej parę razy zdarzyło pojechać bez nagrywania treningu.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Eldo napisał:

Wlaczasz lub wybudzasz (zalezy jak wylaczyles) garmina guzikiem z lewej strony, wybierasz profil i klikasz start przyciskiem na dole po prawej, jak chcesz skonczyc trening przyciskasz ten sam przycisk i dajesz zapisz z poziomu ekranu.

15 godzin temu, Sziva napisał:

Co więcej, w 820 można włączyć przypominacz wciśnięcia startu. Gdy osiągniesz prędkość 10km/h, na ekranie miga duża ikona startu. Dość przydatna funkcja, bo mi się wcześniej parę razy zdarzyło pojechać bez nagrywania treningu.

Ale mogę bez wybierania niczego ot tak po prostu kliknięciem zacząć? Nie rozumiem do końca 😊

W sensie chodzi mi o to, żeby cała procedura startu nagrywania trasy nie wymagała klikania nic na dotykowym ekranie (rękawiczki zakładam i wychodzę, po czym naciskam przycisk i nagrywa mi).

Edytowane przez M.C
Opublikowano
15 godzin temu, M.C napisał:

Ale mogę bez wybierania niczego ot tak po prostu kliknięciem zacząć? Nie rozumiem do końca 😊

W sensie chodzi mi o to, żeby cała procedura startu nagrywania trasy nie wymagała klikania nic na dotykowym ekranie (rękawiczki zakładam i wychodzę, po czym naciskam przycisk i nagrywa mi).

Tak, rozpoczynasz start nagrywania fizycznym przyciskiem. Ja piszę tutaj o dodatkowej funkcji, która można sobie na stałe włączyć i wtedy Garmin przypomina Ci o naciśnięciu przycisku Start.

Jarosław Okonkowski
Opublikowano (edytowane)

Namówiliście mnie...

Zamawiam sobie Garmina edge 820

Trochę się boję dotykowego ekranu ,bo wcześniej miałem Mio cyclo 405 (a tam nawet mrzawka zmieniała ekran...) i stąd te lęki.

Edytowane przez Jarosław Okonkowski
Opublikowano

Koledzy i koleżanki, poradźcie, bo im więcej czytam tym mniej wiem i mniej jestem zdecydowany, a nie chcę tworzyć kolejnego tematu.

Obecnie na kierownicy siedzi ROX 6.0 i ogólnie pod kątem wyświetlanych informacji, dokładności itp. pasuje mi OK. Jedyny problem, to czujnik kadencji na STS, który nie działa.

W związku z tym zastanawiam się nad zmianą na coś innego z ANT+ i mam w założonym budżecie  - 800zł - 3 opcje:

• Sigma ROX 11.0 SET
  • Lezyne Super GPS HR Loaded - nie jest to cały set, ale czujnik prędkości/kadencji na ANT+ już mam, więc po dołożeniu drugiego będzie cały komplet.
  • Bryton 310T

Ogólnie chciałbym cały komplet na raz - z czujnikiem prędkości, kadencji i pulsometrem oraz chciałbym żeby pochodził z krajowej dystrybucji (wiem, że majfrendy sprzedają taniej, ale w razie coś nie chcę odsyłać tego pół świata). Nie podchodzę do swoich przejażdżek jak do profi treningów przed ultra-maratonami, ale lubię widzieć w miarę dokładne statystyki swoich poczynań. Nie jestem też aptekarzem, żeby liczyć każdy gram i każdy promil współczynnika oporu powietrza przy doborze sprzętu :D 

Najważniejsze moje wymagania od licznika są następujące:

• Ma na jednym ekranie pokazywać aktualną prędkość z czujnika, bieżące HR, bieżącą kadencję, bieżącą wysokość i godzinę. Jak będzie pokazywać nachylenie to fajnie, ale nie wymagane.
  • Musi pamiętać całkowity przebieg, a najlepiej wszystkie ustawienia przy padzie baterii (niby oczywiste, a jednak nie zawsze tak jest).
  • Musi pracować stabilnie, bez zawieszania czy losowych resetów się w połowie trasy.
  • Wyświetlacz musi być czytelny w słoneczne dni. Na kolorowym mi nie zależy.
  • Eksport do Stravy albo chociaż do plików gpx mile widziany.
  • Połączenie z telefonem - powiadomienia o SMS/połączeniach - bardzo mile widziane, bo o sterowaniu apką z muzyką to chyba nie ma co śnić ;)
  • Nawigacja nie potrzebna, szlajam się znanymi mi trasami lub takimi, które przemyślałem wcześniej, a w razie coś zawsze mam telefon przy sobie z mapami offline.

Wiem, że jest trochę osób, które używały każdego z tych trzech modeli, sam skłaniam się najbardziej w stronę Lyzene, bo w wersji z pulsometrem idzie to dostać ~720zł, czujnik kadencji mam, czujnik prędkości ANT+ to też 70-100zł, więc się zmieści. Na drugim miejscu mam ROXa 11.0, cały set idzie dostać 780zł, chociaż po przebojach z działaniem czujnika kadencji w obecnym ROX 6.0 mam pewne wątpliwości co do Sigmy. Ostatni jest Bryton, który w komplecie jest co prawda najtańszy, ale też chyba najbardziej "orientalny" z całej trójki.

I tym sposobem jestem w kropce, bo rozpiętość cenowa jest dość znaczna, klasy sprzętu też są dość różne, a nie chciałbym po 2 miesiącach żałować zakupu.

Opublikowano
45 minut temu, Jarosław Okonkowski napisał:

Namówiliście mnie...

Zamawiam sobie Garmina edge 820

Trochę się boję dotykowego ekranu ,bo wcześniej miałem Mio cyclo 405 (a tam nawet mrzawka zmieniała ekran...) i stąd te lęki.

Ja też się właśnie o to bałem. Ale też zamawiam i zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma idealnych urządzeń panowie i nie szukajcie takowych bo każdy licznik bedzie mial wady mniejsze czy wieksze 😏 Liczniki ktore pracuja w oparciu o jakis system preczej czy pozniej trafi na aktualiacje ktora nie do konca sie sprawdzi w boju. Mialem roxa 7 i 11 mialem edge 520 mam 820 i kazdy z tych gps miał i zapewne jeszcze nie raz bedzie miał swoje humory 😏 Za duzo bajerów potrafi czasem zdenerwowac. Trzeba tez wziasc pod uwage to ze laczymy sie z licznikami z poziomu jakiegos systemu (android / ios) i tutaj tez potrafia być shizy mniejsze i wieksze 😏 Synchronizacja danych wg mnie stabilniej działa w edge 520 niz w 820 ale to nie jest problem tylko obserwacja w danym dniu 😏

Powiadomienie o kolizji np w 820 dziala raz spoko a raz mocniej przychamuje i juz chce wysyłać info o wypadku. Raz sie laczy przez BT z iphone od razu a raz trzeba wyl / wł BT w telefonie. Itp itd 😏

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

W jakich temperaturach może pracować na przykład Garmin 820? Obecnie używam do nawigacji i monitoringu podstawowych parametrów starego smartfona z apką BikeComputer Pro i w zasadzie byłoby to dla mnie wystarczające, gdyby nie fakt, że już w okolicach zera stopni smartfon wyłącza się, bo napięcie baterii spada. 

Myślę nad komputerkiem pokładowym z porządną funkcją nawigacji - Mio Cyclo 205, Garmin 820? Żeby tylko wytrzymywały mrozy do -10 chociażby... 

Opublikowano

Zamówiłem 820 z pasem HR i folią na ekran. Zobaczymy :)

Jarosław Okonkowski
Opublikowano
16 minut temu, M.C napisał:

Zamówiłem 820 z pasem HR i folią na ekran. Zobaczymy :)

Ja już zamówiłem ze szkłem hartowanym H9... 1279 zapłaciłem A Ty za ile jeśli można wiedzieć?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Jarosław Okonkowski napisał:

Ja już zamówiłem ze szkłem hartowanym H9... 1279 zapłaciłem A Ty za ile jeśli można wiedzieć?

1265zł z Amazona. Licznik + pas HR + 3x folie + case silikonowy :)

Edytowane przez M.C
Jarosław Okonkowski
Opublikowano

Jak wgrać z komputera na garmin 820 jakąś trasę wyznaczoną?

Już głupieję, kilka godzin już ustawiam na sucho to urządzenie, aktualizacje map, cuda niewidy.

A ja chcę po prostu na spokojnie gdzieś w domu na laptopie narysować sobie trasę i wgrać ją do garmina, niech ktoś mi pomoże jak ja mam to zrobić?

Opublikowano
3 minuty temu, Jarosław Okonkowski napisał:

Już głupieję, kilka godzin już ustawiam na sucho to urządzenie, aktualizacje map, cuda niewidy.

A ja chcę po prostu na spokojnie gdzieś w domu na laptopie narysować sobie trasę i wgrać ją do garmina, niech ktoś mi pomoże jak ja mam to zrobić?

Najprościej !:

Rysujesz trase i zgrywasz ją na pulpit w formacie gpx (ja rysuje w www.gpsies.pl)

Odpalasz na kompie Garmin Connect --> Trening --> Kursy --> Importuj

Następnie w miejscu kursów znajdujesz dodany, klikasz go (możesz mienic sobie nazwe) i na dole masz WYSLIJ DO URZĄDZENIA

Możesz zrobić to za pomocą Garmin Express lub po prostu po odpalić Garmina i powinien sam zaimportować ten kurs...

A szybciej to po prostu mozesz wkleić skopiowany plik gpx w folder Garmina (curse) bodajże lub za pomocą garmin express

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Jarosław Okonkowski napisał:

Daj znać jak wrażenia. Na swój jeszcze czekam, może w następnym tygodniu dostanę.

Edytowane przez M.C