M.C Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć, zastanawiam się nad coś typu Garmin Edge. Po przeczytaniu wątków na forum jak i internecie mam trochę mętlik w głowie. Zastanawiałem się nad modelami w takiej kolejności Edge 520 -> Edge 820 -> Wahoo Elemnt Bolt -> Edge 520+. Mój budżet to jakieś 250 euro. Myślę, że będzie łatwiej jak napiszę do czego będę używać taki komputerek, bo sam nie do końca rozumiem jakie możliwości daje np. nawigacja w nich: na dojazdy do pracy (ma mi dać możliwość łatwego startu i zakończenia jazdy + pokazywać tętno na ekranie) bateria powinna wytrzymać jakieś 7.5h na jednym ładowaniu (tyle jeżdzę w tygodniu, więc niech raz na tydzień będzie się ładować) fajnie jakby się samo synchronizowało do Stravy I tutaj zaczynają się schody, bo taki Garmin Edge 520 powinien spełnić powyższe wymagania, ale nie są to tanie "zabawki", a brakowało mi jednej rzeczy podczas wakacyjnego sezonu na rowerze: nawigacji, żebym miał pokazane przed sobą gdzie skręcić (zatrzymywanie się, patrzenie w telefon i tak w kółko bardzo mnie zirytowało podczas 4 godzinnej wyprawy) - ten punkt jednakże nie jest do końca priorytetem, ponieważ po zaczęciu pierwszej pracy trochę ciężko na tak długie wyprawy No i pytanie, czy jakbym faktycznie kupił jakiś model z nawigacją to czy dało by się w dosyć mało irytujący sposób przekierować trasę (nieprzejezdne drogi, albo po prostu zmiana kursu). Edytowane 10 Grudnia 2018 przez M.C
nctrns Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Odpowiedzią na twoje pytania jest Garmin 520 Plus. W 520 nie zmienisz łatwo kursu - nawiguje tylko po wgranych wcześniej. Tak samo Wahoo. 820 jest fajny ale ludzie narzekają na ekran dotykowy. Sam nie testowałem, ale podejrzewam że może wnerwiać. @Eldo chyba ma 820, więc może zdementuje Wahoo jest spoko ale nawigacja nie jest u nich priorytetem, jest trochę na odwal się. To bardziej komputer treningowy. \ A to mi właśnie przypomina - Garminy z serii Explore - nie mają zaawansowanych funkcji treningowych i nie obsługują mierników mocy, ale całkiem spoko radzą sobie z nawigacją. Zerknij. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez nctrns
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 23 minuty temu, M.C napisał: w takiej kolejności Edge 520 -> Edge 820 -> Wahoo Elemnt Bolt -> Edge 520+ Też w takiej kolejności rozważałem i ostatecznie najbliżej mi do 520+. Czekam tylko na splot dwóch czynników - przypływu gotówki i trafienia okazji. Jedyna rzecz, która może coś zmienić i zamotać, to przyjrzenie się na żywo Wahoo Boltowi @nctrnsa, ale musiałby na mnie spore wrażenie zrobić, żebym zdecydował się odpuścić tę nawigację turn by turn...
nctrns Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 @Łabędź To musielibyśmy się ustawić na szoskę i musiałbym Ci dać go na kierę, żebyś zobaczył jak działa TbT zasadniczo w nim jest, pod warunkiem że sobie wcześniej wgrasz trasę przez Ride With GPS.
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 1 minutę temu, nctrns napisał: musiałbym Ci dać go na kierę Wystarczy, że na wale pojadę obok Ciebie parę kilometrów, myślę, że obczaję większość ważnych aspektów. 1 minutę temu, nctrns napisał: wcześniej wgrasz trasę przez Ride With GPS A w tym wypadku "wcześniej" to nie znaczy przed wyjściem z domu, tylko "w razie W" wystarczy wyciągnąć telefon i wprowadzić nową trasę, a on od strzała to sobie przeliczy, jak dobrze rozumiem, więc chyba nie jest to jakaś tragiczna opcja.
nctrns Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Niestety jest to trochę bardziej skomplikowane. Nie wiem czy nie pisałem już gdzieś na forum?Aplikacja RWGPS na telefonie nie pozwala opracować nowej trasy. Przez przeglądarkę życzę powodzenia.Druga opcja to Komoot. Robisz trasę, potem synchro przez hotspot w telefonie.Trzecia to aplikacja Wahoo, ale wyznaczona tam trasa potrafi być dziwna i prowadzić różnymi drogami. Tapatalk'd
Eldo Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) No akurat sie bawie 820 w pracy a tu pytanie o ekran 🙃 W skrócie nie ma tragedii a bardziej szczegółowo mam lepsze odczucia po zalozeniu foli ochronnej na ekran przy czułości ustawionej na maxa. Nie reaguje na wode (deszcz) jakos upierdliwie a i dotyk palcem jest przy tym poprawny. Majac wczesniej 520 a teraz 820 nie wrocił bym sie do starszego modelu. Mile wspominam przyciski obsługi z 520 ale reszta w nowszym Garminie działa po prostu lepiej / szybciej 😏 Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Eldo
M.C Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Właśnie Wahoo mi się podobał, ale jakoś Garmin z tego co czytałem ma ładnie rozbudowany swój ekosystem. Co do cen to 520 Plus i 820 i Garmin Edge Explore są w tej samej cenie 250 euro. Za to 520 w zwykłej wersji to koszt 165 euro (wszystko sprawdzam na Amazonie). Więc jedynie chyba wybór taki, który będzie najtrafniejszym wyborem. PS. zapomniałem dodać, czy mocowanie w urządzeniu nie zepsuje się od codziennie wypinania go? Raz na dzień muszę go ściagnąć w pracy i potem założyć. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez M.C
nctrns Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Jeśli głównie zależy ci na nawigacji, two brałbym Edge Explore.Jeśli planujesz kiedyś sysremayczne treningi, to 520+ lub 820. Mają pełną nawigację, ale mniejszy ekran. Za to oferują pełnię funkcji treningowych. Tapatalk'd
M.C Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2018 Co masz na myśli poprzez systematyczne treningi? Garmin będzie mówił kiedy interwały robić itp.?
Eldo Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Nie wiem o co chodzi z tym ukrywaniem wypowiedzi 🤨
nctrns Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 8 godzin temu, M.C napisał: Co masz na myśli poprzez systematyczne treningi? Garmin będzie mówił kiedy interwały robić itp.? Tak. Możesz wgrać pan treningowy i garmin będzie ci mówił co robić w czasie jazdy, jakich parametrów się trzymać (oczywiście jeśli masz odpowiednie czujniki). Oblicza też pewne wskaźniki treningowe. Można też nim sterować trenażerem typu smart. W serii explore tego nie masz, po prostu rejestruje i pokazuje puls i kadencję, jeśli masz czujniki.
de Villars Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 10 godzin temu, nctrns napisał: @Łabędź To musielibyśmy się ustawić na szoskę To i mnie dajcie znać, to się może uda nam wreszcie w trójkę pokręcić :)
nctrns Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 To chyba na wiosnę bo teraz już aura typowo niekolarska
de Villars Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 No jak to, dopiero co widziałem na FB że pomykasz mimo aury. Mnie wczoraj wystraszyło, a Ty pojechałeś
M.C Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) 3 godziny temu, nctrns napisał: Tak. Możesz wgrać pan treningowy i garmin będzie ci mówił co robić w czasie jazdy, jakich parametrów się trzymać (oczywiście jeśli masz odpowiednie czujniki). Oblicza też pewne wskaźniki treningowe. Można też nim sterować trenażerem typu smart. W serii explore tego nie masz, po prostu rejestruje i pokazuje puls i kadencję, jeśli masz czujniki. 9 godzin temu, Eldo napisał: Nie wiem o co chodzi z tym ukrywaniem wypowiedzi 🤨 Hmmmm, wydaje mi się że Edge Explorer w takim razie odpada. Na mapie nie zależy mi az tak bardzo, a treningi super opcja. Może zapytam się z innej beczki, czy działa w ogóle taka funkcjonalność nawigowania w tych urządzeniach? Rozumiem ze trzeba trasę ustawić w komputerze i przesłać ją dopiero. Wydaje mi się że wybór się w takim razie zawęził do 520 Plus a 820. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez M.C
nctrns Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Nie, w 520 plus i 820 działa wszystko z poziomu urządzenia, nie potrzebujesz wcześniej nigdzie przygotować trasy. Ale oczywiście lepiej to zrobić, bo wtedy możesz dokładnie poprowadzić trasę tam gdzie chcesz. Tapatalk'd
M.C Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) 12 minut temu, nctrns napisał: Nie, w 520 plus i 820 działa wszystko z poziomu urządzenia, nie potrzebujesz wcześniej nigdzie przygotować trasy. Ale oczywiście lepiej to zrobić, bo wtedy możesz dokładnie poprowadzić trasę tam gdzie chcesz.Tapatalk'd Oo, czyli w 520 Plus mogę przekierować sobie drogę podczas jazdy? Edytowane 11 Grudnia 2018 przez M.C
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 W 520plus nie masz opcji wpisania adresu ,tak jak to jest w 820. Jest opcja wyznaczenia kursu z tel GC i synchronizacja z licznikiem.
M.C Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2018 Jest jeszcze jedna rzecz która mnie nurtuje, jak się synchronizuje jazdy z 520 Plus do Stravy? Z tego co czytam to 820 ma WiFi, więc sobie sama to robi.
nctrns Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Przez BT z Garmin Connect na telefonie
M.C Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2018 Okej to jeszcze ostatnia rzecz. Jako, że codziennie jeżdzę do pracy, to czy pas HR będzie automatycznie się włączał i łączył z urządzeniem? Nie chce zbędnego klikania, jak będę musiał wyjść.
Eldo Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Tak pas hr laczy sie z automatu jak jest w zasiegu ant+ z licznikiem. Czujniki ktore ma w pamieci sa w gotowosci caly czas po zalaczeniu garmina czy to 520 czy 820 W temacie nawigacji to nie wiem czym dysponuje wersja plus ale 520 muliła na skrzyżowaniach i czasem sobie przejechałem skret 😏 W 820 działa to płynniej, szybciej moze to zasługa wiekszej pamieci ktora w edge 520 byla mocno ograniczona 😏 Ogólnie oba te garminy wspominam bardzo dobrze. Rox-y tez dawały rade ale to juz inna półka 😏 Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Eldo
M.C Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Szkoda że nie ma 820 bez touch Najlepszym wyborem wydaje się być w takim razie ta 520 Plus. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez M.C
Eldo Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) To zeby Ci ulatwic jeszcze bardziej wybór wklejam foto z teraz specjalnie dla potrzeb tego tematu zrobiłem przejazd na mokro 😏 rożne ekrany znieniane na mokro jak widac, bez problemu. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Eldo
Rekomendowane odpowiedzi