Skocz do zawartości

Cube Analog regulacja przerzutki

SylwesterGl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie 

Mam problem z tylną Deore rd-m591. Otóż wymieniłem ostatnio łańcuch i kasetę. To był mój drugi łańcuch i pierwsza kaseta po ok. 8k km. 

Zmieniłem kasetę z 32-11 na 28-11 bo na średniej tarczy rzadko używałem przełożeń 2-3, 2-4, 2-5 raczej używałem 2-6, 2-7.  Chciałem bardziej równomierne obciążyć napęd.  Zresztą użycie nawet kasety 11-25 doradził mi serwis ale uznałem że 28 wystarczy. 

Niestety po wymianie i regulacji nie udało się zadowalające ustawić przerzutki. Ładnie i sprawnie działają biegi 3—9 w obie strony ale na największych koronkach jest dramat. Na początku przerzutka wrzucała bieg pierwszy z pominięciem 2-go. Po regulacjach przeze mnie udało się uzyskać dobry ruch przerzutki w zakresie 9>1 oraz 3-9. Jak chcę mieć drugi bieg po użyciu pierwszego, to po zmianie na manetce łańcuch zostaje na 1, dopiero zmiana na 3 ustawia łańcuch na 2 koronce. Jak wtedy ustawię na manetce 4, to łańcuch przeskakuje na 4 z pominięciem 3 i dalej już jest sprawnie i cicho. Hak jest prosty, jakby co to mam zapasowy, linki i pancerze stare ale gładkie, smarowanie i ruszają się bez problemu, śrubą B ustawiona odpowiednią moim zdaniem odległość. Mogę żyć bez tych 2 biegów ale mnie to irytuje.

Specyfikacja oryginalna:

http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/974/Cube.Analog/

Opublikowano (edytowane)

Wymień pancerze i linki koszt żaden, wiec po co oszczędzać. Wózek przerzutki prosty? Jeśli wychyły zmieniarki masz zrobione prawidłowo to spróbuj regulować śrubami baryłkowymi po ćwierć obrotu to w jedna to drugą stronę aż do skutku.  

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Pytanie kolejne. Zgodnie z matematyką odległość między sportem a tylną osią to 42.5 cm blat z przodu to 44 z tyłu 28 więc wychodzi, że łańcuch powinien mieć 106 ogniw a ma 110. Mam nadzieję, że skrócenie pomoże - dam znać. 

Edytowane przez SylwesterGl
Błąd matematyczny
Opublikowano

Jeśli łańcuch jest za długi lub za krótki zawsze to powoduje mniejsze lub większe problemu z pracą przerzutki. Po to jest wzór na ilość ogniw zawyżając w górę.

Opublikowano

Skrócenie łańcucha pomogło, nie jest idealnie (bo długi wózek) ale o niebo lepiej, jeszcze trochę się pobawię a linki i pancerze też wymienię.

42,5/0,635+(44+28)/2=66,9+36=102,9 czyli w górę do parzystej czyli 104 i plus 2 to 106 ogniw