Skocz do zawartości

Naviki wysysa baterię...

Zigfir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawiłem sobie swojego czasu naviki z nawigacją precyzyjną. Generalnie działanie softu mi pasuje oprócz zjadania baterii. Normalnie telefon nie ma problemów - trzyma 2 dni tudzież 5 godzin przy intensywnym przeglądaniu internetu przez wi-fi co potwierdza jego normalną kondycję.  Ale już po odpaleniu Naviki bateria znika w oczach. Dziś po odpaleniu dwie godzinki jazdy i 99% zostało 17%.  Wygaszanie ekranu włączone i trasa raczej nie zmuszała nawigacji do ciągłego odpalania ekranu. W tle mam odpalony program do licznika Cateye ale on sam jest stosunkowo mało energożerny.

I tu pytanko czy używający Naviki mają podobne problemy czy to coś specyficznego u mnie?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam Naviki parę dni na smartfonie i nie mam takiego problemu z bateria....... przy pętli 0 km bateria "spadła" o 15% 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, RichardK napisał:

Mam Naviki parę dni na smartfonie i nie mam takiego problemu z bateria....... przy pętli 0 km bateria "spadła" o 15%  

Aż tyle to mi nie wcina tej baterii ;).  Ale z przejechaniem powyżej 80km mógłby już być problem.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano

Może warto przejć na coś innego. Kiedyś też używałem Naviki ale bardzo często podczas korzystania i obciążała telefon na tyle, że się strava czasami wyłączała. Teraz korzystam z LocusMap,  czasami z maps.me ( można pobrać mapy offline) a ostatnie dzięki komuś z naszego forum z mapy.cz - bardzo dokładne i ładne mapy z rozrysowanymi ścieżkami rowerowymi i szlakami turystycznymi.

Opublikowano (edytowane)

maż podstawowa wersje czy dokupiłeś dodatek nawigacja precyzyjna .. wtedy pokazuje strzałki a jak niema zmiany kierunku to telefon jest czarny :)

Edytowane przez RichardK
Opublikowano
13 godzin temu, RichardK napisał:

maż podstawowa wersje czy dokupiłeś dodatek nawigacja precyzyjna .. wtedy pokazuje strzałki a jak niema zmiany kierunku to telefon jest czarny :)

Jeśli mnie pytasz to tak mam dokupioną nawigację precyzyjną. Zastanawiam się czy np mapy-offline nie zmniejszyły by zużycia baterii - może doi ją dostęp do internetu?

W dniu 28.11.2018 o 08:23, slavoog napisał:

Może warto przejć na coś innego. Kiedyś też używałem Naviki ale bardzo często podczas korzystania i obciążała telefon na tyle, że się strava czasami wyłączała. Teraz korzystam z LocusMap,  czasami z maps.me ( można pobrać mapy offline) a ostatnie dzięki komuś z naszego forum z mapy.cz - bardzo dokładne i ładne mapy z rozrysowanymi ścieżkami rowerowymi i szlakami turystycznymi.

Akurat w naviki spodobała mi się koncepcja wrzucenie trasy wygodnie na kompie, wygoda używania i wyznaczania tras tam i z powrotem "na lenia".  Choć akurat to ostatnie nie zawsze działa idealnie i czasem potrafi przeciorać po terenie mimo pakietu dla roweru wyścigowego (teoretycznie powinie lecieć tylko po asfalcie).

Ale chyba faktycznie trzeba będzie inne przetestować.

Opublikowano

Naviki czasami denerwuje podczas tworzenia tras na kompie, czasami nie widzi swoich dróg i ścieżek i ciężko jest wygenerować trasę idealnie po swojemu. Może to jest kwestia jakich dróg używamy, czy bardziej dróg samochodowych i wtedy nie ma problemu, czy bardziej lasy góry pola łąki i wtedy się wysypuje.

Teraz nie ma problemu z tworzeniem tras, wiele serwisów i aplikacji umożliwia wygenerować ślad GPS, np strava, bikemap, mapy.cz, gpsies, także możliwości jest wiele, dla mnie Naviki trochę kuleje w tym momencie i wolę nowsze rozwiązania. Np taki LocusMap bazuje na mapach OpenCycleMap, która jest jak dla mnie dość dokładna i przyjemna wizualnie (a także innych: opentopomap, mtb europe, hike&bike). Jak go dobrze ustawisz to cashuje mapy po załadowaniu np przy wifi i można z nich korzystać potem na trasie przy wyłączonym necie sieciowym. Na te mapy nakładasz warstwę ze śladami GPS twoich tras - i tu przydatna rzecz - można kilka jednocześnie.