kadusia Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 Witajcie. Potrzebuje się ciepło ubrać na rower. W tym sezonie kupiłem 2 pary bardzo porządnych spodenek krótkich na szelkach i nie chciałbym kupować kolejnych, długich i ciepłych z powodów budżetowych, a i tak zimowych bym tak dużo nie używał, a kupowanie spodni z kiepską wkładką odrzucam ponieważ cenię sobie komfort a lubię długie trasy robić. Zastanawiam się nad rozwiązaniem spodenki krótkie które posiadam + legginsy jesienne. Myślę nad legginsami do biegania z decathlonu. https://www.decathlon.pl/legginsy-run-warm-id_8529782.html https://www.decathlon.pl/legginsy-do-biegania-dugie-mskie-running-essential-warm-id_8280370.html I tu mam 2 pytania: 1. Co w ogóle myślicie o tym rozwiązaniu? 2. Które spodenki wybrać, warm czy warm+? Jeżdżone będzie zwykle koło 2-4h, w dni bez deszczu, w temperaturze powyżej 0 stopni ze spodenkami krótkimi pod spodem.
eathan Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 7 godzin temu, kadusia napisał: 1. Co w ogóle myślicie o tym rozwiązaniu? Kiedyś wpadłem na taki pomysł. W moim przypadku cienkie leginsy + klasyczne spodenki z dobrą wkładką. Wybrałem to rozwiązanie na okresy przejściowe w których krótkie spodnie to zbyt mało a pełne zimowe to zbyt wiele. Niestety nie sprawdza się to zbyt dobrze na długich trasach. Mniej więcej 2-3h mogę tak pojeździć potem zaczyna gnieść. Gniecie zarówno guma w pasie jak i krocze. Dalsza jazda nie ma sensu. Szkoda bo pomysł wydawał się dobry. Lepszym rozwiązanie są jednak same nogawki. Możesz kupić sobie zarówno cienkie jak i grubsze wersje. Tam nic nie gniecie. Nadal masz wypasione spodenki na zadku.
kadusia Opublikowano 29 Października 2018 Autor Opublikowano 29 Października 2018 To też jest pomysł, ale w tych spodenkach LATEM mam od wiatru zmarznięte jaja, nie mówiąc o tym co będzie zimą :(. Chyba jednak na zimę będę musiał się poświęcić, a raczej poświęcić swój tyłek i kupić jakąś budżetówke z deca bez kombinowania...
RadS Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 No właśnie, problem z nogawkami jest taki, że nie ocieplają krocza... Macie na to jakiś patent?
JaW Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 Kupiłem na Allegro spodnie Rockbrosa: https://allegro.pl/spodnie-na-rower-kolarki-cieple-termo-rockbros-xl-i7551758435.html Bardzo dobrze chronią przed wiatrem, a w okolicach od +5 do zera jechało się komfortowo. Dodając pod spod jakieś getry termiczne można chyba śmigać nawet przy większym mrozie,jeszcze nie było okazji spróbować. Wykonane świetnie i bardzo wygodne. Po powrocie z jazdy trzeba pamiętać, aby je odwrócić na lewą stronę i wysuszyć, przewietrzyć.
Gość Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 58 minut temu, JaW napisał: Kupiłem na Allegro spodnie Rockbrosa: https://allegro.pl/spodnie-na-rower-kolarki-cieple-termo-rockbros-xl-i7551758435.html Bardzo dobrze chronią przed wiatrem, a w okolicach od +5 do zera jechało się komfortowo. Dodając pod spod jakieś getry termiczne można chyba śmigać nawet przy większym mrozie,jeszcze nie było okazji spróbować. Wykonane świetnie i bardzo wygodne. Po powrocie z jazdy trzeba pamiętać, aby je odwrócić na lewą stronę i wysuszyć, przewietrzyć. nadały by się jako wierzchnia warstwa na typowe opięte spodnie kolarskie z wkładką przy ujemnych temperaturach ?
JaW Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 Zdecydowanie tak, właśnie w takim celu je kupiłem, pod spod ubieram krótkie, opięte spodenki z wkładką i jest super.
Gość Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 32 minuty temu, JaW napisał: Zdecydowanie tak, właśnie w takim celu je kupiłem, pod spod ubieram krótkie, opięte spodenki z wkładką i jest super. bardziej zastawiam się nad uzupełnieniem długich ocieplanych rowerowych jak już nie dają rady... Nie wiem czy iść w bieliznę termiczną pod spód, czy w coś jak te RB na wierzch...
pizzaq Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 Jeszcze poprzedniej zimy jeździłem w zimowych spodniach z Deca, ale niestety wkładka szybko się ugniata i traci właściwości, do tego w modelu 100 jaki używałem była wszyta w złym miejscu. Gdy było bardzo zimno, pod spód zakładałem najzwyklejsze kalesony z Lidla, a w razie czego na wierzch krótkie spodenki gimnastyczne (z dzianiny) z Deca (chyba tez seria 100), najniższa temperatura w jakiej jeździłem bez uszczerbku na zdrowiu to mniej więcej -15-16 st C . Obecnie zainwestowałem w porządne spodenki i spodnie. Do +1 stopnia jeżdżę w spodenkach 573 Pro z Martombike z nogawkami letnimi, chociaż po 3 godzinach jazdy już czuję że są zbyt cienkie, zimowe też mam i na razie są za ciepłe... Mam także zimowe spodnie 690 z Martombike, jeszcze w nich nie jeździłem, ale sądzę że będą dobre. Jeżeli będzie za zimno, powtórzę metodę z kalesonami i spodenkami. Jeżeli nie planujesz zakupu zimowych spodni, dokup nogawki, ale dobrego producenta, na zadek wypróbuj spodenki gimnastyczne (wspominasz że w lecie po nabiale Ci powiewa zimnem), lub zwykłe szorty, kilku moich znajomych te z tak jeździ. Zasadniczo-policz tak, żeby warstwy się zgadzały.
pizzaq Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 Dzisiaj przetestowałem wreszcie zimowe spodnie z Martombike (model 690 opisywany wyżej). Po jeżdżeniu całego sezonu w krótkich, lub krótkich uzupełnionych nogawkami, zakładając je miałem wrażenie że wciągam na zadek zbroję Jednak ponad 2 godziny jazdy w temperaturze -4 do 0 stopni, pod koniec kilka kilometrów w intensywnym marznącym deszczu muszę przyznać że są ciepłe, bardzo wygodne i przyjemne. Dodając wszytą odpowiednią wkładkę mam efekt ciepła bez przykrych doznań. Na moje oko i zadek powinno być w nich ciepło nawet do -10 stopni bez dodatkowej warstwy. Mimo stosunkowo wysokiej ceny polecam.
Rekomendowane odpowiedzi