Skocz do zawartości

Zwift + Elite Novo Force - jaki czujnik

Miszel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zwracam się z prośbą i pytaniem, który czujnik kupić do trenażera Elite Novo Force 8:  Misuro B+ czy Mio Cyclo. Oba ANT+.

Misuro montowane w trenażer, Mio na rower (osobno zbiera dane o prędkości i kadencji).

Na korzyść Mio cena -  100 zł, Misuro 220 zł.

Opublikowano

Patrz http://cdn.elite-it.com/sites/default/files/SCHEDA TECNICA MISURO B%2B_EN.pdf

Misuro dla tego trenażera zbiera jedynie informację i prędkości i jest przypięty do trenażera. Mio zbiera kadencję i prędkość za połowę tej ceny, a na dworze też Ci pomoże (jak zanabędziesz licznik lub telefon z ANT+). W obu przypadkach moc będzie estymowana przez Zwift na podstawie czujnika prędkości. Ale rozważ czujnik z BT, bo wtedy będzie obsłużony przez iPhone/iPad (jeśli masz), choćby np. Decathlonowski czujnik kadencji/prędkości na korbę i piastę.

Opublikowano

Mam misuro w novo force, ale lepiej sprawuje sie odczyt z czujników na rowerze. Moc jest wprawdzie estymowana, ale to nie gra głównej roli. Istotne, że kadencja jest prawdziwa, a zdarzają sie np plany treningowe wymagające trzymania jej na określonym poziomie. Misuro na to nie pozwoli. Czujniki mam podpięte przez ant+

Opublikowano (edytowane)

Ja bym wyposażyła rower w czujniki - przyda się przez cały rok. Mam Misuro do swojego trenażera, ale i tak korzystam z czujników Garmina na ANT+, które są zamontowane do roweru.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Zamówiłem Mio + odbiornik. Zobaczymy jak to będzie. Jak otrzymam to będę walczył nad konfiguracją.  Poza Zwiftem i Elite My E-training są jakieś inne aplikacje do trenowania ? Niekoniecznie tak rozbudowane jak ZWift, może proste ale darmowe?

Opublikowano
10 godzin temu, Miszel napisał:

Zamówiłem Mio + odbiornik. Zobaczymy jak to będzie. Jak otrzymam to będę walczył nad konfiguracją.  Poza Zwiftem i Elite My E-training są jakieś inne aplikacje do trenowania ? Niekoniecznie tak rozbudowane jak ZWift, może proste ale darmowe?

Domów sobie od razu przedłużacz USB do odbiornika ANT+. Ja wpinałam gwizdek bezpośrednio do laptopa i odległość około 1,5 metra od czujników powodowała, że co i rusz traciłam połączenie. Kupiłam przedłużacz, gwizdek mam teraz dużo bliżej czujników i jest spokój - zero zerwań.

Opublikowano
12 godzin temu, Sziva napisał:

Domów sobie od razu przedłużacz USB do odbiornika ANT+. Ja wpinałam gwizdek bezpośrednio do laptopa i odległość około 1,5 metra od czujników powodowała, że co i rusz traciłam połączenie. Kupiłam przedłużacz, gwizdek mam teraz dużo bliżej czujników i jest spokój - zero zerwań.

Mam taki w domu plus jest jeszcze w zestawie z odbiornikiem. Dziś kupiłem kabel micro USB - USB żeńskie, zobaczę może uda się połączyć z telefonem (bo nie mam ANT+).

Opublikowano
8 godzin temu, Miszel napisał:

Mam taki w domu plus jest jeszcze w zestawie z odbiornikiem. Dziś kupiłem kabel micro USB - USB żeńskie, zobaczę może uda się połączyć z telefonem (bo nie mam ANT+).

Ja łączę się z laptopem, a na telefonie mam Zwift Companion i też się spokojnie łączę (mój telefon nie ma ANT+). Muszę tylko i laptopa i telefon mieć w jednej sieci wifi.

Opublikowano
W dniu 17.10.2018 o 14:25, Jwradek napisał:

Mam misuro w novo force, ale lepiej sprawuje sie odczyt z czujników na rowerze. Moc jest wprawdzie estymowana, ale to nie gra głównej roli. Istotne, że kadencja jest prawdziwa, a zdarzają sie np plany treningowe wymagające trzymania jej na określonym poziomie. Misuro na to nie pozwoli. Czujniki mam podpięte przez ant+

Jeśli już podchodzisz do tego w taki sposób to chciałbym zaznaczyć że ogromna większość planów treningowych na Zwift skupia się właśnie na trzymaniu MOCY na określonym poziomie. Jeżdżę solidnie od roku i powiedziałbym, że plany skupiające się na utrzymaniu kadencji to mniejszość. Część planów wręcz ściemnia pod tym względem - opis sugeruje, że trening jest "high cadence" podczas gdy można zrobić cały trening na dowolnie wybranej kadencji z najwyższą oceną. 

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie. Posiadam czujni prędkości oraz czujnik kadencji które mogą z urządzeniami komunikować się przez ANT+ oraz przez BLUETOOTH. Do tego laptop z kartą sieciową również obsługującą BLUETOOTH. Czy jest możliwość współpracy trenażer + czujniki + laptop + Zwift poprzez BLUETOOTH ???

PS Nie posiadam jeszcze trenażera więc sam raczej nie sprawdzę.

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez zellt
Opublikowano (edytowane)

Podpinam się pod pytanie kolegi, mam czujnik prędkości i kadencji BT na rowerze z licznika Meilan. Czy połączę się ze smartfonem ewentualnie tabletem z aplikacją np my ETtraining. Może ktoś roztłumaczyć nowicjuszowi co się z czym je? I czy każdy elite Novo Force 8 ma możliwość dołożenia czujnika, czy jakieś wersje?

Edytowane przez jakimiuczek
Opublikowano
W dniu 25.10.2018 o 14:57, zellt napisał:

Mam pytanie. Posiadam czujni prędkości oraz czujnik kadencji które mogą z urządzeniami komunikować się przez ANT+ oraz przez BLUETOOTH. Do tego laptop z kartą sieciową również obsługującą BLUETOOTH. Czy jest możliwość współpracy trenażer + czujniki + laptop + Zwift poprzez BLUETOOTH ???

Z góry dzięki za pomoc.

Jeżeli chcesz podłączyć zwift do czujników przez BT to nie da się tak prosto. Trzeba zainstalować na telefonie aplikacje zwift companion, czujniki połączą sie z nią przez BT. Telefon z uruchomioną aplikacją musi znajdować się w tej samej sieci wifi co laptop ze zwiftem ( tel z apk nie może być hotspotem) i dopiero przekaże dane do kompa. W moim przypadku jakość połączenia była mierna, zmieniłem na ant+, tam wszystko łączy sie bezpośrednio bez użycia telefonu. Przy użyciu czujników kadencji i prędkości trzeba zwiftowi podać rodzaj używanego trenażera, aby wiedział jaką krzywą mocy przyjąć, zwift wskaże jaki opór ustawić na trenarzerze (dla novo force np. 3)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2018 o 14:57, zellt napisał:

Z góry dzięki za pomoc.

Trenażer nie jest niezbędny żeby to sprawdzić. Zakładam oczywiście, że Chciałbyś skorzystać z tych czujników które Posiadasz. To znacznie ułatwia sprawę. Zainstaluj sobie Zwifta na swoim laptopie. Następnie ręcznie spróbuj wygenerować jakieś dane z czujnika. Zwykle starczy poruszać magnesem w pobliżu jednego z czujników. Powinno to spowodować, że ZWIFT wykryje ten czujnik. Jeśli tego nie zrobi to Będziesz wiedział, że nie warto dalej inwestować w ten pomysł (albo trzeba zakupić do komputera odbiornik ANT+ - sam takowy kupiłem za ok 50 zł). Sprawdziłbym to osobno dla czujników kadencji i prędkości. Chciałbym przy okazji dodać, że Bluetooth to nie jest to samo co ANT+. Jeśli Twoje czujniki działają w standardzie ANT+ to całkiem możliwe, że karta sieciowa Bluetooth ich nie wykryje. W tym przypadku można się poratować aplikacją mobilną. Telefony zwykle potrafią wykrywać czujniki ANT+. Dzięki temu można uruchomić aplikację na telefonie, aplikację na komputerze i jeździć. Oczywiście taka konfiguracja powoduje dodatkowe opóźnienia ale od biedy idzie pojeździć. Na początek wystarczy. Jeśli się nie spodoba to przynajmniej oszczędzisz trochę kasy. Opisany sposób ma niestety tą wadę, że nie pozwoli sprawdzić dokładności pomiarów. Będziesz tylko wiedział czy czujnik zostanie w ogóle wykryty przez ZWIFT'a. Jeśli jednak tak się nie stanie to od razu będzie wiadomo, że nie warto iść w tą stronę.

Edytowane przez edmundo
Opublikowano

Witam,

bardzo dziękuję za pomoc. Trenażer kupiłem - Elite Novo Force 8. Czujniki obsługujące BT + ANT ale chyba faktycznie lepiej jak będzie działać to po ANT. Wiem, że szukanie samemu jest bardziej cenione i tak tez robiłem ale nie znalazłem w tak dobrej cenie o jakiej piszecie - zapoda ktoś linka pod sprawdzony "przekaźnik" ANT w dobrej cenie (w okolicach wspomnianych 50-60zł) ?

Pytanko jeszcze dodatkowe o wagę trenującego z rowerem - są jakieś ograniczenia przy trenażerach ? Ja z rowerem to obecnie w  okolicach 110kg - ktoś ma doświadczenie ? ;)

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Co do wagi to bym się nie obawiał. Z rowerem ważyłem więcej niż ty jak zaczynałem jeździć. W kwestii odbiorników ANT+ jest niestety gorzej. Dziwnym trafem w tym sezonie poznikały tanie oferty i na popularnych serwisach aukcyjnych znaleźć można tylko oferty zaczynające się od 200 zł. Jak dla mnie to tylko kolejny dowód, że ten cały "trenażerowy biznes" to czysta spekulacja i nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi kosztami produkcji sprzętu. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wszystko śmiga ok. Czujnik prędkości + kadencji  MIO, antenka ANT+ Magene, kupione razem za coś ok 200 zł.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżę trochę temat.

Tez zastanawiałem sie czy jest sensowne bawić sie w połączenie czujniki - laptop poprzez bluetooth, ale z tego co tu napisaliście nie ma to sensu. Tylko nie rozumiem, dlaczego do połączenia przez bt potrzebuję telefonu jako pośrednika. Przecież bt w telefonie i w laptopie o to samo. Wytłumaczy ktoś ten fenomen? :D

• 1 rok później...
Opublikowano

Czołem

Może trochę nie w temacie ale nigdzie indziej nie mogę znaleźć Czy czujnik Mio Cyclo o którym tu piszecie ogarnia pomiar mocy.?

mam ten czujnik na rowerze a rower w trenażer wpięty . Na ręce mam Garmin 3HR który widzi mio jako prędkość i kadencje ale nie pomiar mocy.

Jakaś podpowiedź jak zobaczyć pomiar mocy?

Z góry dzięki!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.01.2020 o 22:25, LukaszRoman napisał:

Czołem

Może trochę nie w temacie ale nigdzie indziej nie mogę znaleźć Czy czujnik Mio Cyclo o którym tu piszecie ogarnia pomiar mocy.?

mam ten czujnik na rowerze a rower w trenażer wpięty . Na ręce mam Garmin 3HR który widzi mio jako prędkość i kadencje ale nie pomiar mocy.

Jakaś podpowiedź jak zobaczyć pomiar mocy?

Z góry dzięki!

To jest czujnik prędkości obrotowej koła. To Zwift przelicza tą prędkość przez obciążenie trenażera i podaje przybliżoną moc. Z samego czujnika mocy nie uzyskasz, bo to niemożliwe.

W dniu 13.12.2018 o 11:53, Papynsky napisał:

Odświeżę trochę temat.

Tez zastanawiałem sie czy jest sensowne bawić sie w połączenie czujniki - laptop poprzez bluetooth, ale z tego co tu napisaliście nie ma to sensu. Tylko nie rozumiem, dlaczego do połączenia przez bt potrzebuję telefonu jako pośrednika. Przecież bt w telefonie i w laptopie o to samo. Wytłumaczy ktoś ten fenomen? :D

Wszyscy polecają ANT, z bluetooth jest więcej problemów.