Skocz do zawartości

Zegarek/opaska na rower Garmin Vivosmart HR+ PL GPS

kozasss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jest to mój pierwszy post na grupie.

Jestem początkującym kolarze w tym roku zacząłem coś jeździć

Mam pytanie odnośnie wymienionej przeze mnie bransoletki w tytule tematu

1) Czy ktoś posiada tenże model? Jak się sprawuje na rowerze?

2) Jak wygląda współpraca ze Stravą

3) Alternatywy do 500-600 poza Polarem a200 m400/430

Poszukuję czegoś co zmierzy mi puls, ma gps, współpracuję BEZPROBLEMOWO ze stravą/endomondo, wytrzyma 5-6 godzin pomiaru trenigu

Jeżdżenie ze smartphonem mi średnio pasuje, ze względu na drenowanie baterii

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego nie chcesz Polara? W tym budżecie M430 nie ma konkurencji. Spełnia wszystkie Twoje wymagania. Bezproblemowa synchronizacja ze Strava, Endomondo, Training Peaks; bardzo dokładny pomiar pulsu również z nadgarstka; bez problemu zarejestruje Ci 5-6h treningu z największą dokładnością rejestracji GPS; bardzo fajna aplikacja. 

Edytowane przez Łukasz_P
Opublikowano (edytowane)

Tzn nie, że nie chce, ale może są jakieś inne alternatywny😀, o których nie czytałem, nie słyszałem

I też bardzo interesuje mnie ten Garmin

Edytowane przez kozasss
Opublikowano

Tak trochę z innej strony: Amazfit Bip

Co do vivosmart, na rowerze to raczej tylko do rejestracji, bo na tym ekranie musiałbyś mieć opaskę przed nosem żeby coś zobaczyć, a to raczej tylko chwilowo na jakiejś prostej, kiedy możesz oderwać rękę od kierownicy.

Będzie współpracować ze stravą bez problemu - garmin connect może się z nią automatycznie synchronizować.

Opublikowano

Amazfit BIP, tylko słyszałem, że są problemy ze strava, a kosztuje jednak 2 razy mniej. Ktoś ma? Wypowie się?

Opublikowano
W dniu 16.10.2018 o 15:41, kozasss napisał:

Amazfit BIP, tylko słyszałem, że są problemy ze strava, a kosztuje jednak 2 razy mniej. Ktoś ma? Wypowie się?

Miałem. Sprzedałem. Tak w skrócie:

plusy:

bateria mega. Np. 10h jazdy na rowerze, w tym 3h przerwy (ale chyba gps i pulsometr działał non stop) bateria ze 100% spadła do 69%! Innym razem 4h treningu, bateria spadła do 80kilka (nie wiem ile dokładnie, ale dwa dni pózniej, nie trenując wiecej, bateria miała poziom 80%). Mysle ze mało jaki zegarek (o ile jakikolwiek) pobije ten wynik .

Kolejny plus, powiadomienia z telefonu, monitorowanie jakość snu, dotykowy kolorowy wyświetlacz, budzik wibrujący niebudzący innych domowników, lekki i dość wygodny. 

Minusy:

slaby software na telefon i brak WWW zeby analizować treningi na komputerze. Używając iPhone’a, jedyna opcja synchronizacji ze Strava (co za tym idzie do endomondo przez taptrik), to aplikacja AmazTools. Niestety eksportując trening, czasami eksportuje tylko cześć śladu trasy. Np. Z 102km na strave trafiło tylko 8km, innym razem z 25km wyeksportowalo tylko 17km. Co ciekawe, Innym razem trening 85km czy 55km wyeksportowalo całościowo. Cieżko mi było znalezc jakis pattern, próbowałem nawet przywracać ustawienia fabryczne przed długimi jazdami, zeby zwolnić jak najwiecej pamięci w zegarku (myslalem ze pamięć sie przepełniała stad niekompletny trening). Niestety to nie zawsze pomagało. To był powód dlaczego go sprzedałem. Co ciekawe aplikacja Mi Fit ani razu nie zgubiła ani 1km! Podejrzewam ze problem tkwi w architekturze samej aplikacji amazfit tools bo zamiast czytać dane z zainstalowanego na telefonie Mi fit, czytała bezpośrednio z zegarka  (byc moze na androidzie byłoby Ok, n Ie wiem)

Podsumowywujac, Polecam jesli komuś nie zależy na serwisach typu strava itp. Polecam jesli ktoś potrzebuje wygodnego lekkiego zegarka który jest przede wszystkim tani i ma wiele funkcji i nie chce go ładować często).