mk77 Opublikowano 13 Października 2018 Opublikowano 13 Października 2018 W decathlonie pojawił się Elite EVO https://www.decathlon.pl/trenaer-elite-evo-id_8532337.html Ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tego trenażera ? Warto ?
Grabciu Opublikowano 14 Października 2018 Opublikowano 14 Października 2018 No właśnie, od wczoraj szukam jakichkolwiek informacji w sieci na ten temat i zero. Byłem już zdecydowany na Elite Rampe a wczoraj zobaczyłem w sklepie tego Evo. Wygląda podobnie, wg opisu obsługuje ANT+ i Bluetooth, jest interaktywny, więc podobnie jak Rampa. Pytanie więc skąd te 400zł różnicy...
mk77 Opublikowano 14 Października 2018 Autor Opublikowano 14 Października 2018 Może to jakaś mutacja Rampe albo Qubo digital smart tylko w wersji dla decathlonu. Napewno ma jakąś inną ramę a sam mechanizm ?
janek69 Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 W piątek kupiłem Rampe, śmiga aż miło. Jestem zaskoczony treningami na tym sprzęcie. Słyszałem że EVO to taka Rampa dla hipermarketów. Wolałem nie ryzykować .
jhartman Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Jak cichy (albo głośny...) ten sprzęt jest?Pozdrawiam Sent from my iPhone using Tapatalk
Grabciu Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 dzisiaj byłem jeszcze raz w Decathlonie sprawdzić różnice, główna jaką zauwazyłem to moc mechanizmu oporowego. Ten Evo ma maksymalną 660W przy 40km/h i może symulowac podjazdy do 6%. Rampa ma większą moc, z tego co pamiętam chyba 800W przy 35km/h i może symulować podjazdy do 10%. Reszta chyba w zasadzie taka sama.
janek69 Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 17 godzin temu, jhartman napisał: Jak cichy (albo głośny...) ten sprzęt jest? Pozdrawiam Sent from my iPhone using Tapatalk Rampa jest jak dla mnie bardzo cicha, oczywiście z opona do trenażera.
Grabciu Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 nie ryzykowałem, własnie zamówiłem Elite Rampe...
Sylvek Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam wszystkich. Właśnie przymierzam się do trenażera, myślałem kupić 'Elite Novo Force' ale w oko wpadł mi ten EVO bo ma już niby wszystkie czujniki. Co możecie podpowiedzieć lepiej kupić EVO czy NOVO i dokupić sensory?
tadzikpl Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Evo obsługuje FEC, więc powinien dać się sterować z aplikacji. Brałbym Evo z tych dwóch.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Niclaus Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 W dniu 18.10.2018 o 22:24, Grabciu napisał: nie ryzykowałem, własnie zamówiłem Elite Rampe... No i jak wrażenia?
Sylvek Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 9 godzin temu, tadzikpl napisał: Evo obsługuje FEC, więc powinien dać się sterować z aplikacji. Brałbym Evo z tych dwóch. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Ok dzięki
Eldo Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Panowie ryzyko to jest zakup trenazera w kazdym innym punkcie poza Decathlon gdzie wymienia od reki bez gadania sprzet lub zwroca kase. Wczoraj po roku tyrania padł Tacx Flow pojechalem zareklamowac i wziołem od reki Elite Evo z nowa gwarancja 2 lata. Zastanawiałem sie czy brac ponownie Flow z ktorego bylem zadowolony (padł najprawdopodobnie bezpiecznik bo zero zasilania) czy cos innego na probe. Padło na Evo, co jest warty na pierszy kontakt wzrokowy...stojak mega solidny, zdecydowanie mniej halasu generuje od Flow (rolka z elastometru) sam mechanizm wyglada na mniej solidny od Tacxa ale poki dziala jest ok 😏
AUSA Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Czy w zestawie Evo jest jakieś oprogramowanie do obsługi
Eldo Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Aplikacje sie pobiera, jest tam kalibracja i podstawy.
AUSA Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Chodziło mi czy jest jakiś program treningowy - bo z tego co pamiętam Elite daje rok darmowej aplikacji gratis - czy w tych z decatlona coś jest? Edytowane 15 Grudnia 2018 przez AUSA
Desmosedici Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 W dniu 15.12.2018 o 17:21, AUSA napisał: Chodziło mi czy jest jakiś program treningowy - bo z tego co pamiętam Elite daje rok darmowej aplikacji gratis - czy w tych z decatlona coś jest? Tak, dostajesz 12 miesięcy w aplikacji elite my-etrenig
dbkrystian Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Witam mam problem z elite evo przed kalibracja opor byl w zaleznosci od trasy a po kalibracji jest staly opor i ciezko pedalowac i obojetnie czy podjazd czy z gorki opor ten sam doradzcie co zrobic bo niemam juz pomyslow ptobowalem wszystkich sposonow
dbkrystian Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Panowie ryzyko to jest zakup trenazera w kazdym innym punkcie poza Decathlon gdzie wymienia od reki bez gadania sprzet lub zwroca kase. Wczoraj po roku tyrania padł Tacx Flow pojechalem zareklamowac i wziołem od reki Elite Evo z nowa gwarancja 2 lata. Zastanawiałem sie czy brac ponownie Flow z ktorego bylem zadowolony (padł najprawdopodobnie bezpiecznik bo zero zasilania) czy cos innego na probe. Padło na Evo, co jest warty na pierszy kontakt wzrokowy...stojak mega solidny, zdecydowanie mniej halasu generuje od Flow (rolka z elastometru) sam mechanizm wyglada na mniej solidny od Tacxa ale poki dziala jest ok Mam pytanko a kalibrowales go na my e training bo mi po kalibracji jest staly opor bardzo ciezki i juz zglupialem niewiem co zrobicWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Eldo Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Kolego Evo miałem równy tydzień, oddałem w cholerę ten shit ! Wziąłem ponownie Flow i jest 👌 Reklamacja w Decathlon to czysta przyjemność 😉 Evo traciło opór byle kiedy tak o po prostu jadę sobie wyścig i jebut brak hamowni. Praca oporu a raczej dźwięk jaki się wydobywają z regulatora podczas zmiany oporu wola o pomstę do nieba ! Wibracje przy 300W jak bym jechał po kostce brukowej ! Poza stabilnym stojakiem i trochę mniejszy hałas ( w porównaniu do Flow) ten trenażer ma same wady. Kalibracja weszła po 20 próbach ! To jest jakiś niewypał Elite wg mnie. Pomijając fakt ze droższy od Flow o 200pln 😳 Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Eldo
Mikhaell Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Specjalista z Elit określili się, że Evo jest mechanicznie odpowiednikiem Qubo Digital Smart B+. Różni się od niego zastosowanym stojakiem - innymi słow, wpakowali stare graty w nową budę ;) W nowym stojaku został inaczej zaprojektowany docisk mechanizmu do koła. Natomiast mechanizm Rampa jest wykonany nieco inaczej i ma dodatkowe koło zamachowe, co może już zmieniać odczucia i np. niwelować wibracje o których wspominał @Eldo. Qubo i Rampa, a w zasadzie wszystkie trzy, mają opór magnetyczny z elektronicznym kontrolerem pozwalającym na tryb interaktywny (sterowany zewnętrzną aplikacją), są więc urządzeniami tej samej klasy ale zróżnicowanej w detalach konstrukcji. Rapma ma rolkę 400m, a Qubo i Evo maja rolkę 30mm, co też zapewne wpływa na drgania i stabilność całego mechanizmu. Evo: Przy 40 km\h - max. 660W (???) Przy 60 km\h - max. 1100W (???) Qubo: Przy 20 km\h - max. 335W Przy 40 km\h - max. 920W Przy 60 km\h - max. 1600W Rampa: Przy 20 km/h - max. 370W Przy 40 km/h - max. 1060W Przy 60 km/h - max. 1900W *Dane zlepione z różnych miejsc, więc fajnie jakby ktoś potwierdził. Ciekawe skąd wynika taka różnica mocy między Evo i Qubo? Być może producent kazał Dekathlonowi ukryć faktyczne dane.... W sieci krąży oficjalna informacja o tym że Evo jest dedykowany dla Dekathlon.
Eldo Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Mechanizm oporowy Evo wizualnie robi marne wrazenie w porównaniu do tańszego Tacxa Flow. Wziąłem go tylko i wyłącznie dla tego ze byłem pewny bezproblemowego zwrotu 😉 Przez tydzień czasu męczyłem się strasznie na Evo i to nie ze względu na stawiany opór tylko jego brak ! Każda ustawka była praktycznie nie do ogarnięcia w normalny sposób. Z tego co wyczytałem ma mniejsza moc od Flow ale mimo wszystko jadąc średnio 250W musi wytrzymać ! Wibracje mimo karabonowej ramy były duże, do wytrzymania ale w porównaniu do Flow zdecydowanie większe. Kalibracja Evo z jednej strony robi wrażenie bo proces wyglada OK ale pytanie: po co robić taki test i wgrywać do trenazera (za 20x mi przesłało) jak w tego typu opory kalibruje się w 5sek reg. docisk rolki ? (Patrz kalibracja Flow). Reasumujac Evo to porażka wg mnie, miałem i zdecydowanie odradzam zakup !
dbkrystian Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Mam pytanko a kalibrowales go na my e training bo mi po kalibracji jest staly opor bardzo ciezki i juz zglupialem niewiem co zrobicWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu TapatalkaTak kalibrowalem go na my e trening i zrobilem yo byl zablokowany mechanizm krokowy i zrobilem to a teraz znow swiruje bo wogole nie ma opary na podjazdachWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
pegazik1 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Witam wszystkich Jestem totalnym amatorem rowerowym, aczkolwiek lubię sobie pojeździć :) Do tej pory była to zabytkowa kolarka, przerobiona na rower turystyczny (szersze koła, błotniki, światła). Teraz zamierzam kupić w miarę porządna szosę (przyglądam się Tribanowi 540), ale do tego czasu chcę wykorzystać okres zimowy do treningu na trenażerze. Kupiłem Elite Evo (i dopiero teraz zobaczyłam jakie problemy mogą wystąpić :( ). Sprzęt dotrze do mnie we wtorek z Decatlona i zobaczę - może jakoś będzie działać, jak będzie robić problemy to się go wymieni. Chcę pojeździć na Zwifcie. Do dyspozycji mam laptopa z win 10 (i7-4700MQ_CPU_@_2.40GHz, NVIDIA GeForce GT 755M) i stary rower :) (koła na oponach 37-622; 28x1,3/8 x 1,5/8) oś pewnie sztywna (nie znam się na tym :)) - dokupiłem nakrętki do tylnego koła 3/8 M10 TACX - nie wiem czy się przydadzą czy nie - najwyżej je oddam. Doradźcie mi proszę co jeszcze powinienem kupić, aby należycie wykorzystać ten sprzęt.
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Wyłapywacz potu jest dobrą rzeczą: https://www.decathlon.pl/ochraniacz-roweru-do-trenaera-id_8056757.html Można też przerobić sobie ręcznik. Do tego opona do trenażera, ale jeśli masz całkowicie gładkie opony, to możesz spróbować z nimi na początku. Mata pod trenażer to też dobra sprawa: https://www.decathlon.pl/pytki-wyguszajce-pod-sprzt-fitness-4-szt-df920-id_8224362.html Ja na to mam jeszcze położone 3 wycieraczki z Leroya, które dają pewne ugięcie na boki i rewelacyjnie dogłuszają całość:
Rekomendowane odpowiedzi