Skocz do zawartości

Prox Aero F III - opinie

Rebeliant86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Karonu napisał:

Jutro Ci wrzucę jak nie zapomnę.

Ale jeśli droga całkiem nieoświetlona to poszukaj od razu czegoś mocniejszego.

Opublikowano
23 minuty temu, SzpiceR napisał:

Jutro Ci wrzucę jak nie zapomnę.

Ale jeśli droga całkiem nieoświetlona to poszukaj od razu czegoś mocniejszego.

Byłbym wdzięczny. Zastanawiałem się też nad innymi ale jak zobaczyłem zdj @lukaszwasil pomyślałem ze może być wystarczająca ta lampka. Dlatego chciałbym porównać z innym zdjęciem

Opublikowano
W dniu 1.04.2019 o 21:38, Karonu napisał:

Byłbym wdzięczny. Zastanawiałem się też nad innymi ale jak zobaczyłem zdj @lukaszwasil pomyślałem ze może być wystarczająca ta lampka. Dlatego chciałbym porównać z innym zdjęciem

Nie hiateryzuj już. Mieszkając w dużym mieście nie ma na każdym rogu ciemnej uliczki. 

Załączam pięć zdjęć. Dwa z lasu, gdzie było ciemno jak w dvpie (połowa mocy i pełna moc) i trzy sprzed bloku (bez lampki, połowa mocy, pełna moc) 

IMG_20190403_200707.jpg IMG_20190403_200703.jpg IMG_20190403_200100.jpg IMG_20190403_200057.jpg IMG_20190403_200710.jpg
Opublikowano
26 minut temu, SzpiceR napisał:

Nie hiateryzuj już. Mieszkając w dużym mieście nie ma na każdym rogu ciemnej uliczki. 

Załączam pięć zdjęć. Dwa z lasu, gdzie było ciemno jak w dvpie (połowa mocy i pełna moc) i trzy sprzed bloku (bez lampki, połowa mocy, pełna moc) 

IMG_20190403_200707.jpg IMG_20190403_200703.jpg IMG_20190403_200100.jpg IMG_20190403_200057.jpg IMG_20190403_200710.jpg

Spokojnie nie histeryzuje. Wolałem się przypomnieć bo chce na dniach kupować :D 

Powiedz mi jeszcze tylko czy te zdjecia dobrze odzwierciedlają to jak ta lampka świeci? Bo mi się wydaje ze jest super. Czy w rczeczywistości jest trochę jaśniej/ciemniej?

W sumie to po twoim wcześniejszym poście rozglądałem się za innymi lampkami i np taka lampka lezyne 650xl na zdjęciach które znalazłem świeci gorzej niż ten prox a kosztuje 200zl.. Dlatego tak dopytuje bo idzie zgłupieć od tych opisów producentów co do lumenów itp 

Opublikowano

Zazwyczaj w rzeczywistości jest trochę jaśniej niż widać na zdjęciach :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

W lesie na pewno było jaśniej niż jest na zdj ale to akurat kwestia aparatu w telefonie a lustrzanki nie będę woził xd

32 minuty temu, Karonu napisał:

Dlatego tak dopytuje bo idzie zgłupieć od tych opisów producentów co do lumenów itp 

To co podaje producent (zwykle oczywiście z chrl) a rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Może okazać się, że np. diody rzeczywiście mają moc 600lm ale reszta elektroniki kastruje je do 300.

Masz kolejne zdj, z pierwszego piętra xd Od budynku do budynku jakieś 30m (dokładnie nie wiem)

IMG_20190403_211937.jpg IMG_20190403_211934.jpg IMG_20190403_211914.jpg IMG_20190403_211907.jpg Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano
2 godziny temu, Karonu napisał:

jak ta lampka świeci?

Dużo zależy jak szybko chcesz jechać w dół. Na szosę będzie ok ale w terenie trochę nieciekawie. Na boki oświetla całkiem fajnie ale jest to dość blade światło. Jeśli miałeś kiedyś do czynienia z dwu lub trzy diodowymi lampkami to wiedz, że jak świecą na najsłabszym trybie to Prox jest ciut lepszy ale już na drugim odpada.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanie o Aero F III, tryb migający miga bardzo szybko jak stroboskop czy raczej wolniej z mniejszą częstotliwością (coś jak kierunkowskaz w aucie)?

Opublikowano
4 godziny temu, dawidst31 napisał:

Mam pytanie o Aero F III, tryb migający miga bardzo szybko jak stroboskop czy raczej wolniej z mniejszą częstotliwością (coś jak kierunkowskaz w aucie)?

1 tryb migania, powtarzając się cykl "trzy wolne mrugnięcia - pauza - trzy szybkie - pauza - trzy szybkie" 

2 tryb to jednostajne mruganie, częstotliwość pomiędzy stroboskopem a tym "kierunkowskazem" 

Tak, wiem, w specyfikacji jest jeden tryb

Opublikowano

Tam jest normalny tryb migający i dodatkowo opcja SOS: 3 krótkie, 3 długie i 3 krótkie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I po moim f3. Niedawno zaczęła terkotać na kiepskim asfalcie. Przyczyną był obluzowany aku. Chciałem to jakoś uszczelnić ale ogniwo jest lutowane na cienkich kabelkach, które po którejś tam próbie uszczelnienia i włożenia odpadły od elektroniki. A że owej nie da się wyjąć bez demontażu reflektora to lampka do kosza bo jest wklejony na amen.

Opublikowano

Ja uważam,że zanflare F1 jest best :) i kosztuje około 100zł (1240lm)

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Ja uważam,że zanflare F1 jest best

Do jazdy offroad wygląda nieźle. Ale do użytkowania na drogach nie nadaje się. Jest coraz większy problem z oślepianiem, przynajmniej w Warszawie. Sami sobie zaczynamy robić gehennę po zmroku kupując coraz tańsze, coraz mocniejsze lampki i świecimy sobie po oczach.

Opublikowano
2 godziny temu, Chrismel napisał:

coraz mocniejsze lampki

Widać,że nie oglądałeś filmiku :(  

Przewińcie sobie do 9:14 minuty 

Masz tam tryby intensywności świecenia:

-1lm

-15lm

-290lm

-590lm

-1240lm (Flare mode)

i dwa dodatkowe Flash

-Stroboskop

-S.O.S.

A cena jest po prosu śmieszna(ok.100zł).

Podobne z tym ,że dedykowane do rowerów,z jakimś tam uchwytem kosztują po 600-800zł

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Masz tam tryby intensywności świecenia:

Ludzie i tak ustawiają dużą jasność, najlepiej w trybie migającym bo oni muszą być widoczni

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Podobne z tym ,że dedykowane do rowerów,z jakimś tam uchwytem kosztują po 600-800zł

.Są zdecydowanie tańsze. Coraz więcej osób je kupuje. No i jazda po zmierzchu jest coraz trudniejsza. Dlatego Niemcy wprowadzili normę StVZO.

Opublikowano
23 godziny temu, Chrismel napisał:

Ludzie i tak ustawiają dużą jasność, najlepiej w trybie migającym bo oni muszą być widoczni

To prawda,ale nie każdy.Dlatego uważam że lampka robi robotę

23 godziny temu, Chrismel napisał:

Są zdecydowanie tańsze. Coraz więcej osób je kupuje

Chodzi o lampki podobnej klasy i jasności(1240lm)

Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Chodzi o lampki podobnej klasy i jasności(1240lm)

W lampce rowerowej jasność nie jest najważniejszym parametrem. Ważne jest aby równo oświetlała jak największy obszar. Na przykład Fenix BC25R który kosztuje 190 zł oświetla drogę na odległość 20 metrów dość szerokim i równym strumieniem a przy tym nie oślepia jadących czy idących z naprzeciwka. A robi to przy ustawieniu go na 350 lumenów. Zobacz zdjęcia które wklejał Nemrod w poście lampki w tym dziale - tak świecą dobre lampki rowerowe. Natomiast ta o której piszesz daje światło punktowe którego jasność spada w miarę oddalania się od środka a przy tym przy ustawieniu jej w trybie wyższym niż 15 lumenów nie będzie się nadawała do użytku na normalnej drodze jeżeli nie chcesz wypalać oczu tym z naprzeciwka.

Lampki które nie mają lepszego bądź gorszego odcięcia nie nadają się do użytku na drodze tylko do offroadu. A prawda jest taka że prawie nikt nie jeździ w nocy po lesie. Też w tym poście (lampki) na drugiej stronie jest post Lombard-a:

W dniu 23.08.2018 o 22:27, lombard napisał:

Na drugim zdjęciu takie proste porównanie z Convoyem S2+. Latarkę ustawiłem pod takim kątem, pod jakim przestała oślepiać pieszego stojącego ok 20m przed rowerem. Jak widać świeci wtedy głównie na koło i 2m przed kołem.

Jak widać tego typu lampki nie da się nawet ustawić sensownie tak żeby nie oślepiała innych. Akurat do Convoya można dokupić kolimator który odetnie górną część strumienia światła i da się go adaptować do używania na normalnej drodze. Nie wiem czy do tej którą opisujesz też jest taka opcja. Podsumowując, ja bym jej na rower nie kupił, chyba że do bardzo specyficznych zastosowań typu offroad i to jako drugą lampkę.

Opublikowano

Uważam że rewelacyjnie robisz pisząc to wszystko tutaj. Ogólnie my rowerzyści musimy zacząć myśleć przy używaniu lampek

Tak ludzie! Chrismel ma rację w lampach są inne tryby niż najmocniejszy! 

Lampki do jazdy w mieście ustawijamy z kolegą który powie nam czy oślepiamy.Nie jesteśmy sami na drodze.

5 godzin temu, Chrismel napisał:

, ja bym jej na rower nie kupił,

Ja kupiłem i jestem zachwycony :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Może ktoś mi wyjaśnić jak działa dioda pokazująca stan naładowania? Czy czerwony kolor oznacza, że trzeba ładować, a zielona, że latarka została naładowana do pełna? Czy przy pełnym naładowaniu dioda musi zgasnąć całkowicie?

Opublikowano (edytowane)

Ja traktuję tak : zaświeci się dioda czerwona , znak że trzeba ładować , zaświeci się dioda zielona - aku naładowane . Taka sama " sygnalizacja " jest lampce Prox Hydra , którą mam w innym rowerze.

Edytowane przez yacek _b
Opublikowano (edytowane)

Pytałem dlatego, bo naładowałem akumulator do pełna i zaświeciła się zielona dioda. Uruchomiłem lampkę i od razu wskoczyły czerwone diody. Nie wiem czy ten model "tak ma" czy są jakieś problemy z akumulatorem. W sumie, gdyby diody miały świecić cały czas na czerwono to skąd mam wiedzieć kiedy będzie niski stan baterii i należy ją ładować? 🤔

Dodam, że lampka jest nowa, kupiłem ją parę dni temu.

Edit: Patrząc na zdjęcia użytkowników wstawiane wyżej widać też świecącą się czerwoną diodę. Nie wiem jednak czy to sygnalizacja, że urządzenie jest włączone czy niski stan baterii.

Edytowane przez vollte
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.09.2019 o 20:44, vollte napisał:

Edit: Patrząc na zdjęcia użytkowników wstawiane wyżej widać też świecącą się czerwoną diodę. Nie wiem jednak czy to sygnalizacja, że urządzenie jest włączone czy niski stan baterii.

Tak to sygnalizacja włączanej lampki. Jak migają te dwie czerwone diody znaczy że słaby aku i trzeba ładować. Natomiast podczas ładowania, czerwona - ładowanie, zielona - naładowana. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Do jazdy po mieście czy po asfalcie, które powiedzmy względnie znasz wystarczy słabsze światło, wtedy F III wystarcza na dłużej. Ja odpalam "długie" jak wpadam do lasu i chcę widzieć lepiej, na znanych drogach nie ma potrzeby.

• 1 rok później...
Opublikowano

Część. Czy w tej lampce Prox Aero F III można wymienić akumulator 18650 na 2600 lub 2600mAh? Nie mówię o wymiaie na trasie w lesie tylko w warunkach domowych? Może się da rozkręcić?