dariusz p Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Witam Was serdecznie, pewnie z racji wieku i małego doświadczenia gubię się w tym nowinkach technicznych. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc, która dotyczy trenażera marki Elite model Rampa. Do trenażera będę wpinać moją szosę Emondę z pomiarem kadencji, prędkości wyświetlanej na liczniku ( komputerku )MIO Cyclo 405 Proszę, napiszcie co jest konieczne, abym moje treningi mógł obserwować na TV, a w najgorszym przypadku na laptopie. Elite Rampa jest dość dobrze wyposażony, ale z pewnością muszę coś dokupić i zainstalować. Pytanie tylko co i jak to zrobić. Oczywiście planuję treningi z My E-Training i Zwift. Będę również wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące urządzenia, które planuję zakupić. Szosowe pozdrowienia Darek Edytowane 30 Września 2018 przez dariusz p
janek69 Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 2 godziny temu, dariusz p napisał: Witam Was serdecznie, pewnie z racji wieku i małego doświadczenia gubię się w tym nowinkach technicznych. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc, która dotyczy trenażera marki Elite model Rampa. Do trenażera będę wpinać moją szosę Emondę z pomiarem kadencji, prędkości wyświetlanej na liczniku ( komputerku )MIO Cyclo 405 Proszę, napiszcie co jest konieczne, abym moje treningi mógł obserwować na TV, a w najgorszym przypadku na laptopie. Elite Rampa jest dość dobrze wyposażony, ale z pewnością muszę coś dokupić i zainstalować. Pytanie tylko co i jak to zrobić. Oczywiście planuję treningi z My E-Training i Zwift. Będę również wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące urządzenia, które planuję zakupić. Szosowe pozdrowienia Darek Też będę kupował ten model, podpinam się pod pytania 😀
metaphor Opublikowano 26 Października 2018 Opublikowano 26 Października 2018 Witam. Posiadam ten sam model i jestem zadowolony (cena + jakość) jednakże brakuję w nim paru czujników z przyczyn wiadomych (cena). Co najważniejsze dla nas, trenażer nie ma w komplecie adapterów ant + i bluetooth smart, więc już trzeba dodać do 1600 zł kolejne 200 zł za adapter. Druga sprawa, większa część oprogramowania (software, Zwift itd.) chodzi najlepiej niestety nie na naszą kieszeń pod tzw. komputery MAC lub słynne "jabłuszko", tam trenażer chodzi bez zarzutów, kupiłem adapter USB ANT+ ELITE Dongle i dało sygnał pod windowsa, puszczając kabel hdmi z laptopa do tv, działa poprawnie. Trenażer super sprawa jeśli chodzi o trenażery do 1800 zł, w komplecie dostajecie darmową 12 - miesięczną licencję na program myETraining Elite, który jak na początek daję radę.... Trzeba jednak pamiętać że programy typu Zwift, czy Trainer road nie są tanie, więc wiedząc że kupujemy "Rampę" trzeba się rozeznać, co potrzebujemy żeby przekazywała obraz na tv bez zarzutów. Aaa i najważniejsze, czujniki typu moc, kadencja itd. najlepiej mieć swoje sprawdzone i zainstalowane przy swojej szosie, bo może wystąpić przekłamanie. Pozdrawiam
dariusz p Opublikowano 26 Października 2018 Autor Opublikowano 26 Października 2018 Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Rampę zakupiłem w miniony poniedziałek i teoretycznie wszystko jest ok. Stosunkowo cichy trenażer pod warunkiem, że coś nie "jęczy", a to się zdarzało podczas dwóch pierwszych treningów przy 300 W+. Oczywiście korzystam z własnych czujników mocy, kadencji i prędkości, bowiem dane z trenażera są bardzo mocno zawyżone ( prawie o 80 W). Niestety nie potrafię odpalić My E trening ( mój nowy HP Elitte Book czegoś tam widzi), więc korzystam z darmowej, testowej wersji Zwifta. Do TV udało mi się wpiąć kablem,a przy okazji mogę słuchać jeszcze muzy z YT. Teraz już pozostaje tylko pedałować!:) Pozdrawiam serdecznie, Darek
Grzech7305 Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Jak podłączyłem elite rampa pod tv Sorry jak podłączyć elite rampa pod tv
janek69 Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 1 godzinę temu, Grzech7305 napisał: Jak podłączyłem elite rampa pod tv Sorry jak podłączyć elite rampa pod tv Jak masz laptopa z HDMI to bez problemu, wykorzystaj oprogramowanie My E training.
Medzamir Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Dotyczy wszystkich trenażerów a nie tylko Rampy 1. Komputer czy laptop podpinasz kablem do tv. Podobnie można zrobić z telefonem i tabletem o ile sprzęt obsługuje MHL. 2. Bezprzewodowo poprzez miracast, DLNA, wifi direct i pewnie jeszcze jakieś. Odpalasz apkę na smartfonie/tablecie i przesyłasz obraz na tv. W telewizorach bez obsługi tych protokołów można problem obejść kupując transmiter hdmi lub chromcast i podobne. Osobiście mam jakiś tani transmiter i nie polecam bo opóźnienia takie, że klatki zmieniają się co minutę.
Rekomendowane odpowiedzi