Skocz do zawartości

Platformy czy spd do gravela ?

taki_jeden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak z ciekawości, do gravela wybierzecie platformy czy jednak spd ? 

Opublikowano

Też mi się tak wydawało :) dzięki za opinię.

Opublikowano

Zakładasz platformy wychodzisz na goniącego za modą, zakładasz SPD wiesz czego chcesz :)

Opublikowano

SPD na sezon. Platformy na zimę.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
26 minut temu, Nath_147 napisał:

SPD na sezon. Platformy na zimę.

Święta prawda ale to niezależnie od roweru :)

Opublikowano

21 godzin temu, Yan napisał:

Święta prawda ale to niezależnie od roweru :)

A czemu? Ja używam spd również zimą.

Opublikowano

każdy robi tak jak mu pasuje. Mi raz - giry marzną w M089 a dwa - odbiegając od gravela - swoim fullem jeżdżę na dziko po lasach, pod śniegiem mało co widać a platformy dają chociaż komfort psychiczny

Opublikowano
34 minuty temu, m0cna napisał:

A czemu? Ja używam spd również zimą.

Od bloków idzie zimno co szybciej wychładza stopy. Oczywiście są buty zimowe z blokami ale ilość kilometrów które robię zimą do ceny butów nie opłaca się. Wole założyć platformy które jeszcze mi zostały po czasów bez SPD i ubrać zimowe buty np. trekingowe albo sportowe które nie są tak dobrze wentylowane jak SPD.

Na lodzie wolał bym nie mieć zapiętych butów bo lecisz prosto na kolana a tak przy niewpiętych stopach po 2-3 upadku można się nauczyć upadać żeby zminimalizować straty.

Opublikowano

bloki raz a dwa - buty spd to przeważnie buty na lato, mają zapewniać dobrą wentylację w upał - w np M089 przód jest z siatki. Jakoś nie często widać tematy o zakupie zimowych spd

Opublikowano

Tematy o butach zimowych nie są często widywane z kilku powodów. Po pierwsze, potrzebują ich ludzie, którzy zimą regularnie trenują. Po drugie, są dość drogie na tle ciepło-sezonowych butów SPD. Po trzecie ich wybór jest dość ograniczony, ponownie, w porównaniu do "lekkich" butów. 

Opublikowano
23 godziny temu, Yan napisał:

Od bloków idzie zimno co szybciej wychładza stopy. Oczywiście są buty zimowe z blokami ale ilość kilometrów które robię zimą do ceny butów nie opłaca się. Wole założyć platformy które jeszcze mi zostały po czasów bez SPD i ubrać zimowe buty np. trekingowe albo sportowe które nie są tak dobrze wentylowane jak SPD.

Na lodzie wolał bym nie mieć zapiętych butów bo lecisz prosto na kolana a tak przy niewpiętych stopach po 2-3 upadku można się nauczyć upadać żeby zminimalizować straty.

Nie odczułam nigdy zimna od bloków. Zakładam grube skarpety, buty (te same co latem), a na nie ochraniacze od endury. W stopy było mi ciepło nawet przy -17C. Ale przy tych temperaturach nie jeżdżę na dłuższe przejażdżki, tylko tyle co do roboty i załatwianie spraw na mieście (czyli do kilkunastu km.). W zimie za to marznie mi tyłek, prawdopodobnie dlatego, że jest słabiej ukrwiony.

• Lubię to! 1
Opublikowano

No widzisz mi tyłek nie marznie ale jak mam bloki to odczuwam zimno już przy 10 stopniach. Od samych butów nawet dobrze wentylowanych nie czuje tak bardzo zimna jak od stalowych bloków. Możliwe że problemem nie są same bloki a nadmierna potliwość. Jakie masz ochraniacze Endury?

Opublikowano

Mi też ciągnie od bloków. Druga wkładka nic nie daje. A otwory zaklejam na zimę zawsze duck tape'em. Na to ochraniacze Force. 

Opublikowano
5 godzin temu, Yan napisał:

No widzisz mi tyłek nie marznie ale jak mam bloki to odczuwam zimno już przy 10 stopniach. Od samych butów nawet dobrze wentylowanych nie czuje tak bardzo zimna jak od stalowych bloków. Możliwe że problemem nie są same bloki a nadmierna potliwość. Jakie masz ochraniacze Endury?

Może w niektórych butach podeszwa przy blokach jest cieńsza, a w innych grubsza? Ochraniacze mam mt 500.

• 3 lata później...