Skocz do zawartości

Trenażer Elite Direto z rowerem elektrycznym ?

Darken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum chciałbym przywitać się z wami i powiedzieć kilka słów o sobie.

Mam na imię Karol i od około 2 lat jeżdżę na rowerze. Jestem otyłą osobą a rower pozwala mi wprowadzić do mojego życia aktywność fizyczną. Ostatnie 2 lata spędziłem w Bristolu w UK gdzie rozpoczęła się moja rowerowa przygoda. Brak sprawnej komunikacji z pracą doprowadził do sytuacji, w której postanowiłem jeździć na rowerze zamiast kupować auto i stać w korku. Od tamtego czasu aż do lipca obecnego roku każdego dnia pokonywałem minimum 20km dziennie do i z pracy. Ponieważ Bristol jest miastem niezwykle górzystym (jak dla grubej osoby) postanowiłem kupić rower elektryczny. W ciągu tych 2 lat przerobiłem 3 różne rowery elektryczne (2 z nich zwróciłem, bo ciągle się psuły). Jednak ostatni rower, który zakupiłem 9 miesięcy temu sprawuje się idealnie i go uwielbiam. W tym czasie przejechałem na nim ponad 3000km i nie zamienił bym go na żaden inny. 2 miesiące temu po 2 latach spędzonych w UK wróciłem do PL. Obecnie mieszkam 1km od pracy więc nie jeżdżę już na rowerze aż tak często (Prawdę powiedziawszy nie jeżdżę prawie wcale). W PL pracuje w takich godzinach, że gdy wracam do domu jest już ciemno a nie jestem fanem jazdy po zmroku a dodatkowo idzie jesień i zima więc warunki pogodowe będą coraz gorsze. Z tego właśnie powodu zacząłem się zastanawiać nad zakupem trenażera do którego mógłbym podpiąć mój e-bike.

Trenażera chce używać w mieszkaniu w bloku więc nie chce, aby był on bardzo głośny więc wybór padł na trenażery typu direct. Moją szczególną uwagę przykuł Elite Direto. Czytałem wiele pozytywnych opinii na jego temat jednak nie wiem, czy będzie on współpracował z moim rowerem i aplikacją Zwift której chce używać. Niekoniecznie chodzi mi tu o moduł elektryczny, gdyż nie jest mi on potrzebny przy jeździe w domu, jednak nie jestem pewien czy rama/hamulce hydrauliczne pozwolą na korzystanie z tego trenażera nie wiem również jaką kasetę powinienem dokupić. Nie znam się na tym kompletnie i pomyślałem, że jakaś dobra dusza będzie w stanie doradzić jakiś trenażer i odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania.

Moim obecnym rowerem jest Cube Hybrid Race All Road 500

https://www.cube.eu/en/2018/e-bikes/trekking/tour/cross/cube-cross-hybrid-race-allroad-500-blacknwhite-2018/

Opublikowano

Direto z tego co pamiętam nie obsługuje przerzutek z długim wózkiem (który jest potrzebny do kasety 11-46), więc chyba nic z tego.

Tapatalk'd

Opublikowano

@nctrns Wielkie dzięki za odpowiedź. Szukałem w specyfikacji Direto informacji na ten temat jednak nic nie znalazłem. Czy jesteś w stanie polecić jakiś inny trenażer typu direct który będzie pasował z moim rowerem? Mój budżet to ok. 3000zł.