Skocz do zawartości

Wymiana korby kwadrat w 3x9 na Hollowtech, FC M970

bialy

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jest to mój pierwszy post serdecznie witam wszystkich użytkowników forum.

Od jakiegoś czasu mój rower stał nieużywany, ale ostatnio zostałem zmotywowany do tego żeby go odkurzyć i zacząć używać.

Posiadam w nim korbę STX Special Edition na kwadrat i kasetę SRAM 8 rzędową (już zdjęta, PG-980 czeka na założenie)

Chciałem przy okazji wymienić korbę (support jest w takim stanie, że pewnie długo już nie pociągnie). Zastanawiałem się na początku nad czymkolwiek ze zintegrowanym supportem, ale słyszałem że używana korba XTR FC M970 to naprawdę dobry sprzęt i będzie ona jak najbardziej kompatybilna z 9 rzędową kasetą.

Moje pierwsze pytanie dotyczy tego na co zwrócić uwagę przy zakupie. Oglądałem parę ogłoszeń (OLX) i cena waha się w granicach 300-600 zł, a poza mniej lub bardziej wytartym napisem nie widzę większej różnicy - zębatki nie wyglądają na mocno zużyte.

Drugie pytanie dotyczy tego czy przy budżecie ok 600-700zł jest to właściwy dobór sprzętu (na razie chciałbym zostać przy 3x9).

Pare dni temu zmieniłem suport na kwadrat na zintegrowaną oś. Różnica jest olbrzymia i bardzo odczuwalna - waże ponad 110kg, ćwicze bardziej siłowo niż kolarsko, suport na kwadrat padał mi po 200km jazdy w terenie, w korbie wyrbiłem kwadrat od czestych wymian suportów i od sił jakie na taki wpust działały. Chociaz za 300zł chyba lepiej byłoby kupić nowe m6000 z suportem accent (wymienne łożyska) niż pchać sie w używany sprzęt. 

Za 850zł kupisz cały zestaw do nowego napędu 2x10 - korba, przerzutka ze sprzegłem, manetka tylna i kaseta m6000, łancuch KMC, suport accent. 3x9 nie jest dużo lepsze - nie czuc spadku rozpietości bo ani na MTB nie lata się po 70km/h po ulicach(na 29erze z korba 36t, koronka 11t, oponą 2.1cala vmax przy kadencji około 125-130 wynosi coś koło 60km/h. Na blacie 26 z koronką 36 można jechać przy kadencji 85 około 5-7km/h, poniżej lepiej już iść.

Napęd 3x10 będzie kosztował praktycznie tyle samo, jeśli masz jakąs sensowną przerzutke przednia. Ale w 3x10 połowy przełożeń nigdy nie użyjesz :D