Skocz do zawartości

Kross level 4.0 Tubeless ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad sensem i możliwością zrobienia Tubeless w moim krossie 4.0. Mam obawy czy jest to w ogóle możliwe na obręczach Kross Disc i gumach Schwalbe Smart Sam :/ które z tego co mi wiadomo nie są do tego dostosowane? :/ Dać sobie spokój i dojezdzic obecne opony do końca i dopiero wtedy myśleć nad system do tego przeznaczonym czy próbować? Stosował ktoś z Was tego typu rozwiązanie w tym rowerze, modelu ? Pozdro :)

Witam. Pójście w bezdętki zależy od tego czy potrzebujesz jeździć na bardzo niskim ciśnieniu w oponach. Ja osobiście jeżdżę na dętkach i na średnio niskim ciśnieniu i niema problemu z przebiciami. Jeżeli opony nie są dostosowane do Tubeless to raczej bym ci odradzał. Z obręczami nie powinno być problemu. Wszystko zależy od tego gdzie jeździsz, jak często przebijasz dętkę i na jakim ciśnieniu. Wagą bym się nie sugerował ponieważ przy wlaniu odpowiedniej ilości mleka będzie ona podobna do systemu z dętką.

Jeżdżę  głównie w lasach, drogach szutrowych, rzadko po asfalcie. Ciśnienie mam po środku czyli 3 bary (2.0-4.0 bar na oponach pisze). Nie zdażyło mi się jeszcze przebić dętki (odpukać), ale czytając jak zachwalana jest ta „technologia” nakręciłem się trochę. Może w moim przypadku lepszym sposobem będzie póki co zalanie dętki mleczkiem, ponoć jest to też jakiś sposób przed kapciem?

Nie odradzam tego systemu. Zalanie dętki mlekiem jest rozwiązaniem pośrednim ale najcięższym. Jak najbardziej uchroni ono przed mikro przebiciami.

Musisz sam zdecydować co w twoim przypadku będzie najlepsze. Ja pozostał bym przy dętce, a przy zmianie opon spróbował Tubbless.

Edytowane przez patryg4