Skocz do zawartości

Zmiana przedniej zębatki w napędzie 1x11

Marcin_b91

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Posiadam w swoim rumaku napęd SRAM NX z kasetą 11-42 i przednim blatem 30t. Jeżdżę raczej po płaskim terenie i mniejszych pagórkach (sorry taki mamy.. teren). Te 30 zębów z przodu to trochę mało i zastanawiam się nad zmianą i tu pierwsze pytanie. Czy 32 zęby to będzie duży przeskok? Bardziej bym szedł w stronę 34 tylko nie chciałbym przesadzić :D obecnie na płaskim jeżdzę na 10 przełożeniu z tyłu podczas spokojnej jazdy.

Druga kwestia to jak zmieniać to z rozmachem i zastanawiam się nad zębatką owalną. Czy ktoś z Was jeździ/jeździł na takiej? Ogólnie warto się pchać w owal?

I trzeci temat: oryginalne SRAMowskie czy może polecilibyście naszą rodzimą produkcję np. Banless czy HCC Components? Może jeszcze coś innego? Proszę o opinię. 

W pisz sobie tutaj przełożenia to sie dowiesz jaka jest róznica na zebatkach 30-32 i 34.

W twoim przypadku raczej bym poszedł w 34

Mam dokładnie ten sam napęd z owalem Banless 32. Sama zębatka sprawuje się bardzo dobrze. Co do magicznych właściwości owala to sie nie wypowiadam bo ciężko powiedzieć czy to coś daje czy nie ;) Jeśli cenę ma podobną do normalnej, to kupiłbym owal.

Edytowane przez Gość

Na przełożeniu 32t nie uzyskasz dużej prędkości
Ja mam owal 30/32 tył 11_46 generalnie daje rade po górach i spokojnej jeździe
Jednak do maratonu wybrał bym stary rower gdzie mam większą zebatke z przodu i osiąga wyższe prędkości