Skocz do zawartości

[zapadki w bębenku] - brak pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem, ponieważ zapadki w piaście tiagra dokładnie tej http://www.koral.bielsko.pl/index.php/piasta-tyl-shimano-tiagra-fh-4600-32otw.html przestały pracować, słychać delikatne terkotanie, ale to takie ledwo ledwo, a do tego jeszcze doszło delikatne falowanie kasety, czyli coś jest z bębenkiem nie tak. Czy jest sens rozbierać bębenek i próbować coś działać? dokładnie wyczyścić zapadki. usunąć smar, a może wymienić tą sprężynkę odpowiedzialną za siłę terkotania? Czy może lepiej kupić nowy bębenek do tej piasty jeśli w ogóle coś takiego dostane? Wymiana piasty to jednak spory koszt, bo nie dość, że zakup nowej piasty to przeplot dochodzi. Proszę o podpowiedź co najlepiej byłoby zrobić w takim przypadku. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli chcesz się bawić w ratowanie bębenka to śmiało. Nowy kosztuje ok. 50zł ;)

Opublikowano

A wiesz może który bębenek będzie pasował do mojej piasty? bo konkretnie pod tiagre nie mogę znaleźć, są do innych modeli piast i nie wiem czy któryś będzie kompatybilny

Opublikowano

Pokuszę się o stwierdzenie, że falowanie kasety jest spowodowane wykrzywieniem osi piasty. Niestety miałem tak samo w piastach Clarisa, jak i Tiagry, falowanie pojawiało się już po przejechanych pierwszych kilometrach. W końcu zmieniłem koła na najtańsze fulcrumy na łożyskach maszynowych i po przejechaniu 2k km. zero falowania kasety. Jeśli chodzi o tykanie bębenka to myślę, że wystarczy tylko wyczyściś zapadki i będzie ładnie grał.