Skocz do zawartości

Trenażer Tacx Bushido Smart + Gramin 520 + Favero Assioma Duo

Huskyar

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Witam wszystkich użytkowników forum Szajbak.pl. Jest to mój pierwszy post.

Przepraszam, nie za bardzo wiedziałem, do której kategorii powinienem zaszeregować mój temat. Ponieważ "problem" w największej mierze dot. trenażera wpisałem go w "trenażery/rolki". Mam trenażer Tacx Bushido Smart oraz od niedawna stałem się posiadaczem miernika mocy Favero Assioma DUO. Niestety męczy mnie parę rzeczy, których nie potrafię"odnaleźć" w internecie. Jeżeli istnieje gdzieś wytłumaczony "moje problemy", proszę o podesłanie linka :).

Pierwsza rzecz to moc "pokazywana przez Bushido" - i tutaj znalazłem rozwiązanie. Bushido (podobno wszystkie) pokazują mniej mocy niż w rzeczywistości. Po podłączeniu miernika mocy - faktycznie u mnie było to od około 20 do nawet 40 wat różnicy. Bushido miałem "podłączony" do smartfona (oprogramowanie Tacx training app), a miernik mocy do Garmina 520. Rozwiązanie odpowiedniego "kalibrowania" Bushido znalazłem w internecie,

Druga rzecz - samo działanie czujników i trenażera. Wykonałem parę treningów na trenażerze korzystają ze smartfona "połączonego" z trenażerem i miernika mocy "połączonego" z Garminem 520. Widziałem różnicę w pokazywanej mocy. Następnie trenażer podłączyłem też do Garmina i tutaj powstało parę pytań:

1. Czy "jeden" czujnik może być połączony z dwoma (lub więcej) urządzeniami? Miałem tak połączoną opaskę do tętna - wszystko działa ok, czyli na smartfonie i Garminie widziałem tą samą wartość. I tak samo "podłączyłem" Bushido. I tutaj wskazania były takie: różnica w mocy (jak opisywałem wyżej) oraz w pokazywanej prędkości - smartfon pokazywał więcej do 2 km/h (smartfon około 29km/h Garmin około 27,5km/h - bliższy prawdy wg. mnie jest Garmin). Zauważyłem, że po sparowaniu i trenażera i Assioma - Garmin "pokazywał" moc od Assioma, a nie od Bushido (super - chociaż też mnie ciekawi dlaczego Assioma miały pierwszeństwo?) 

2. Czy sparowanie Garmina i Bushido "wprowadza" jakąś inną charakterystykę Bushido(lub nie :) )? tzn.: Jechałem korzystając ze smartfona i Garmina (pkt.1). W smartfonie nachylenie miałem "O" i Garminie nie miałem żadnego obciążenia trenażera. W pewnym momencie "wywalił" mi się telefon - trenażer "odpuścił" - musiałem dołożyć kilka km/h, żeby wykręcać podobną moc jak przed wywaleniem telefonu. Wniosek - to smartfon jakoś "pilnuje" Bushido, a nie Garmin. Czy ktoś wiem może jak to działa? Chciałbym, aby wszystko dało się tak zestroić, żeby mniej więcej trening z trenażera odpowiadał treningowi na "powietrzu" tzn.:, żeby 200 wat to było 200 wat, a 30km/h na rowerze to było 30km/h na trenażerze :)

Pozdrawiam!

21 godzin temu, Huskyar napisał:

1. Czy "jeden" czujnik może być połączony z dwoma (lub więcej) urządzeniami?

"Jeden" czujnik nie jest z niczym połączony. Emituje sygnały i nie obchodzi go kto to nasłuchuje. To odbiornik konfigurujesz aby uwzględniał sygnał z konkretnego czujnika.

21 godzin temu, Huskyar napisał:

I tutaj wskazania były takie: różnica w mocy (jak opisywałem wyżej) oraz w pokazywanej prędkości - smartfon pokazywał więcej do 2 km/h (smartfon około 29km/h Garmin około 27,5km/h - bliższy prawdy wg. mnie jest Garmin). 

Czujnik prędkości wie tylko, że wykonany został jeden obrót kołem. Interpretacja odbywa się w odbiorniku i to tam należy wpisać w konfiguracji średnicę lub obwód koła aby prawidło pokazywana była odległość lub prędkość.

Dzięki za odpowiedź.

Z czujnikami to się zgadza ale w prostym przypadku jak np. opaska do tętna - wszystko działa ok (Garmin i smartfon pokazują to samo) czyli czujnik wysyła a "odbiornik" słucha. Ale kiedy Bushido jest "podłączone" do jakiegoś odbiornika to jest z nim jakoś sparowany (jest to na stronie Garmina - trochę inną charakterystykę (krzywą oporu) ma Bushido niepodłączony do niczego i trochę inną jak się go "sparuje" z urządzeniem, które potrafi go "obsługiwać" np.: zmieniać moc, kąty wirtaulnego nachylenia (defacto opór). Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że aplikacja Tacx Training APP właśnie taką "zmianę" wprowadza, a Garmin "sparowany" z Tacx - chyba właśnie nie (chyba , że są jeszcze jakieś ustawienia w samym Garminie - poszukam:) ).

Jeżeli chodzi o prędkość to nie używam żadnego czujnika - prędkość "podaje" odbiornikowi (czy to Garminowi, czy to smartfonowi) trenażer i moim zdaniem nie jest ona zależna od wielkości koła (zresztą opcja wielkości koła jest jakby zablokowana w aplikacji tacx'a). Trenażer podaje prędkość obrotu swojej rolki chyba (nie ma to znaczenie czy "kręci" się na nim koło 26' czy 700 czy 29'. Jak teraz na szybko odpaliłem Garmina to w opcjach czujnika (trenażera) pokazał "Przełożenie przekładni" 2,73 - cokolwiek to znaczy :)  Jutro sprawdzę po podłączeniu do Bushido czy pojawią się jeszcze jakieś dodatkowe opcje.

Sprawdziłem ustawienia w Garminie - po sparowaniu z bushido pojawia się opcja wielkości koła - domyślnie było chyba 2089mm. Po wprowadzeniu wielkości mojego koła, trenażer zaczął od razu "stawić" nieco większy opór - moim zdaniem większy niż po podłączeniu do smartfona. Teraz jest chyba wszystko ok.

Nie wiem teraz tylko jednego (ale to szczególik :) ) - dlaczego po sparowaniu Garmina z bushido i assioma pierwszeństwo pokazywania mocy mają pedały?

Teraz wszystko działa ok.

Tak się podłączę. Czy może wiecie z czym jest problem mam Bushido podłączone do apki w smartfonie i wszystko hula cały czas. Ale gdy bushido zostanie podłączony za pomocą ant+ do zwifta na laptopie ma czasami przestoje. Ja kręcę a kolaż się zatrzymuje. Zwift przez chwile nie pokazuje prędkości ani mocy kolaż stoi ale opór jest cały czas. i po kilku sekundach dopiero kolaż rusza. raz szybciej raz wolniej. Z czym może być problem ?

27 minut temu, scobydo napisał:

Tak się podłączę. Czy może wiecie z czym jest problem mam Bushido podłączone do apki w smartfonie i wszystko hula cały czas. Ale gdy bushido zostanie podłączony za pomocą ant+ do zwifta na laptopie ma czasami przestoje. Ja kręcę a kolaż się zatrzymuje. Zwift przez chwile nie pokazuje prędkości ani mocy kolaż stoi ale opór jest cały czas. i po kilku sekundach dopiero kolaż rusza. raz szybciej raz wolniej. Z czym może być problem ?

Pewnie zbyt duża odległość między trenażerem a donglem ANT+ 

Przybliż laptop i sprawdź czy nadal są problemy. 

12 godzin temu, Motke napisał:

Pewnie zbyt duża odległość między trenażerem a donglem ANT+ 

Przybliż laptop i sprawdź czy nadal są problemy. 

Ok spróbuje przybliżyć chociaż odległość między bushido a ant+ to jest przekątna po długości i wysokości roweru.

No i przez pierwsze dwa dni działało wszystko ok. 

w razie w... jest możliwość sprawdzenia czy to wina bysihido czy anteny ?

Niestety zmiana odległości anteny nic nie pomogła. Po około 20min jazdy na trenażerze bushido ma problem z utrzymaniem połączenia z komputerem. Coś mi się wydaje że jakaś część w bushiodo się przegrzewa i przez to traci łączność. Chociaż na zewnątrz trenażer jest chłodny. Ale gdy jadę z większą mocą utrata połączenia następuje szybciej. 

18 godzin temu, scobydo napisał:

jest możliwość sprawdzenia czy to wina bysihido czy anteny ?

Właśnie to zrobiłeś opisując sytuację z pierwszego swojego  postu. 

Jeśli Tacx działa ze smartphonem tzn ze i tacx i Smart są sprawne. 

Jeśli tacx nie chce działać z łapkiem to znaczy że wina leży po stronie łapka (windozy) ewentualnie czujnika ANT+. 

54 minuty temu, GBike napisał:

Właśnie to zrobiłeś opisując sytuację z pierwszego swojego  postu. 

Jeśli Tacx działa ze smartphonem tzn ze i tacx i Smart są sprawne. 

Jeśli tacx nie chce działać z łapkiem to znaczy że wina leży po stronie łapka (windozy) ewentualnie czujnika ANT+. 

tak ale ze smarfonem łączy się przez bluetooth. A laptop przez Ant+ zwift cały czas pokazuje w górnym lewym okienku ze ant+ nadaje. Odłączenie i podłączenie anteny tez nie pomaga. 

Hello Huskyar

Podobnie jak Ty zauważyłem różnice w  pomiarze mocy pomiędzy Tacx apedalami Favero DUO. Nie wiem jeszcze co o tym sądzic poza faktem iż moje FTP jest poraz kolejny pod znakiem zapytania. 

Pisałeś że znalazłeś informacje dot. Kalibracji Bushido. Czy mógłbys zamieścić ów link na forum? Byłbym wdzięczny. 

Pzdr. Traw

Bushido, Vortex etc.. Pomiar mają do bani. Generalnie uwielbiane są przez Zwifterów, bo kalibracją na niedopompowanych i zimnych kapciach można nieźle podnieść raportowaną moc, gdy się dopompuje i rozgrzeje przed KOM lub ściganiem. Ale Favero ze wszystkimi moimi innymi miernikami działają idealnie OK. Ufaj Favero.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Panowie, 

bardzo dziękuję za wasze techniczne wsparcie. Kalibracji z Athletictechreview. com jest mi znana, dziękuję. 

Na Zwift nie jeżdżę a trenażera używam kiedy za oknem szaro i buro. Od tygodnia mam pedały Favero i przyznam się iż nie spodziewałem się az tak znacznej rozbieżności. Ja Waszym zdaniem można wykonać w miarę wiarygodny test FTP, majac Bushido i pedały Favero? Mam swoje przemyślenia, ale nie chce uprzedzac.

Miłego weekendu 

Pzdr. 

Trawa