Skocz do zawartości

Problem z hamulcem hydraulicznym.

Evil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam hamulec tektro hdc 300 , tarcze chyba też z tej firmy 160mm. Od pewnego czasu tarcza dzwoni ociera się i mnie denerwuje , próbowałem kilkakrotnie ustawiać na nowo zacisk i ręcznie i z zaciskaniem klamki ale to na nic gdyż tarcza z niewyjaśnionych powodów jest pogięta na lewo i na prawo jak harmonijka [ przynajmniej w trzech miejscach] jak mogę wyprostować tą tarcze ? A druga rzecz to problem z dziwnym hałasem [prawdopodobnie związanym z tarczą ] , brzmi to tak że gdy hamuje to hamowanie jest nierównomierne , tzn że z obrotem koła z ciągłym przytrzymaniem klamki w jednej pozycji jest mocne i słabsze hamowanie itd [nie wiem jak to inaczej opisać ] i towarzyszy temu dźwięk jak to kolega nazwał robaków w tylnym kole, problem zanikał na króciutki czas gdy ładnie czyściłem tarczę i przecierałem metaliczne bloczki papierem ściernym :D Proszę o pomoc z tym uporczywym problemem. 

Opublikowano

Cześć,

Jak masz w miarę małe skrzywienie to jeszcze możesz próbować prostować (dobre do tego celu są klucze nastawne / klucze do prostowania tarcz) ale przy takich większych jak opisujesz nie ma sensu tego robić. Tarcza musi być praktycznie idealnie prosta aby zapewnić ciche i skuteczne hamowanie:D Ja polecałbym kupno nowej 

bike-hand-yc-165-klucz-do-prostowania-ta

Opublikowano

Prostować można skutecznie małym kluczem francuskim. Działa bardzo dobrze. Aczkolwiek do prostowania trzeba cierpliwości. :)
Próbuj, może dasz radę w miarę wyprostować

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 22.10.2017 o 19:53, Bryla123321 napisał:

Cześć,

Jak masz w miarę małe skrzywienie to jeszcze możesz próbować prostować (dobre do tego celu są klucze nastawne / klucze do prostowania tarcz) ale przy takich większych jak opisujesz nie ma sensu tego robić. Tarcza musi być praktycznie idealnie prosta aby zapewnić ciche i skuteczne hamowanie:D Ja polecałbym kupno nowej 

bike-hand-yc-165-klucz-do-prostowania-ta

Nie stac mnie teraz na wymiane tarczy a moja jest w dobrym stanie tylko pogieta i troszke poprzypalana :D Wiec postaram sie poprostowac kluczem francuskim 

16 godzin temu, egzo23 napisał:

Prostować można skutecznie małym kluczem francuskim. Działa bardzo dobrze. Aczkolwiek do prostowania trzeba cierpliwości. :)
Próbuj, może dasz radę w miarę wyprostować

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Szkoda ze nie ma na to dobrego poradnika ale usiade wieczorem wezme kawalek bialej kartki, klucz i postaram sie ja troszke ogarnać :D

Opublikowano (edytowane)

@Evil próbuj :D Może się uda !

Edytowane przez Bryla123321
Opublikowano

Odczytaj dokładnie nazwe tej tarczy,bo mam jakieś dziwne odczucie, że problem związany jest z niekompatybilnościa tarczy i klocków. Być oże ta tarcza nie może pracować z klockami metalicznymi i podczas tarcia zbyt wysoka temperatura doprowadza do jej zniekształceń. 

Druga rzecz - czy sam zacisk jest czysty i tłoczki działają równo? 

Na przyszłość radzę zaopatrzyć się w poniższe urządzenie, które pozwala na bardzo łatwe ustawianie prawidłowo zacisku.

SUPERB_KLUCZ_DO_REGULACJI_KLOCKO_[1311]_1200.jpg
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Odczytaj dokładnie nazwe tej tarczy,bo mam jakieś dziwne odczucie, że problem związany jest z niekompatybilnościa tarczy i klocków. Być oże ta tarcza nie może pracować z klockami metalicznymi i podczas tarcia zbyt wysoka temperatura doprowadza do jej zniekształceń. 

Druga rzecz - czy sam zacisk jest czysty i tłoczki działają równo? 

Na przyszłość radzę zaopatrzyć się w poniższe urządzenie, które pozwala na bardzo łatwe ustawianie prawidłowo zacisku.

SUPERB_KLUCZ_DO_REGULACJI_KLOCKO_[1311]_1200.jpg

Tarcza to Tektro 160 mm bo była jako group set hamulców przód tył zaciski, przewody,klamki i tarcze od nowości były takie klocki a nie inne , rower kross hexagon r8 co aż mi wstyd przyznać xD Zacisk jest uwalony po same brzegi, chodź czyszczę go co ok. 2 tygodnie to nie sposób go utrzymać w czystości a nie wiem jak sprawdzić czy tłoczki działają równo , skoro tarcza nie jest równa  a  nie mam tej wkładki fabrycznej do zasiku bo kilka miesięcy temu po kupnie myślałem ze to jakiś śmieć i wywaliłem :D Kontynuuj pomoc i nie zważaj na moje braki w edukacji na temat rowerów xD 

ps : co to za urządzenie xD 

Edytowane przez Evil
Opublikowano

Gięcie się tarczy może mieć wiele przyczyn. Jedną z nich jest gówniany materiał z jakiego jest wykonana i rzeczywiście może się giąć przy agresywnym użytkowaniu. Niewłaściwie przykręcona tarcza tzn. śruby dokręcone z niewłaściwą siłą i tarcza może wpadać w jakieś drgania i podczas chwytania ją przez klocki wygina się.

Co do samych tłoczków - odkręć zacisk od ramy czy amortyzatora, wyciągnij z niego klocki, naciśnij parę razy klamką, aby klocki nieco wysunęły się w zacisku (ale ostrożnie, aby nie za mocno,bo jak wyjdą całkowicie to będzie kłopot i konieczność odpowietrzania i przelewania układu), jak już klocki wyjdą to delikatnie szmatką przetrzyj je na około, a szczególnie przy wejściu w korpus zacisku (możesz trochę dać oleju i wcisnąć je z powrotem w zacisk i znowu lekko wypchnąć - tak aby je rozruszać). Powinno pomóc, a jak nie to i tak nic nie popsujesz.

To urządzonko pozwala na równomierne ustawienie odległości obu klocków od tarczy hamulcowej. Tą blaszaną część ściąga się z pomarańczowej i nasuwa na tarczę hamulcową i obraca tak aby tarcza z nałożoną blaszką weszła miedzy klocki w zacisk (obrazek poniżej). Potem standardowo luzujesz zacisk i poprzez klamkę ustawiasz go prawidłowo. Warto, abyś w zacisku na śrubach miał podkładki poziomujące,to znacznie ułatwia precyzyjne ustawienie zacisku hamulca względem tarczy.

x.jpg.5c1f33d5dfc9e0af58fd9eee1fffd1b6.jpg
Opublikowano

To teraz pytanka :D Gdzie coś takiego nabyć a raczej pod jaką nazwą szukać i czy w cenie do 50zł można zakupić jakąś porządną tarczę :D