Evil Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć. Za niedługo będę wymieniał tylną piastę w rowerze i był by to dobry moment żeby przeczyścić ładnie do zera kasetę , korbę i łańcuch. Jestem niedoświadczonym rowerzystą więc jak słyszę podzielone zdania to bardzo się gubię. Po całkowitym wyczyszczeniu napędu , zębatek z przodu i kasety oraz płukance łańcucha w odtłuszczaczu w jaki sposób mam nasmarować to wszystko , jedni mówią że należy smarować łańcuch, drudzy że nie powinno się i powinno się smarować same zębatki . Powiedzcie mi proszę co powinienem i czym nasmarować ( jakie części napędu i czy smarem uniwersalnym czy jakimiś specjalnymi olejkami itd. ) . Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez Evil
Evil Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Dzięki za podlinkowanie ale to mi całkowicie nie pomaga .
Pietern Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Nie miałeś nawet czasu tego przejrzeć, więc jak mogło ci pomóc? W filmie, który ci zalinkowałem masz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. Ale musisz go obejrzeć.
Yan Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Nie smaruj zębatek. Kup smar do łańcucha i nasmaruj ogniwa. Resztę dowiesz się z filmu i linków.
Evil Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Okej oglądnąłem film o smarowaniu u szajbajka Dzięki za podlinkowanie tego filmu, nie wiedziałem o jego istnieniu .
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Tu nie ma wielkiej filozofii jak obejrzałeś filmik to już wszystko powinno być dla Ciebie jasne. Smarujesz tylko i wyłącznie łańcuch olejem do tego przeznaczonym po kropelce na każde ogniwo. Jakim? Produktów na rynku jest mnogo i tu zdania są bardzo podzielone, który jest dobry a który nie. To już musisz sam wybrać. Pamiętaj tylko, że po nasmarowaniu łańcucha nadmiar oleju trzeba zetrzeć gdyż "mokry" łańcuch dość szybko obklei się brudem. Pamiętaj również o w miarę regularnym czyszczeniu napędu. Jak częstym? Zależnie od potrzeb. Ja czyszczę po każdej jeździe i zajmuje mi to raptem 15 minut. Łańcuch myję płynem do naczyń i gorącą wodą (ale tylko wtedy gdy jest naprawdę brudny). Kasetę, przerzutkę, korbę wycieram z brudu, zakładam łańcuch i smaruje. Będziesz dbał będzie służył długi czas. Mój obecny napęd ma około 3000 km przebiegu i ślady zużycia są minimalne.
Franz Mauer Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Napęd nalezy smarować dokładnie i odpowiednio często
Rekomendowane odpowiedzi