Skocz do zawartości

Sztywny widelec do Giant Roam 2

luke0283

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Posiadam Giant Roam 2 (2016) i planuje wymienić amortyzator na sztywny widelec. Rowerem jeżdżę głównie po mieście, więc zamiast amortyzatora wolę jakiś lżejszy sztywny widelec.

Czy możecie mi polecić jakiś widelec, pasujący do tego modelu w cenie do 500 zł?

Opublikowano

Ja polecam poszukać na forum wątków gdzie jest dużo opisane o wymianie na sztywny widelec, zmianach w geometrii i skutkach jakie to może nieść ze sobą. Chyba najlepszym wyjściem jest kupno widelca force mtb 29 . Mosso może i jest fajnym widelcem ale znacząco wpływa na geometrię.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ok, dzięki za pomoc :)

Poczytam jeszcze o zmianach geometrii i jej skutkach i wtedy podejmę decyzję :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę późno pisze ale lepiej późno niż wcale. Mam giant roam xr2 2012 i rok temu wpadłem również na ten genialny pomysł i kupiłem mosso chyba m3. Pasował IDEALNIE! Rower odrobinę się pochylił do przodu, przez co zyskał odrobinę aerodynamiki, prowadzenie się nie zmieniło, trochę rebusu było z bieżnią ale sprawa rozwiązana.

Pojeździłem może z miesiąc, może dwa miesiące i wróciłem do starego amora. Dlaczego?? Nie mam w okolicy dróg, które dałoby się pokonać na sztywnym aluminiaku w komfortowy sposób bez bólu głowy, trzęsących się rąk i obaw   inne podzespoły roweru np piasty. Niestety prawo jednoznacznie definiuje powinność jazdy po ścieżce rowerowej - w obojętnie jakim stanie by ona nie była, a jak sobie pozwalałem na odstępstwa to kierowcy po prostu mi zajeżdżali drogę, grozili pięściami itd.

Jazda po ścieżce przy sztywnym aluminiowym widelcu, gdzie masz polbruk, kostkę, krawężniki co chwilę, dziury to była katorga. Jada po wiejskich drogach, gdzie skrajna prawa czy lewa część drogi wygląda co najmniej jak tarka również jest nieciekawa. Poza tym pojawiły się dziwne pstrykania i trzeszczenia (jakby inne komponenty roweru nie wytrzymywały tego).

Muszę przyznać, że po wyjeździe na dobrze utrzymane ścieżki, czy płaski asfalt spokojnie wzrasta prędkość i jeździło się super ale ile takich odcinków mam w ciągu 80km wycieczki to nawet nie powiem bo wstyd, a cała reszta przyprawia o ból głowy (od wstrząsów dosłownie), a latam na oponach 700x35C pompowanych do ok 5 barów.

Nie wiem jak jeździłoby się na karbonie, przypuszczam ,że komfort minimalnie lepszy ale oglądając szajbajkowe fimiki doszedłem do wniosku, że do jazdy "na sztywno" musi być dostosowany cały rower - patrz praca tylnego trójkąta ramy, co w rowerach typu giant roam jest niewykonalne, po czy stwierdziłem, że do szybkiej jazdy po szosie chyba kupiłbym szosę, tylko patrz akapit trzeci. Tymczasem jeżdżę na swojej idealnie utrzymanej xr2 '12 i cieszę się na słysząc tylko lekki szum łańcucha.

Swoją drogą daj znać jakie decyzje podjąłeś.

Pozdrawiam

Adrian

Opublikowano

Już obczajałem ale tam rura sterowa jest tapered, wiec dochodzą do tego nowe stery lub/i jakieś przejściówki, z resztą już zrezygnowalem z tego rozwiązania na rzecz możliwości jazdy w większym komforcie.

Opublikowano

No tak, akurat na alledrogo patrzyłem bo tutaj dochodzi jeszcze vat i w tabele celne trzeba by zerknąć było :ph34r:

Opublikowano

Ja jeździłem koło 6 miesięcy na sztywnym widelcu z aluminium. Fizyczne czułem się dobrze, nie bolała mnie głowa czy nadgarstki. Czasem jak nie przyuważyłem dziury w drodze to oczywiście dostawały nadgarstki. Droga rowerowa czy wiejskie drogi ze spokojem można było przejechać w przypadku pojawienia się gorszej jakości drogi trzeba było redukować prędkość. Z rowerem nie miałem jakiś problem. Nic nie trzeszczało czy się szybciej psuło.

Jazda na widelcu bez amortyzacji to jest kwestia osobista. Jeden lubi zielony a inny czerwony.

Jeszcze tylko dodam że czasem chciałem mieć amortyzacje jak wjeżdżałem w las gdzie było dużo korzeni i dziur. Amortyzator pozwala nie martwić się o nawierzchnie tylko pruć ile ma się sił w nogach.

Opublikowano
17 godzin temu, adix111 napisał:

No tak, akurat na alledrogo patrzyłem bo tutaj dochodzi jeszcze vat i w tabele celne trzeba by zerknąć było :ph34r:

Na allegro są za ponad 500 zł. Kumpel kupował tą javę na aliexpresie i wyszła go niecałe 250 zł. Przy tego typu zakupach i jeszcze niskich kwotach nic nie doliczają.

Opublikowano

Jeszcze tylko sprostuję - mosso m5 miałem zamontowany, a teraz leży w piwnicy czekając na lepsze czasy