Zawada Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Witam! Posiadam korbę Shimano FC-M442, 22/32/44, manetkę SL-M590 i przerzutkę FD-M590. Chciałbym zamienić ją na FC-M615 24/38. 1. Z tego co udało mi się znaleźć musiałbym zmienić też przednią przerzutkę, bo moja obecna będzie obcierać i tutaj pojawia się pytanie, czy dwurzędowa FD-M615 zadziała z manetką SL-M590 (po prostu odzwyczaił bym się od używania 3-ki)? W Dyna-sys zmienił się ciąg linki, ale (poprawcie mnie, jeśli się mylę) tylko z tyłu, a z przodu niezależnie od napędu (3x8, 3x9, 3x10, 2x10 etc) stopniowanie jest to samo. 2. Czy łańcuch 9 rzędowy z powodu mniejszej podatności na skosy szybko "zje" mi zębatki? coś w tym stylu usłyszałem w serwisie... Skosy skosami, ale w 90% będę korzystać z przełożeń 2/3-7, a głównie 2/5, czyli w okolicy środka. Na kasecie 1/2 raczej tylko z młynka, a 8/9 czasami z górki albo uciekając przed dzikiem Na zakończenie dodam, że wszystko co napisałem jest to wiedza i wnioski po oczytaniu się wielu wątków na tym jak i innych forach, KTÓRE MOGĄ BYĆ BŁĘDNE, więc żeby ktoś się tym nie sugerował Bardzo proszę o wszelkie porady, mam już taki mętlik w głowie, że nie wiem do końca co z czym i do czego
Fenthin Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 1. Nie ma problemu z takim połączeniem. 2. Spójrz na rowery szosowe. Tam praktycznie nie ma trzech blatów korby, a napęd 9-rzędowy nie jest jakimś ewenementem. 1
Yan Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Przednia przerzutka ma śruby regulujące i prawdopodobnie jak je dobrze dokręcisz to nie będzie problemu z 3 czy 1 (zależy który bieg uda Ci się zablokować). Jeżeli uważasz że łańcuch 9rz ma mniejsze skosy niż 11rz to załóż łańcuch 11rz. Łańcuchy 8,9,10 i 11rz różnią się szerokością zewnętrzną a wewnątrz są takie same więc dziwi mnie opinia że jest różnica w sztywności ... chyba że to cecha poszczególnych łańcuchów modelów może marek. Nie sądzę żeby same ognia były elastyczne.
Zawada Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) 20 minut temu, Yan napisał: Jeżeli uważasz że łańcuch 9rz ma mniejsze skosy niż 11rz to załóż łańcuch 11rz. Łańcuchy 8,9,10 i 11rz różnią się szerokością zewnętrzną a wewnątrz są takie same więc dziwi mnie opinia że jest różnica w sztywności ... chyba że to cecha poszczególnych łańcuchów modelów może marek. Nie sądzę żeby same ognia były elastyczne. Dzięki za odpowiedź. Ja właściwie to nic nie uważam dlatego tutaj jestem. Ale chyba kupie co trzeba na dniach, złożę, a jak nie będzie działać to odłożę na półkę, aż uzbieram na manetki i 10 rzędowy tył. Dziękuję na pomoc również @Fenthin . Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Zawada
Zawada Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Przesiadka się udała, przerzutki nie zmieniłem i zostawiłem na tej wysokości co była (pod 44T), wkręciłem śrubkę ograniczającą tak aby nie dało się zrzucić łańcucha za drugi blat (więc i wrzucić 3), linki prawie nie ruszałem, może o 3/4 obrotu baryłki napiąłem linkę. Nie ma problemu z przesadnym ocieraniem o wodzik, mogę używać 1/1-7 i 2/2-9. Na 2/1 delikatnie muska o wodzik, a 1-8-9 strasznie hałasuje cały napęd (pewnie z powodu przekosu, ale też o wodzik trze). Sama zmiana blatu jest szybka i płynna, prawie jak na kasecie, znacznie szybsza niż była na poprzedniej korbie. Sama zmiana Octalink na HW II na gigantyczny +, niebo a ziemia przy mocniejszym depnięciu. Może komuś pomoże to w decyzji o zmianie Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez Zawada 1
pazdzioch Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 WItam, jest to mój pierwszy post, postanowiłem odkopać temat Sprawa wygląda nastepująco, chce zmienic korbe z 3x9 na 2x9, aktualnie posiadam korbe SR XCM 44-32-22 CG, przednią przerzutke Shimano M370 oraz manetki Shimano Altus rapidfire więc jak widzicie osprzęt lekko przeciętny. Najbardziej denerwuje mnie ocieranie przedniej przerzutki na 3 blacie przy przełożeniu kasety na 7/8/9 biegu, ewidentnie widac iż korba faluje co pewnie jest przyczyną ocierania, łancuch też widac że go buja na boki. Gwarancje na rower mam na 17 czerwca tego roku, tylko pytanie czy jest sens oddawac go, czy uwzględnią, na domiar tego wszystkiego 3 dni temu , wyciekł mi całkowicie płyn z przedniego hamulca i kompletnie brak hamowania, dodam iż dbam o rower, więc chyba na początek jeszcze oddam go na gwarancje, ale z czasem i tak chce zmienic osprzęt. W co bym musiał zainwestowac aby to wszytko w miare dobrze działało, chciałbym korbe na hollowtechu, pełna specyfikacja mojego roweru > https://www.rowerymerida.pl/produkt856/bignine-100-rower-merida.html
Yan Opublikowano 8 Czerwca 2018 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Jeżeli chodzi o ocieranie/falowanie to jest standardowa przypadłość korby na kwadrat w połączeniu z przednią przerzutką. Wymiana korby na dwuczęściową na pewno pomoże ale wymiana przerzutki to raczej nie (+-wszystkie przerzutki MTB działają na podobnych zasadach i ocieranie przy przekosach będzie występować).
pazdzioch Opublikowano 8 Czerwca 2018 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Teraz który model wybrać deore czy alivio? Chciałbym przejść a dwa blaty ale to zapewne wiąże się z wymianą manetki lewej
Yan Opublikowano 8 Czerwca 2018 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Manetki raczej nie będzie trzeba wymieniać. Wystarczy ograniczyć śrubkami. Co do korby to Alivio jest spoko. Jeżeli zależy Ci na wadze to pewnie Deore jest lżejsze. Same korby z tego co wiem dużo się nie różnią. W obu przypadkach będziesz musiał dokupić osobno odpowiedni wkład suportu.
Rekomendowane odpowiedzi