Papynsky Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Cześć! Chciałbym zapytać was jak dbacie/chronicie i czyście swoje ramy w rowerach? Czyszczenie roweru metodą gorąca woda + płyn + gąbka wystarczy, czy może stosujecie coś jeszcze, tak aby ramy były błyszczące i wyglądały jak nowe? Stosujecie jakieś specjalne środki do ochrony lakieru np. woski itp? Czy w tym przypadku będą jakieś różnice między ramami aluminiowymi, a karbonowymi; między lakierami matowymi, a błyszczącymi? Czym chronicie swoje ramy przed uszkodzeniami mechanicznymi np. od bijących kamieni z drogi. Coś więcej oprócz fabrycznych folii bezbarwnych?
maciek1986pl Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez maciek1986pl
Papynsky Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Tak, film oczywiście oglądałem. Ale może ktoś poleca coś innego lub ma swoje niezawodne sposoby i chciałby się nimi podzielić?
maciek1986pl Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Ja osobiście używam wodę a czasem z płynem i cos do odtłuszczenia niektórych elementów. Wielkiej filozofii w czyszczeniu nie ma.
Papynsky Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2017 A co jako odtłuszczacz, coś w stylu tego finish line'a, czy coś innego stosujesz?
maciek1986pl Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja akurat mam izopropanol w sprayu, ale i benzynka ekstrakcyjna też jest Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez maciek1986pl
Papynsky Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2017 A jak z ochroną ramy? Mam na myśli takie przezroczyste folie/naklejki np. pod spodem dolnej rury, na widełkach. Stosujsz to może? Ewentualnie gdzie można coś takiego dostać i co jest warte uwagi?
Luki Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Dobre pytanie o ochronę ramy Ja właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Treka Emondy SL6 i też myślę o zabezpieczeniu ramy karbonowej. Myślałem o zakupie tej folii https://bike-protection.sklep.pl/pl/p/-FOLIA-OCHRONNA-KOLARZOWKA-PRZELAJ-/189 Ma ktoś doświadczenia z tego typu folią ochronną lub może coś polecić? Mnie zależy najbardziej na oklejeniu dolnej rury i podsiodłowej tam gdzie najwięcej biją kamyki lub brud z kół bo mam matowy lakier i już widzę że w utrzymaniu czystości będzie ciężko
maciek1986pl Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Z szosą zaczynam dopiero przygodę. Widelec tylko carbon i nigdy w żadnym rowerze nie używałem folii ochronnej
Luki Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Też do tej pory nie używałem w moich rowerach folii ochronnej, ale miałem lakiery błyszczące. Przetarcie szmatką załatwiało sprawę. Wiadome rower jest do jeżdżenia a nie jako eksponat Ale na tym matowym lakierze widać nawet tłuste plamy po spoconych rękach i zastanawia mnie czy domycie z czasem nie będzie ciężkie.
maciek1986pl Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Wydaję mi się że z tłustymi plamami od rąk spokojnie poradzi sobie ciepła woda z plynem do naczyń:)
Papynsky Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Brudy i plamy na pewno wyczyścisz, gorzej będzie z odpryskami od kamieni i innych rzeczy, które można spotkać na drogach. Dlatego i ja chciałem się rozejrzeć za tego typu ochrona. @Luki dzięki za link, może się przydać.
Rekomendowane odpowiedzi