aju Napisano 4 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpień 2017 Czy do zmiany potrzebuje tylko adapter odsuwający zacisk i nową tarcze? Jeśli tak to czy są jakieś anodowane adaptery godne polecenia? (chodzi o takie błyszczące kolory) w sklepie u mnie nie ma żadnych kolorów tylko czarne. Jaką tarcze polecacie pod 180mm na przód? Przyznam że bardziej chodzi żeby coś zmienić w wyglądzie... Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 4 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpień 2017 (edytowane) Tak. Właściwy adapter wustarczy. Możesz zakupić adaptery w różnych kolorach takich firm jak KCNC, A2Z, Reverse: http://hadronsport.com/reverse-adapter-pm-pm-180-mm.html http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/hamulce.html?cat=670&p=2 http://republic.pl/product-pol-649-Sruby-mocujace-tarcz-hamulcowych.html http://rowerowy.com/producent/A2Z Do tego możesz wybrać sobie tarcze hamulcowe z kolorowymi rdzeniami, zmienić śrubki mocujące. W zasadzie wszystko możesz dobrać kolorystycznie Sprawa tarcz to temat rzeka,bo jest ogromny wybór. Lepiej zapytać o konkretną tarczę, która Ci się spodoba. Możesz mieć tarcze sztywne, pływające, szybkochłodzące itd. Wszystko zależy jakim obciążeniom będą poddawane Edytowane 4 Sierpień 2017 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 6 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpień 2017 Bardzo polecam tarcze shimano XT na pająku. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
aju Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpień 2017 Głupio powiedzieć... ale nie znam się co to jest na pająku chyba że chodzi o element który łaczy centrallocka z resztą Odnośnik do komentarza
PeKa Napisano 6 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpień 2017 Chodzi o to, że tarcza nie jest jednym elementem metalu. Wewnętrzna część jest przynitowana do zewnętrznej Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpień 2017 Dnia 4.08.2017 o 15:33, aju napisał: Przyznam że bardziej chodzi żeby coś zmienić w wyglądzie... Bez sensu... A tak poważnie, to potrzebna Ci tarcza, najlepiej tej firmy której posiadasz obecnie w większej średnicy. Adapter ze śrubami dłuższymi, bądź dodatkowymi, zależnie od konstrukcji. I tyle. Odnośnik do komentarza
aju Napisano 7 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpień 2017 5 godzin temu, SpiderMAN napisał: Bez sensu... Nie dokońca. Uważam że rower ma cieszyć, nie jestem sportowcem A zmiany mnie akurat cieszą Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpień 2017 A widzisz tam he? Odnośnik do komentarza
aju Napisano 7 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpień 2017 Tak wiem że to było z przymrużeniem oka ale wytłumaczyć musiałem Odnośnik do komentarza
aju Napisano 18 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpień 2017 (edytowane) Dnia 7.08.2017 o 09:01, SpiderMAN napisał: Bez sensu... Nie dokońca. Uważam że rower ma cieszyć, nie jestem sportowcem A zmiany mnie akurat cieszą ---- Poniosło mnie i do jazdy amatorskiej kupiłem slx-y... Tak.. nie są mi potrzebne, ale buduję rower od ramy więc to jakiś tam krok. Przyjdą to napiszę czy czuję różnicę. Edytowane 18 Sierpień 2017 przez aju Odnośnik do komentarza
aju Napisano 24 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpień 2017 (edytowane) Jest 180 // Po lekko ponad 100km czuję wyraźną różnice. Przede wszystkim siła hamowania jest dużo większa (głównie wyczuwalne z przodu) ale najfajniejsze jest praca klamek Edytowane 28 Sierpień 2017 przez aju Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 29 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpień 2017 Dnia 24.08.2017 o 14:23, aju napisał: Jest 180 // Po lekko ponad 100km czuję wyraźną różnice. Przede wszystkim siła hamowania jest dużo większa (głównie wyczuwalne z przodu) ale najfajniejsze jest praca klamek Wrzuć fotę klamek... Ja właśnie także rozważam wymianę na te z servowave... Odnośnik do komentarza
trollu Napisano 29 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpień 2017 czy mi się wydaje czy klocki dość wysoko biorą tarczę? Klocki pracują całą powierzchnią? Odnośnik do komentarza
aju Napisano 30 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpień 2017 18 godzin temu, trollu napisał: Klocki pracują całą powierzchnią? tak, też się na początku zastanawiałem 18 godzin temu, SpiderMAN napisał: Wrzuć fotę klamek... Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 30 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpień 2017 Można wsadzić klocki od Deore, które jak pamiętam są trwochę większe tzn. wyższe. Dzieki temu będą brały całą powierzchnią cierną większa cześć powierzchni tarczy. Odnośnik do komentarza
aju Napisano 30 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpień 2017 Jak zjadę te to zobaczę deore z ciekawości. Choć na prawdę przyjemnie mocno i wyczuwalnie to już działa. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 30 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpień 2017 Chodzi mi głównie o wątpliwości dotyczące jak brana jest tarcza. Ostatnio wymieniałem oryginalne klocki w XT na Ashima. Kiedy przysłano mi te klocki okazało się, że one są zamiennikami, ale właśnie pod Deore, a nie XT. Z ciekawości zmierzyłem je do tarczy AVID G3CS i nie tylko okładziną cierną obejmowały całą tarczę, ale i zachodziły delikatnie na pająka. Stąd moje spekulacje, że mogą Ci podpasować Odnośnik do komentarza
M.C Napisano 31 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpień 2017 (edytowane) Cześć, też planuję wymienić tarczę 160mm na 180mm, adapter już mam. Mam klocki żywiczne, jak i nowe w pudełku półmetaliczne? Coś typu Shimano RT66 będzie dobre? Zastanawiam się czy wzorki mają jakieś znaczenie? Okrągłe czy na przykład jak w tym RT66 takie fikuśne. Edytowane 31 Sierpień 2017 przez M.C Odnośnik do komentarza
aju Napisano 1 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Wrzesień 2017 Do półmetalicznych zobacz czy masz tarcze bo może być tylko do żywicznych Odnośnik do komentarza
M.C Napisano 1 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 1 Wrzesień 2017 (edytowane) Ktoś w temacie doradzania klocków, powiedział że jak są tylko do żywicznych to wytrzymają te półmetaliki. Jakby mógł ktoś jeszcze jakieś ciekawe tarcze podlinkować to byłbym wdzięczny, chyba że będzie najlepiej się trzymać tylko tych od Shimano? Edytowane 1 Wrzesień 2017 przez M.C Odnośnik do komentarza
aju Napisano 1 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Wrzesień 2017 Zależy jakie pieniądze chcesz wydać i czym hamujesz.. ewentualnie jak ma to wyglądać. Znajomy kupił tarczę pływającą ale cena to ponad 200zł za 180mm ( CLARK'S FLOATING) Odnośnik do komentarza
Fenthin Napisano 1 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 1 Wrzesień 2017 13 godzin temu, M.C napisał: Zastanawiam się czy wzorki mają jakieś znaczenie? Okrągłe czy na przykład jak w tym RT66 takie fikuśne. Kształt zasadniczo nie ma znaczenia. Chyba, że mówimy o bardzo wyciętych tarczach typu Ashima Airotor, przez co jest taka tarcza bardzo wiotka lub jak w Accent Blade, której kształty sprzyjają zwiększonemu zużyciu klocków. Pływające Clark's, Superstar czy Baradine (to te same tarcze) to koszt około 120-150zł zależnie od średnicy. Podobnie jak nieco innego kształtu np. Cloud. Powyżej 200zł to tarcze od Hope mogły kosztować. Odnośnik do komentarza
aju Napisano 1 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Wrzesień 2017 Wydaje mi się że ma clark's. no ale mniejsza o to Odnośnik do komentarza
M.C Napisano 1 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 1 Wrzesień 2017 Dziękuję za odpowiedzi, przepatrzę sobie te powyżej wymienione. Jeszcze tylko jedno, taka tarcza Shimano co wymieniłem wyżej będzie jakoś gorsza względem tych co wymieniliście? Odnośnik do komentarza
aju Napisano 1 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Wrzesień 2017 Zależy jakie masz hamulce Myślę że śmiało możesz kupować tarcze shimano za 50~ zł i nie poczujesz różnicy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi