Skocz do zawartości

Zmiana 160mm na 180

aju

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do zmiany potrzebuje tylko adapter odsuwający zacisk i nową tarcze?

Jeśli tak to czy są jakieś anodowane adaptery godne polecenia? (chodzi o takie błyszczące kolory) w sklepie u mnie nie ma żadnych kolorów tylko czarne.

Jaką tarcze polecacie pod 180mm na przód?

Przyznam że bardziej chodzi żeby coś zmienić w wyglądzie... :$

Tak. Właściwy adapter wustarczy. 

Możesz zakupić adaptery w różnych kolorach takich firm jak KCNC, A2Z, Reverse:

http://hadronsport.com/reverse-adapter-pm-pm-180-mm.html

http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/hamulce.html?cat=670&p=2

http://republic.pl/product-pol-649-Sruby-mocujace-tarcz-hamulcowych.html

http://rowerowy.com/producent/A2Z

Do tego możesz wybrać sobie tarcze hamulcowe z kolorowymi rdzeniami, zmienić śrubki mocujące. W zasadzie wszystko możesz dobrać kolorystycznie :)

Sprawa tarcz to temat rzeka,bo jest ogromny wybór. Lepiej zapytać o konkretną tarczę, która Ci się spodoba. Możesz mieć tarcze sztywne, pływające, szybkochłodzące itd. Wszystko zależy jakim obciążeniom będą poddawane :)

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Dnia 4.08.2017 o 15:33, aju napisał:

Przyznam że bardziej chodzi żeby coś zmienić w wyglądzie... :$

Bez sensu... ;)

A tak poważnie, to potrzebna Ci tarcza, najlepiej tej firmy której posiadasz obecnie w większej średnicy.

Adapter ze śrubami dłuższymi, bądź dodatkowymi, zależnie od konstrukcji.

I tyle.

Dnia 7.08.2017 o 09:01, SpiderMAN napisał:

Bez sensu... ;)

Nie dokońca. Uważam że rower ma cieszyć, nie jestem sportowcem ;)

A zmiany mnie akurat cieszą ;)

----

Poniosło mnie i do jazdy amatorskiej kupiłem slx-y... 

Tak.. nie są mi potrzebne, ale buduję rower od ramy więc to jakiś tam krok.

Przyjdą to napiszę czy czuję różnicę.

Edytowane przez aju

IMG_20170824_140052.thumb.jpg.1357606dc4d3a6869f92e6f146272680.jpg

Jest 180 :)

//

Po lekko ponad 100km czuję wyraźną różnice. Przede wszystkim siła hamowania jest dużo większa (głównie wyczuwalne z przodu) ale najfajniejsze jest praca klamek :)

Edytowane przez aju
Dnia 24.08.2017 o 14:23, aju napisał:

IMG_20170824_140052.thumb.jpg.1357606dc4d3a6869f92e6f146272680.jpg

Jest 180 :)

//

Po lekko ponad 100km czuję wyraźną różnice. Przede wszystkim siła hamowania jest dużo większa (głównie wyczuwalne z przodu) ale najfajniejsze jest praca klamek :)

Wrzuć fotę klamek... Ja właśnie także rozważam wymianę na te z servowave...

Można wsadzić klocki od Deore, które jak pamiętam są trwochę większe tzn. wyższe. Dzieki temu będą brały całą powierzchnią cierną większa cześć powierzchni tarczy. 

Chodzi mi głównie o wątpliwości dotyczące jak brana jest tarcza. Ostatnio wymieniałem oryginalne klocki w XT na Ashima. Kiedy przysłano mi te klocki okazało się, że one są zamiennikami, ale właśnie pod Deore, a nie XT. Z ciekawości zmierzyłem je do tarczy AVID G3CS i nie tylko okładziną cierną obejmowały całą tarczę, ale i zachodziły delikatnie na pająka. Stąd moje spekulacje, że mogą Ci podpasować :)

Cześć, też planuję wymienić tarczę 160mm na 180mm, adapter już mam. Mam klocki żywiczne, jak i nowe w pudełku półmetaliczne? Coś typu Shimano RT66 będzie dobre?

Zastanawiam się czy wzorki mają jakieś znaczenie? Okrągłe czy na przykład jak w tym RT66 takie fikuśne.

Edytowane przez M.C

Ktoś w temacie doradzania klocków, powiedział że jak są tylko do żywicznych to wytrzymają te półmetaliki. Jakby mógł ktoś jeszcze jakieś ciekawe tarcze podlinkować to byłbym wdzięczny, chyba że będzie najlepiej się trzymać tylko tych od Shimano?

Edytowane przez M.C
13 godzin temu, M.C napisał:

Zastanawiam się czy wzorki mają jakieś znaczenie? Okrągłe czy na przykład jak w tym RT66 takie fikuśne.

Kształt zasadniczo nie ma znaczenia. Chyba, że mówimy o bardzo wyciętych tarczach typu Ashima Airotor, przez co jest taka tarcza bardzo wiotka lub jak w Accent Blade, której kształty sprzyjają zwiększonemu zużyciu klocków.

Pływające Clark's, Superstar czy Baradine (to te same tarcze) to koszt około 120-150zł zależnie od średnicy. Podobnie jak nieco innego kształtu np. Cloud. Powyżej 200zł to tarcze od Hope mogły kosztować.